Një mundësi më shumë për të rikthyerit

You are here

  • 04-10-19 |

Një mundësi më shumë për të rikthyerit

“Jemi të pastrehë, pa bukë, pa punë, pa asgjë që kur u kthyem nga Gjermania. Ndihma juaj është shumë për ne, na besoni. Fëmijët rrinë të mbyllur në shtëpi, ne jemi në kërkim të ndonjë pune,” – thotë një zonjë që i është refuzuar kërkesa për azil.

Rreth 97% e shqiptarëve që aplikojnë për azil në vendet e BE-së, refuzohen.

Raporti i fundit nga Zyra Europiane e Mbështetjes së Azilantëve (EASO)  [1]tregon se plot 14.000 shqiptarë kanë aplikuar për azil në vendet e Bashkimit Europian vetëm në 7 muajt e fundit të vitit 2019. Sipas raportit të paktën rreth 2,000 persona në muaj kanë ikur nga vendi me qëllimin për të mos u kthyer më, dhe kjo është vetëm shifra që regjistrohet, pasi ka dhe shumë të tjerë që zgjedhin të largohen në heshtje, duke mos aplikuar për azil. 

          

 

                                              BURIMI: EASO (EUROPEAN ASYLUM SUPPORT OFFICE)

Nga periudha 2014-2018 janë refuzuar gjithsej 96.4 mijë kërkesa nga shqiptarët, që në vlerë absolute është më e larta nga të gjithë vendet e botës.

Ndërkaq, një pjesë e të refuzuarve, të rikthyer tashmë në vendin tonë po kalojnë një proces të vështirë riintegrimi dhe shumë prej tyre përballen me sfida që nuk i kapercejnë dot.

Familjeve të rikthyera po iu vjen në ndihmë projekti RE-IN-VEST i cili mbështetet nga Qeveria Gjermane dhe implementohet nga GIZ Albania, në bashkëpunim me World Vision dhe partnerët Diakonia Agapes dhe Shkej.

Projekti synon krijimin dhe përmirësimin e kushteve të jetesës duke iu ofruar atyre ndihmë në aspektin social dhe ekonomik.

Deri më tani rreth 309 familje janë identifikuar në listën e atyre që po marrin ndihmat e para dhe aktualisht janë shpërndarë pako ushqimore për 226 individë në 56 familje, ndërkaq që procesi vazhdon…

RE-IN-VEST po shërben si një asistencë e drejtpërdrejtë për këto familje në nevojë, dhe po i ndihmon ata të investojnë një të ardhme të qëndrueshme në vendin e tyre.

Në Dibër, këtë fundjavë fillojnë aktivitetet “Open Days” të cilat synojnë identifikimin dhe regjistrimin e të rikthyerve nga emigracioni në kuadër të fuqizimit të tyre ekonomik. Ndërkohë që një pjesë e tyre do të orientohen drejt kurseve të Formimit Profesional, rreth 300 të rikthyer do të trajnohen mbi konceptet e të bërit biznes dhe punësimin e qëndrueshëm. Në përfundim, 100 idetë më të mira të biznesit do të mbështeten financiarisht nga projekti në funksion të ri-integrimit të suksesshëm të këtyre familjeve apo individëve.

#REINVESTproject

Tungjatjeta.al

 
Bruna, 7 vjeçe
Shqipëri

 Diagnostikuar me çrregullime të spektrit të autizmit.

Oligerta, 14 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Ajo nuk flet, nuk reagon ndaj asgjëje, nuk lëviz asnjë gjymtyrë.

Emanueli, 4 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Sindroma WEST (Encefalopati Epileptogjene). Me 400 lekë në muaj, ai do të mësojë të qëndrojë ulur

Klajdi, 11 vjeç
Shqipëri

I diagnostifikuar me Paralizë Cerebrale/Paraplegji.  Me 400 lekë në muaj do mund të marrë seanca fizioterapie për të përmirësuar lëvizjet

Gabriela, 15 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga çrregullimet e spektrit të autizmit.
“Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të mësoj gërmat e alfabetit".

Selma, 4 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
Me 400 leke në muaj ajo do të fillojë të lëvizë dhe të artikulojë fjalët e para.

 

Altin, 3 vjeç
Shqipëri

Altini e takojmë në oborrin e shtëpisë… Në muajin Shkurt ai bën 3 vjeç… Ka një buzëqeshje të ëmbël dhe kur qesh sytë e tij të mëdhej i nd

Ardiani, 8 vjeç e gjysmë
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Me 400 lekë në muaj do të mund të ndjekë një plan individual zhillimi, me ekip të specializuar!

Ana, 15 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Nuk mund te ecë dhe të flasë. Me 400 lekë në muaj do të marrë ndihmë te specializuar!

Juliani, 12 vjeç
Librazhd

Ai ka probleme me shikimin.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mund të shikoj më mirë".

Emiljano, 2 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Paraliza Cerebrale. Me 400 lekë në muaj, ai do të mund të ecë.

Sara, 6 vjeçe
Shqipëri

Sara vuan nga Paraliza Cerebrle
​Me 400 lekë në muaj ajo do të marrë fizioterapi dhe do të ndiejë më pak dhimbje trupi.

Leonora, 16 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Epilepsi e gjeneralizuar. Ka nevojë për seanca logopedie.

Arjani, 15 vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi fëminor. Ka nevojë për shërbime logopodie.

Marigleni, 9-vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për seanca logopedie.

Donaldi, 10 vjeç
Shqipëri

Jasmina, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Sindroma Rett, një sëmundje e rrallë gjenetike që e bën të sëmurin të humbasë të folurën, oreksin, përdorimin e duarve dhe shumë

Fjorida, 11 vjeçe
Librazhd

Vuan nga ischemia cerebrale e avancuar.
Me 400 lekë në muaj ajo do të mund fillojë të flasë më qartë.

Elvani, 8 vjeç
Librazhd

Diagnostikuar me autizëm. Me 400 lekë në muaj, do të bëhet e mundur të marrë shërbimet e nevojshme mjekësore!

Arta, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga paraliza cerebrale. Nuk mund të qëndrojë në këmbë për nje kohë të gjatë.

Soni, 11 vjeç
Shqipëri

Irena, 10 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për trajtim të specializuar.

Alesia, 9 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të shkoj në shkollë me makinë."

Twitter Feed

 

Facebook Feed

 

Jetë në plotësi për çdo fëmijë

Ne punojmë në mbi 

220

komunitete

10

zona të Shqipërisë

25

Bashki

50,000

fëmijë përfitojnë çdo vit nga programet e World Vision.

Ne punojmë në

10

Komuna

19

Komunitete

Na Kontaktoni

Shqipëri
  • Rruga “Skënderbej”, Ndërtesa Gurten,
    Kati 2, Tirana, Albania
  • Tel: +355 4 2419601
  • Email: tirana@wvi.org
Kosovë
  • Rruga "Lorenc Antoni|, Nr.38, 10000
    Prishtinë, Kosovë
  • Tel: +381 (0)38 221 812

Na Ndiqni