“Mirësevini në qendrën tonë rinore…”

You are here

  • 07-12-16 |

“Mirësevini në qendrën tonë rinore…”

Të rinjtë e zonave rurale i shohim shpesh në kafe, ulur buzë rrugës apo edhe në bilardon e fshatit ose qytezës, në rast se ka një të tillë në vendin ku jetojnë. Aktivitetet kulturore iu duken një ëndërr pothuajse e parealizueshme, por jo për të rinjtë e grupit Impact Club në fshatin Dorëz të Bashkisë Librazhd. Ardit Toca dhe Zalo Biçaku bënë të mundur që qendra rinore mos të kishte vetëm një tabelë në murin jashtë godinës që përveç emrit nuk kishte asgjë tjetër që e lidhte me rininë. Ato ideuan një projekt sesi kjo qendër të shndërrohej në një ambient funksional që mund ta përdornin si bibliotekë, vend takimesh apo edhe kinema.

Kishin idetë, kishin ambientin, por iu mungonin elementët e tjerë që mund të tërhiqnin jo vetëm të rinjtë e komunitetit, por edhe fëmijët. Vendosën të merrnin pjesë në një konkurs të shpallur nga World Vision dhe Ministria e Punës dhe Mirëqenies Sociale. Ia dolën! U vlerësuan më të mirët! Në këtë mënyrë arritën të siguronin një vlerë prej 1000$ të financuar nga World Vision, e cila u mundësoi paisjen e qendrës me materiale bazë si video projektor, printer, aparat fotografik, libra artistike, tapet. Të rinjtë morën edhe të tjera dhurata nga asetet e organizatës si kompjuter, karrige, tavolina dhe rafte. Gjithashtu morën mbështetje edhe për lyerjen e ambientit.

“Jam shumë i lumtur dhe shumë entuziast. Ne jemi grupi Impact. Ne kemi zgjedhur të ndikojmë pozitivisht në komunitet. Përpara se të hapej qendra, vështirësia më e madhe ishte me ruajtjen e materialeve të domosdoshme. Këtu kemi gjithçka na duhet. Do ndërmarrim iniciativa. Këtu ekzistenca jonë si grup është më e theksuar dhe të gjithë e shohin se impacti është aktiv dhe mund të na bashkohen.” – tha 17 vjeçari, Florenc Brazhda.

Tashmë godina është e kompletuar e brenda saj ka jetë! Ambientet janë bërë tërheqëse e kjo ka afruar jo vetëm të rinj të tjerë, por ka krijuar edhe mundësi të reja për angazhimin e atyre që bëhen pjesë e grupit.

 “Unë gocat do t'i ndihmoj në punëdore, grep, punime të kostumeve popullore, ruajtjen e traditës. Nuk e kam problem që do marin nga koha ime. Vetëm ato të kenë dëshirë të mësojnë, të kenë vullnet dhe unë do u mësoj për durimin. Do i mësoj si fëmijët e mi!” – ky është premtimi i Trëndafile Çelës. Ajo është rrobaqepëse dhe përdor një nga dhomat e qendrës rinore për aktivitetin e saj, gjë që do të vazhdojë ta bëjë edhe në të ardhmen.

U desh edhe bashkëpunimi i autoriteteve lokale për ta kthyer sërish këtë qendër në funksion të të rinjve. U nënshkrua një marrëveshje e më pas u organizua një takim për rikthimin në funksion të qendrës rinore. Në aktivitetin që u realizua morën pjesë jo vetëm të rinj, por edhe World Vision, Nënkryetari i Bashkisë, drejtoresha e arsim- kulturë dhe sport në bashki, drejtoresha e Zyrës Arsimore, drejtoria e shkollës, prindër, mësues e infermierë.

“Janë zgjedhje të vogla, por që na bëjnë të fitojmë gjëra të mëdha, siç është e ardhmja! Përkushtohem që kjo qendër do marrë mbështetjen e duhur. Bota e parë me sytë e fëmijëve është shumë më e bukur” – tha gjatë aktivitetit Enver Shkurti, nënkryetari i bashkisë Librazhd.

Ndërkohë drejtoresha e zyrës arsimore Librazhd inkurajoi të tjerë të rinj që të ndiqnin këtë shembull rrallëherë të hasur tek fëmijët.

 Androina Kojku është pjesë e grupit Impact club, është 18 vjeç dhe tregon se ende nuk i besohet që arritën të realizojnë gjithçka në kaq pak kohë.

