Shqetësimet e fëmijeve mbi pasigurinë në internet

You are here

#‎internetiqeduam‬ ‪#‎SID2016‬

Shqetësimet e fëmijeve mbi pasigurinë në internet

“Jam 15 vjeç dhe kam një profil në Facebook. Para disa muajsh, më mbërriti një link, si mesazh. E klikova sepse doja të dija çfarë përmbante. Menjeherë u hap një video me përmbajtje pornografike dhe u postua në murin e miqve të mi. Më erdhi jashtëzakonisht turp dhe u përpoqa që ta mbyll. Por sa herë që e klikoja, aq herë ajo hapej nga fillimi. Nuk dija ç’të bëja sepse të gjithë miqtë e mi e panë dhe kujtuan se unë e kisha postuar me dëshirë atë video”. 15-vjeçari nga Kurbini nuk e dinte se linku ishte një virus që postohej automatiksht në Facebook.

 Qindra fëmijë po ndajnë shqetësimet e tyre në lidhje me sigurinë në internet dhe mënyrat si mund ta përdorin atë në mënyrën e duhur. 45 përfaqësues të tyre u mblodhën sot në Tiranë nga 10 rrethe të Shqipërisë (Korça, Vlora, Librazhdi, Dibra, Kurbini, Lezha, Shkodra, Elbasani, Tirana, Durrësi),  kryesisht nga periferitë e qyteteve dhe fshatrat, për të dhënë idetë e tyre sesi duan të përmirësohet gjendja. Takimi dhe mbledhja e ideve u bë nga organizata ndërkombëtare World Vision e cila punon për mbrojtjen e fëmijëve.

“Dy vjet më parë, në kryem një studim për të kuptuar më mirë gjendjen. Përveç shqyrtimit të politikave dhe ligjeve, pyetëm rreth 900 fëmijë nga e gjithë Shqipëria, të moshës 13-18 vjeç. Shifrat na tronditën; 44% deklaruan se shihnin çdo ditë pornografi, shpesh pa dëshirën e tyre. 45% janë ngacmuar publikisht online ose u është vjedhur profili në Facebook. 47% janë ngacmuar të paktën një herë në dhomat e chatit nga të rritur të panjohur, kryesisht të huaj, të cilët janë paraqitur si bashkëmoshatarë”,- tha Elda Spaho, Specialiste Komunikimi në World Vision.

Organizata u ka dhënë njohuri mbi përdorimin e sigurt të internetit qindra fëmijëve, prindërve, mësuesve dhe specialistëve të arsimit përgjatë 3 viteve të fundit.  

“Ne kemi nevojë që të ndërtohet një faqe zyrtare online ku mund të futemi lehtësisht e të raportojmë sa herë që ngacmohemi apo rrezikohemi online. Duam që kjo faqe të ketë ekspertë që të na tregojnë menjëherë si t’i shmangemi rreziqeve apo si t’i zgjidhim problemet që do t’u tregojmë”, -thotë Indrit Hoxhaj, 15 vjeç, nga Tirana.  Fëmijë të tjerë kërkuan që qendrat e internetit të kenë një kënd të posaçëm për ta, ku kompjuterat të kenë filtra që ndalojnë përmbajtjet e papërshtatshme, etj.

“Interneti është një mjet i mrekullueshëm komunikimi, por ka edhe rreziqe. Fëmijët duhet t’i njohin në mënyrë që t’i shmangin. Bota virtuale në Shqipëri duhet rregulluar me ligje dhe politika të qarta dhe, për këtë, ne e shoqëruam studimin me dhjetëra rekomandime përkatëse drejt institucioneve. Përveç tyre, sot po sjellim sërish idetë e vetë fëmijëve sesi duhet të jetë internet i sigurt”, -shtoi Spaho.

Gjatë këtij viti, organizata do të ndajë njohuri për sigurinë në internet edhe për 500 fëmijë të tjerë, rreth 700 prindër dhe 210 mësues e specialistë të drejtorive arsimore në qytete e fshatra.

