Fëmijët, ambasadorë të të drejtave të fëmijëve

You are here

  • 03-12-15 |

Fëmijët, ambasadorë të të drejtave të fëmijëve

Bela* nuk qëndron kurrë me ne, edhe pse mësojmë në të njëjtën klasë. Djemtë e vënë shpesh në lojë sepse ajo është e varfër. Çdo ditë të martë shkon për të shitur qirinj në kishë për të siguruar jetesën. Ne vazhdojmë shkollën normalisht. Edhe pse është 12 vjeçe, familja detyrohet ta dërgojnë Belën të punojë. Mundohemi t’i qëndrojmë afër, por ajo ndihet e turpëruar për atë që bën dhe ndaj rri larg nesh” – tregon Markela, 12 vjeç, nxënëse në zonën e Kurbinit, pjesë e grupit më të ri të Mbrojtjes së Fëmijëve, ndërtuar nga World Vision në shtator të këtij viti.

Për të ndihmuar Belën dhe shumë fëmijë të tjerë për t’i njohur dhe gëzuar të drejtat e tyre, në kuadër të 20 Nëntorit, Ditës Ndërkombëtare të Fëmijëve, Markela dhe 18 studentë të tjerë, pjesë e të njëjtit grup, bënë një pyetësor me 500 fëmijë nga 4 shkolla të zonës. Mosha e tyre ishte 10  deri në 16 vjeç.

 “Ne mendojmë se të drejtat e fëmijëve nuk respektohen ashtu siç duhet dhe shume fëmijë nuk i njohin të drejtat e tyre. Duke analizuar çfarë ata dinë dhe çfarë jo, ne mund të organizojmë aktivitete ndërgjegjësuese dhe të gjejmë mënyra të zgjuara për t’i ndihmuar ata”, - shpjegon Markela

Nga pyetësori doli se pothuaj të gjithë të pyeturit e dinë që kanë të drejta, por vetëm 25% e tyre mund të artikulojnë 3 prej tyre. Të drejtat, për të cilat shumica e fëmijëve kishte më pak njohuri, ishin: e drejta për të përfituar mbështetje nga qeveria, në rast se familja është e varfër, e drejta për të qenë i mbrojtur dhe për të mos u diskriminuar.

Vetëm një muaj më parë, rreth 12.000 fëmijë, nga 9 rrethe të Shqipërisë, duke përfshirë edhe fëmijët e Kurbinit, u njohën me Qëllimet Globale për Zhvillim të Qëndrueshëm. Nëpërmjet aktiviteteve të ndryshme, vetë fëmijët nënvizuan si të drejta dhe tema më të rëndësishme, për të cilat duan më shumë vëmendje dhe ndërgjegjësim: barazinë në pjesëmarrje, edukim cilësor, veprime për klimën dhe më shumë mundësi për të advokuar për edukim cilësor.

Për t’i dhënë më tepër zë Ditës Ndërkombëtare të Fëmijëve, qindra të tjerë nga Shqipëria bashkuan zërin dhe idetë e tyre krijuese me atë të Markelës dhe shokëve të saj, duke organizuar aktivitete të ndryshme në komunitetet e tyre. Fëmijë nga Elbasani dhe Durrësi, duke përfshirë dhe fëmijë me aftësi të kufizuar, vizatuan piktura dhe i ekspozuan ato në shkollat e tyre, duke tërhequr vëmendjen e prindërve, mësuesve dhe përfaqësuesve të shtetit. Ata organizuan koncerte e dramatizime.

Edhe në Dibër fëmijët e festuan ditën ndërkombëtare me këngë, kërcime e drama, duke u rikujtuar prindërve e mësuesve se sa e rëndësishme është për ta respektimi i të drejtave. Në Shkodër fëmijët treguan problematikat e shkollës së tyre përmes fotografive, lojërave dhe videove, të cilat më pas do t’u dërgohen strukturave të duhura për të marrë nisma për përmirësimin e tyre.

Fëmijët e Kurbinit trokitën në dyert e bashkisë, gjykatës, policisë, spitalit dhe kërkuar që ata t’i mbështesin në respektimin e të drejtave. Në Vlorë, fëmijët vizatuan super heroin e tyre, si personazhin që do mund t’i mbrojë në rast se do t’u shkelen të drejtat. Fëmijët e Korçës shkruan në pankarta nenet e konventës së të drejtave të tyre për t’i ndërgjegjësuar të gjithë pjesëmarrësit se të drejtat e fëmijëve duhen respektuar!