“Jam shumë e lumtur për gjithë arritjet tona. Do përpiqemi të bëjmë dhe më shumë në vazhdim dhe të jemi një shembull i mirë për brezin tjetër.”

Kësaj here të gjithë u mblodhën për ata që i gëzohen moshës, i japin gjallëri vendit, që zhurmojnë, iu nxjerrin telashe, por edhe që mësojnë e bëhen të vlefshëm për të tjerët, por edhe duke i krijuar vetes mundësi të reja.

Tungjatjeta.al

 
Altin, 3 vjeç
Shqipëri

Altini e takojmë në oborrin e shtëpisë… Në muajin Shkurt ai bën 3 vjeç… Ka një buzëqeshje të ëmbël dhe kur qesh sytë e tij të mëdhej i nd

Sara, 6 vjeçe
Shqipëri

Sara vuan nga Paraliza Cerebrle
​Me 400 lekë në muaj ajo do të marrë fizioterapi dhe do të ndiejë më pak dhimbje trupi.

Selma, 4 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
Me 400 leke në muaj ajo do të fillojë të lëvizë dhe të artikulojë fjalët e para.

 

Irena, 10 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për trajtim të specializuar.

Ana, 15 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Nuk mund te ecë dhe të flasë. Me 400 lekë në muaj do të marrë ndihmë te specializuar!

Ardiani, 8 vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Me 400 lekë në muaj do të mund të ndjekë një plan individual zhillimi, me ekip të specializuar!

Soni, 11 vjeç
Shqipëri

Arta, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga paraliza cerebrale. Nuk mund të qëndrojë në këmbë për nje kohë të gjatë.

Marigleni, 9-vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për seanca logopedie.

Bruna, 7 vjeçe
Shqipëri

 Diagnostikuar me çrregullime të spektrit të autizmit.

Emiljano, 2 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Paraliza Cerebrale. Me 400 lekë në muaj, ai do të mund të ecë.

Emanueli, 4 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Sindroma WEST (Encefalopati Epileptogjene). Me 400 lekë në muaj, ai do të mësojë të qëndrojë ulur

Arjani, 15 vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi fëminor. Ka nevojë për shërbime logopodie.

Fjorida, 11 vjeçe
Librazhd

Vuan nga ischemia cerebrale e avancuar.
Me 400 lekë në muaj ajo do të mund fillojë të flasë më qartë.

Oligerta, 14 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Ajo nuk flet, nuk reagon ndaj asgjëje, nuk lëviz asnjë gjymtyrë.

Gabriela, 15 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga çrregullimet e spektrit të autizmit.
“Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të mësoj gërmat e alfabetit".

Leonora, 16 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Epilepsi e gjeneralizuar. Ka nevojë për seanca logopedie.

Elvani, 8 vjeç
Librazhd

Diagnostikuar me autizëm. Me 400 lekë në muaj, do të bëhet e mundur të marrë shërbimet e nevojshme mjekësore!

Alesia, 9 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të shkoj në shkollë me makinë."

Donaldi, 10 vjeç
Shqipëri

Juliani, 12 vjeç
Librazhd

Ai ka probleme me shikimin.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mund të shikoj më mirë".

Klajdi, 11 vjeç
Shqipëri

I diagnostifikuar me Paralizë Cerebrale/Paraplegji.  Me 400 lekë në muaj do mund të marrë seanca fizioterapie për të përmirësuar lëvizjet

Jasmina, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Sindroma Rett, një sëmundje e rrallë gjenetike që e bën të sëmurin të humbasë të folurën, oreksin, përdorimin e duarve dhe shumë

Twitter Feed

 

Facebook Feed

 

Jetë në plotësi për çdo fëmijë

Ne punojmë në mbi 

179

komunitete

8

zona të Shqipërisë
përmes programeve

19

Bashki
përmes programeve dhe projekteve

me mbi 60,000

fëmijë

Ne punojmë në

2

Komuna

22

Komunitete

Na Kontaktoni

Shqipëri
  • Rruga “Skënderbej”, Ndërtesa Gurten,
    Kati 2, Tirana, Albania
  • Tel: +355 4 2419601
  • Email: tirana@wvi.org
Kosovë
  • Rruga "Lorenc Antoni|, Nr.38, 10000 Prishtinë, Kosovë
  • Tel: +381 (0)38 221 812

Na Ndiqni