Fermerët e FoodHub në zonën e Librazhdit trajnohen për trajtimin e arrorëve

You are here

 • 25-10-22 |

Fermerët e FoodHub në zonën e Librazhdit trajnohen për trajtimin e arrorëve

Kultivimi i arrorëve është një tjetër fushë që fermerët e Librazhdit e njohin mirë, pasi prej vitesh kultivojnë lajthi,arra dhe gështenja.

32 fermerë, nga fshati Xhyrë dhe Çerçan në këtë bashki janë pajisur me njohuri teknike mbi trajtimin e arrorëve në përgjithësi, dhe lajthisë në veçanti. Përgjate trajnimit, fermerët u informuan mbi menaxhimin e integruar të sëmundjeve dhe dëmtuesve të lajthisë e arrës.

Trajnimi u ofrua si mbështetje ndaj fermerëve të angazhuar në projektin “Jo drogë. Pikë Grumbullimi. Një alternativë e qendrueshme zhvillimi për të rinjtë dhe komunitetet në Librazhd” me qëllim rritjen e aftësive të fermerëve për t’ju përgjigjur kërkesave të reja të tregut nëpërmjet përmirësimit të teknologjive të prodhimit dhe mbrojtjes, mirë-administrimit të fermës dhe përmirësimit të cilësisë së prodhimit të arroreve në këtë zonë.

Shqetësimet e tyre në lidhje me problematikat fito-sanitare, sëmundjet dhe dëmtuesit apo ndikimet klimatike mbi kultivimin e arrorëve në këtë zonë morën përgjigje nga specialisti i fushës Shpend Spahiu. Pas trajnimit, ai realizoi edhe dalje në parcela ku evidentoi nga afër problematikat në kushte fushore dhe i njohu fermerët me material bimor të gjallë, të prekur nga sëmundjet dhe dëmtuesit. Fermerët përfituan disa mësime të vlefshme sesi të marrin masa për kontrollin për kufizimin e sëmundjeve në kushtet e fermës, në mënyrë që të rrisin cilësinë e prodhimit.

Këto janë disa nga përfundimet që evidentoi eksperti në terren:

 • Bimët e arrës dhe lajthisë janë bimë të mirëpërshtatura në këtë zonë si rezultat i garantimit të temperaturave të ulta për një periudhë të gjatë kohore.
 • Kapaciteti prodhues është i lartë dhe cilësor.
 • Prezenca e sëmundjeve bakteriale e kerpudhore,si dhe moszbatimi i masave agroteknike kane çuar në dëmtime serioze,qoftë në aspektin e sistemeve rrënjore,ashtu edhe të masës vegjetative të këtyre kulturave.
 • Ka mungesë informacioni mbi teknikat e mbrojtjes së bimëve dhe të masave agroteknike si elementë të rëndësishëm për shëndetin e bimëve.

Ai dha edhe disa rekomandime si një mënyrë e mirë për të rritur në mënyrë cilësore prodhimin e arrorëve.

 • Njohja me masat që duhen marrë për kufizimin e sëmundjeve dhe dëmtuesve në kohën e duhur.
 • Fermerët duhet të informohen në mënyrë të vazhdueshme mbi teknikat e mbrojtjes së bimëve dhe të masave agroteknike,si elementë të rëndësishme për shëndetin e bimëve.
 • Njohja me produktet e mbrojtjes së bimëve, respektimi i dozës si dhe i kufijve kritike të ndërhyrjes,me qëllim për të parandaluar përhapjen e sëmundjeve dhe dëmtuesve.

Fermerët pjesëmarrës në këtë trajnim prej disa kohësh janë të angazhuar me takime, trajnime në kuadër të projektit FoodHub, i cili po gjen zbatim në 6 Njësi Administrative në këtë bashki.

Projekti “Jo Drogë, Pikë Grumbullimi. Një alternativë e qëndrueshme zhvillimi për të rinjtë dhe komunitetet në Librazhd” financohet nga Bashkimi Europian dhe po zbatohet nga Bashkia Librazhd dhe World Vision Albania, dhe synon ndërtimin e një Pike Grumbullimi që pritet të zgjidhë përfundimisht çështjen e tregtimit për produktet e tyre, si një nga nevojat më të mëdha të fermerëve të zonës.

Tungjatjeta.al

 
Leonora
Shqipëri
Selma
Shqipëri
Donaldi
Shqipëri
Sara
Shqipëri
Emiljano
Shqipëri
Alesia
Shqipëri
Ardiani
Shqipëri
Gabriela
Shqipëri
Altin
Shqipëri
Arjani
Shqipëri
Juliani
Librazhd
Jasmina
Shqipëri
Klajdi
Shqipëri
Ana
Shqipëri
Soni
Shqipëri
Elvani
Librazhd
Fjorida
Librazhd
Marigleni
Shqipëri
Bruna
Shqipëri
Emanueli
Shqipëri
Irena
Shqipëri
Oligerta
Shqipëri
Arta
Shqipëri

Twitter Feed

 

Facebook Feed

 

Na Kontaktoni

Shqipëri
 • Rruga “Vëllezërit Manastirli”, Ndërtesa nr. 4,
  P.O.Box 1725, Tirana, Albania
 • Tel: +355 4 2419601
 • Email: worldvisionalbania@wvi.org

empty

Na Ndiqni