Të rinjtë qytetarë aktivë

You are here

Të rinjtë qytetarë aktivë

Nën moton “Angazhimi qytetar i të rinjve” në 12 gusht, Dita Ndërkombëtare e Rinisë, me qindra të rinj nga Shqipëria organizuan aktivitete të ndryshme në ndihmë të komuniteteve të tyre. Rreth 250 të rinj, nga Elbasan dhe Librazhdi, pastruan zonën turistike të Gjinarit në Elbasan. Duke treguar shembullin e tyre, të rinjtë synuan të ndërgjegjësojnë çdo person të zonës për mbajtjen e mjedisit sa më pastër. Atyre u bashkuan prindër, përfaqësues nga pushteti lokal dhe media.

“Rruga juaj është e vështirë, por e bukur. Me nismat që po organizoni po ndryshoni jo vetëm veten tuaj, por edhe atë të komuniteteve,” – u shpreh Z. Kastriot Gurra, kryetari i komunës Librazhd.

Me mbështetjen e World Vision, të rinjtë hapen aktivitetin duke shpërndarë mesazhe për më shumë veprim. “Synimi ynë është një rini sa më aktive që i vjen në ndihmë komunitetit,” – tha Megi, një nga të rejat e Elbasanit.

Në vazhdim ata prezantuan nismat e ndërmarra gjatë një viti. Pasurimi i bibliotekave me libra, aktivitete për të shmangur veset e këqija, kampe verore për fëmijët në nevojë, aktivitete ndërgjegjësuese kundër diskriminimit, dhunëns dhe të drejtave të fëmijëve ishin disa nga shumë të realizuarat.

Në mbyllje të rinjtë prezantuan gjetjet e anketës mbi problematikat më shqetësuese që hasin të rinjtë nëShqipëri. Kjo anketë u realizua nga World Vision në muajin korrik. Të pyeturit ishin rreth 400 të rinj, të moshës 12 - 24 vjeç nga: Elbasani, Librazhdi, Korça, Tirana, Dibra, Kurbini dhe Vlora. Sipas të dhënave, papunësia renditet si problemi më shqetësues me 62 %. Më pas, mungesa e qendrave dhe hapësirave për të rinj, u vlerësua me 54 %. Përdorimi i alkoolit dhe drogave doli të ishte gjithashtu një prej shqetësimeve, duke u renditur si problematika e tretë me 41%. Pjesëmarrja në proceset dhe vendimmarrjet demokratike dhe çështjet mjedisore u renditën nga të anketuarit po shumë shqetësuese.

World Vision në Shqipëri punon me mbi 2000 të rinj, duke investuar në zhvillimin fizik, emocional dhe intelektual të të rinjve, përfshirë dhe përgatitjen e tyre për tregun e punës.

World Vision është i përkushtuar për të krijuar mundësi që ata të qëndrojnë të lidhur me bashkëmoshatarët duke i mësuar të ngrenë zërin në nivelin vendor, kombëtar dhe ndërkombëtar.

Për më shumë informacion rreth aktiviteteve të kësaj dite, lexoni në Facebookdhe Twitter

Tungjatjeta.al

 
Juliani, 12 vjeç
Librazhd

Ai ka probleme me shikimin.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mund të shikoj më mirë".

Marigleni, 9-vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për seanca logopedie.

Alesia, 9 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të shkoj në shkollë me makinë."

Leonora, 16 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Epilepsi e gjeneralizuar. Ka nevojë për seanca logopedie.

Oligerta, 14 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Ajo nuk flet, nuk reagon ndaj asgjëje, nuk lëviz asnjë gjymtyrë.

Bruna, 7 vjeçe
Shqipëri

 Diagnostikuar me çrregullime të spektrit të autizmit.

Donaldi, 10 vjeç
Shqipëri

Ana, 15 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Nuk mund te ecë dhe të flasë. Me 400 lekë në muaj do të marrë ndihmë te specializuar!

Soni, 11 vjeç
Shqipëri

Arjani, 15 vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi fëminor. Ka nevojë për shërbime logopodie.

Emanueli, 4 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Sindroma WEST (Encefalopati Epileptogjene). Me 400 lekë në muaj, ai do të mësojë të qëndrojë ulur

Sara, 6 vjeçe
Shqipëri

Sara vuan nga Paraliza Cerebrle
​Me 400 lekë në muaj ajo do të marrë fizioterapi dhe do të ndiejë më pak dhimbje trupi.

Gabriela, 15 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga çrregullimet e spektrit të autizmit.
“Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të mësoj gërmat e alfabetit".

Elvani, 8 vjeç
Librazhd

Diagnostikuar me autizëm. Me 400 lekë në muaj, do të bëhet e mundur të marrë shërbimet e nevojshme mjekësore!

Irena, 10 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për trajtim të specializuar.

Fjorida, 11 vjeçe
Librazhd

Vuan nga ischemia cerebrale e avancuar.
Me 400 lekë në muaj ajo do të mund fillojë të flasë më qartë.

Selma, 4 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
Me 400 leke në muaj ajo do të fillojë të lëvizë dhe të artikulojë fjalët e para.

 

Klajdi, 11 vjeç
Shqipëri

I diagnostifikuar me Paralizë Cerebrale/Paraplegji.  Me 400 lekë në muaj do mund të marrë seanca fizioterapie për të përmirësuar lëvizjet

Ardiani, 8 vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Me 400 lekë në muaj do të mund të ndjekë një plan individual zhillimi, me ekip të specializuar!

Jasmina, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Sindroma Rett, një sëmundje e rrallë gjenetike që e bën të sëmurin të humbasë të folurën, oreksin, përdorimin e duarve dhe shumë

Emiljano, 2 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Paraliza Cerebrale. Me 400 lekë në muaj, ai do të mund të ecë.

Arta, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga paraliza cerebrale. Nuk mund të qëndrojë në këmbë për nje kohë të gjatë.

Altin, 3 vjeç
Shqipëri

Altini e takojmë në oborrin e shtëpisë… Në muajin Shkurt ai bën 3 vjeç… Ka një buzëqeshje të ëmbël dhe kur qesh sytë e tij të mëdhej i nd

Twitter Feed

 

Facebook Feed

 

Jetë në plotësi për çdo fëmijë

Ne punojmë në mbi 

179

komunitete

8

zona të Shqipërisë
përmes programeve

19

Bashki
përmes programeve dhe projekteve

me mbi 60,000

fëmijë

Ne punojmë në

2

Komuna

22

Komunitete

Na Kontaktoni

Shqipëri
  • Rruga “Skënderbej”, Ndërtesa Gurten,
    Kati 2, Tirana, Albania
  • Tel: +355 4 2419601
  • Email: tirana@wvi.org
Kosovë
  • Rruga "Lorenc Antoni|, Nr.38, 10000 Prishtinë, Kosovë
  • Tel: +381 (0)38 221 812

Na Ndiqni