Fëmijët e Tiranës menduan që mënyra më e mirë për të advokuar të drejtat e tyre është arti! Ata organizuan një koncert në qendrën kulturore të Kamzës me këngë, kërcime, dramatizime e poezi për të sjellë në vëmendjen e 200 pjesëmarrësve të drejtat e fëmijëve.

*Emri i vërtetë i Belës është ndryshuar për ta mbrojtur atë nga bulizmi apo ndonjë dëmtim tjetër emocional

Tungjatjeta.al

 
Ardiani, 8 vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Me 400 lekë në muaj do të mund të ndjekë një plan individual zhillimi, me ekip të specializuar!

Fjorida, 11 vjeçe
Librazhd

Vuan nga ischemia cerebrale e avancuar.
Me 400 lekë në muaj ajo do të mund fillojë të flasë më qartë.

Sara, 6 vjeçe
Shqipëri

Sara vuan nga Paraliza Cerebrle
​Me 400 lekë në muaj ajo do të marrë fizioterapi dhe do të ndiejë më pak dhimbje trupi.

Klajdi, 11 vjeç
Shqipëri

I diagnostifikuar me Paralizë Cerebrale/Paraplegji.  Me 400 lekë në muaj do mund të marrë seanca fizioterapie për të përmirësuar lëvizjet

Elvani, 8 vjeç
Librazhd

Diagnostikuar me autizëm. Me 400 lekë në muaj, do të bëhet e mundur të marrë shërbimet e nevojshme mjekësore!

Bruna, 7 vjeçe
Shqipëri

 Diagnostikuar me çrregullime të spektrit të autizmit.

Ana, 15 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Nuk mund te ecë dhe të flasë. Me 400 lekë në muaj do të marrë ndihmë te specializuar!

Altin, 3 vjeç
Shqipëri

Altini e takojmë në oborrin e shtëpisë… Në muajin Shkurt ai bën 3 vjeç… Ka një buzëqeshje të ëmbël dhe kur qesh sytë e tij të mëdhej i nd

Emanueli, 4 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Sindroma WEST (Encefalopati Epileptogjene). Me 400 lekë në muaj, ai do të mësojë të qëndrojë ulur

Marigleni, 9-vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për seanca logopedie.

Donaldi, 10 vjeç
Shqipëri

Arjani, 15 vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi fëminor. Ka nevojë për shërbime logopodie.

Emiljano, 2 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Paraliza Cerebrale. Me 400 lekë në muaj, ai do të mund të ecë.

Jasmina, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Sindroma Rett, një sëmundje e rrallë gjenetike që e bën të sëmurin të humbasë të folurën, oreksin, përdorimin e duarve dhe shumë

Gabriela, 15 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga çrregullimet e spektrit të autizmit.
“Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të mësoj gërmat e alfabetit".

Soni, 11 vjeç
Shqipëri

Arta, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga paraliza cerebrale. Nuk mund të qëndrojë në këmbë për nje kohë të gjatë.

Irena, 10 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për trajtim të specializuar.

Juliani, 12 vjeç
Librazhd

Ai ka probleme me shikimin.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mund të shikoj më mirë".

Selma, 4 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
Me 400 leke në muaj ajo do të fillojë të lëvizë dhe të artikulojë fjalët e para.

 

Oligerta, 14 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Ajo nuk flet, nuk reagon ndaj asgjëje, nuk lëviz asnjë gjymtyrë.

Alesia, 9 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të shkoj në shkollë me makinë."

Leonora, 16 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Epilepsi e gjeneralizuar. Ka nevojë për seanca logopedie.

Twitter Feed

 

Facebook Feed

 

Jetë në plotësi për çdo fëmijë

Ne punojmë në mbi 

179

komunitete

8

zona të Shqipërisë
përmes programeve

19

Bashki
përmes programeve dhe projekteve

me mbi 60,000

fëmijë

Ne punojmë në

2

Komuna

22

Komunitete

Na Kontaktoni

Shqipëri
  • Rruga “Skënderbej”, Ndërtesa Gurten,
    Kati 2, Tirana, Albania
  • Tel: +355 4 2419601
  • Email: tirana@wvi.org
Kosovë
  • Rruga "Lorenc Antoni|, Nr.38, 10000 Prishtinë, Kosovë
  • Tel: +381 (0)38 221 812

Na Ndiqni