Informohuni më shumë mbi nismat tona, duke na ndjekur në Facebook dhe Twitter

Tungjatjeta.al

 
Jasmina, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Sindroma Rett, një sëmundje e rrallë gjenetike që e bën të sëmurin të humbasë të folurën, oreksin, përdorimin e duarve dhe shumë

Bruna, 7 vjeçe
Shqipëri

 Diagnostikuar me çrregullime të spektrit të autizmit.

Sara, 6 vjeçe
Shqipëri

Sara vuan nga Paraliza Cerebrle
​Me 400 lekë në muaj ajo do të marrë fizioterapi dhe do të ndiejë më pak dhimbje trupi.

Oligerta, 14 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Ajo nuk flet, nuk reagon ndaj asgjëje, nuk lëviz asnjë gjymtyrë.

Emanueli, 4 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Sindroma WEST (Encefalopati Epileptogjene). Me 400 lekë në muaj, ai do të mësojë të qëndrojë ulur

Gabriela, 15 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga çrregullimet e spektrit të autizmit.
“Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të mësoj gërmat e alfabetit".

Leonora, 16 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Epilepsi e gjeneralizuar. Ka nevojë për seanca logopedie.

Klajdi, 11 vjeç
Shqipëri

I diagnostifikuar me Paralizë Cerebrale/Paraplegji.  Me 400 lekë në muaj do mund të marrë seanca fizioterapie për të përmirësuar lëvizjet

Altin, 3 vjeç
Shqipëri

Altini e takojmë në oborrin e shtëpisë… Në muajin Shkurt ai bën 3 vjeç… Ka një buzëqeshje të ëmbël dhe kur qesh sytë e tij të mëdhej i nd

Soni, 11 vjeç
Shqipëri

Arta, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga paraliza cerebrale. Nuk mund të qëndrojë në këmbë për nje kohë të gjatë.

Donaldi, 10 vjeç
Shqipëri

Arjani, 15 vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi fëminor. Ka nevojë për shërbime logopodie.

Fjorida, 11 vjeçe
Librazhd

Vuan nga ischemia cerebrale e avancuar.
Me 400 lekë në muaj ajo do të mund fillojë të flasë më qartë.

Elvani, 8 vjeç
Librazhd

Diagnostikuar me autizëm. Me 400 lekë në muaj, do të bëhet e mundur të marrë shërbimet e nevojshme mjekësore!

Selma, 4 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
Me 400 leke në muaj ajo do të fillojë të lëvizë dhe të artikulojë fjalët e para.

 

Marigleni, 9-vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për seanca logopedie.

Emiljano, 2 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Paraliza Cerebrale. Me 400 lekë në muaj, ai do të mund të ecë.

Juliani, 12 vjeç
Librazhd

Ai ka probleme me shikimin.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mund të shikoj më mirë".

Irena, 10 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për trajtim të specializuar.

Alesia, 9 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të shkoj në shkollë me makinë."

Ana, 15 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Nuk mund te ecë dhe të flasë. Me 400 lekë në muaj do të marrë ndihmë te specializuar!

Ardiani, 8 vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Me 400 lekë në muaj do të mund të ndjekë një plan individual zhillimi, me ekip të specializuar!

Twitter Feed

 

Facebook Feed

 

Jetë në plotësi për çdo fëmijë

Ne punojmë në mbi 

179

komunitete

8

zona të Shqipërisë
përmes programeve

19

Bashki
përmes programeve dhe projekteve

me mbi 60,000

fëmijë

Ne punojmë në

2

Komuna

22

Komunitete

Na Kontaktoni

Shqipëri
  • Rruga “Skënderbej”, Ndërtesa Gurten,
    Kati 2, Tirana, Albania
  • Tel: +355 4 2419601
  • Email: tirana@wvi.org
Kosovë
  • Rruga "Lorenc Antoni|, Nr.38, 10000 Prishtinë, Kosovë
  • Tel: +381 (0)38 221 812

Na Ndiqni