Shërbimim psiko-social i përmirësuar në shkollat e Kurbinit

You are here

  • 09-09-21 |

Shërbimim psiko-social i përmirësuar në shkollat e Kurbinit

“Shpeshherë puna jonë si punonjës social në shkollë kufizohet nga mundësitë e pakta që kemi në dispozicion për të kryer më mirë detyrën tonë. Mungesa e materialeve bazike për të punuar me fëmijët apo ambiente fizike jo të përshtatshme për të ofruar këtë shërbim specifik, na kushtëzojnë punën tonë me fëmijët që kanë nevojë për mbështetje psiko-sociale.” – shprehet Donika, koordinatore e shërbimit psiko-social në Zyrën Vendore Arsimore, Kurbin.

World Vision mbështeti 12 shkolla në Kurbin me materialet e nevojshme didaktike dhe zhvilluese, me qëllim përmirësimin e shërbimit psiko-social në shkollë, si dhe krijimin e ambienteve më miqësore dhe të përshtatshme për fëmijët. Lojra formuese e krijuese, ngjyra, telajo për pikturim, korniza fotografish, materiale të ndryshme për punë me dorë, etj. janë disa prej materialeve të cilat iu ofruan stafit psiko-social në shkolla me qëllim që t’i ndihmojë ata gjatë seancave të këshillimit me fëmijët dhe adoleshentët.

Fëmijët i shprehin më mirë ndjenjat dhe emocionet nëpërmjet formave krijuese dhe jo formale të tilla si: nëpërmjet pikturës, lojës, ngjyrave dhe bisedave të hapura me bashkëmoshatarët. Kur fëmija fillon të sfidojë frikën dhe ankthin, dhe kur fillon të flasë për ndjesitë, emocionet, të panjohurat që përjeton, të gjitha këto janë tregues që fëmija ka zgjedhur t’ia dalë mbanë dhe të triumfojë. Ky është momenti kur fillon të marrë jetë qëllimi dhe misioni im si punonjëse sociale për ta ndihmuar atë të tejkalojë situatën e vështirë. Ndaj është thelbësore që ndihma ime të ofrohet e plotë dhe me cilësinë e duhur.” – përfundon Donika, koordinatore e shërbimit psikosocial për ZVAP Kurbin.

Situatat e vështira nëpër të cilat ka kaluar vendi ynë gjatë dy viteve të fundit, kanë nxjerrë në dritë thellimin e vështirësive psiko-emocionale me të cilat përballen fëmijët dhe adoleshentët. Gjatë muajve Qershor- Korrik 2020, 477 fëmijë dhe të rinj të moshave nga 12-16 vjeç në nëntë Bashki të Shqipërisë u përfshinë në studimin “Si një pandemi globale po ndryshon jetët e fëmijëve në Shqipëri dhe Kosovë” nga World Vision Albania. Si pasojë e kufizimeve për shkak të pandemisë së COVID-19, 60% e tyre deklaruan që janë ndjerë të stresuar gjatë periudhës së karantinës. Kjo ka shtuar nevojën për t’i kushtuar më shumë vëmendje shëndetit mendor tek fëmijët dhe adoleshentët, si dhe për të ofruar mbështetjen e duhur psiko-sociale në shkolla. 

Për Ervisën, nxënëse në një nga gjimnazet e Laçit, përballja me pandeminë ka qenë jo e lehtë. “Nuk e mendoja që situata e krijuar nga COVID-19 do të më shkaktonte një gjendje të tillë ankthi e stresi. Më dukej sikur isha zhvendosur në një planet tjetër dhe nuk kisha kontroll mbi jetën time. Frika ishte e madhe dhe ndihesha shumë konfuze.” – tregon Ervisa nxënëse e gjimnazit “At Shtjefen Gjeçovi" Laç. “Në shkollën time ka një punonjëse sociale, por unë e kisha pak të vështirë të shprehja hapur mendimet dhe përjetimet e mia. Më dukej ambient pak i ftohtë dhe pa ngjyra.” – vijon Ervisa, - Tani më duket më e lehtë dhe miqësore biseda me punonjësen sociale. Pasii ndava shqetësimet e mia me punonjësen sociale në shkollën time, u ndjeva e lehtësuar.”                                                                                                                                                    

Tungjatjeta.al

 
Arta, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga paraliza cerebrale. Nuk mund të qëndrojë në këmbë për nje kohë të gjatë.

Fjorida, 11 vjeçe
Librazhd

Vuan nga ischemia cerebrale e avancuar.
Me 400 lekë në muaj ajo do të mund fillojë të flasë më qartë.

Selma, 4 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
Me 400 leke në muaj ajo do të fillojë të lëvizë dhe të artikulojë fjalët e para.

 

Arjani, 15 vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi fëminor. Ka nevojë për shërbime logopodie.

Emiljano, 2 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Paraliza Cerebrale. Me 400 lekë në muaj, ai do të mund të ecë.

Ardiani, 8 vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Me 400 lekë në muaj do të mund të ndjekë një plan individual zhillimi, me ekip të specializuar!

Leonora, 16 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Epilepsi e gjeneralizuar. Ka nevojë për seanca logopedie.

Elvani, 8 vjeç
Librazhd

Diagnostikuar me autizëm. Me 400 lekë në muaj, do të bëhet e mundur të marrë shërbimet e nevojshme mjekësore!

Alesia, 9 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të shkoj në shkollë me makinë."

Gabriela, 15 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga çrregullimet e spektrit të autizmit.
“Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të mësoj gërmat e alfabetit".

Bruna, 7 vjeçe
Shqipëri

 Diagnostikuar me çrregullime të spektrit të autizmit.

Donaldi, 10 vjeç
Shqipëri

Irena, 10 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për trajtim të specializuar.

Sara, 6 vjeçe
Shqipëri

Sara vuan nga Paraliza Cerebrle
​Me 400 lekë në muaj ajo do të marrë fizioterapi dhe do të ndiejë më pak dhimbje trupi.

Jasmina, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Sindroma Rett, një sëmundje e rrallë gjenetike që e bën të sëmurin të humbasë të folurën, oreksin, përdorimin e duarve dhe shumë

Marigleni, 9-vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për seanca logopedie.

Ana, 15 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Nuk mund te ecë dhe të flasë. Me 400 lekë në muaj do të marrë ndihmë te specializuar!

Soni, 11 vjeç
Shqipëri

Klajdi, 11 vjeç
Shqipëri

I diagnostifikuar me Paralizë Cerebrale/Paraplegji.  Me 400 lekë në muaj do mund të marrë seanca fizioterapie për të përmirësuar lëvizjet

Juliani, 12 vjeç
Librazhd

Ai ka probleme me shikimin.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mund të shikoj më mirë".

Emanueli, 4 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Sindroma WEST (Encefalopati Epileptogjene). Me 400 lekë në muaj, ai do të mësojë të qëndrojë ulur

Oligerta, 14 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Ajo nuk flet, nuk reagon ndaj asgjëje, nuk lëviz asnjë gjymtyrë.

Altin, 3 vjeç
Shqipëri

Altini e takojmë në oborrin e shtëpisë… Në muajin Shkurt ai bën 3 vjeç… Ka një buzëqeshje të ëmbël dhe kur qesh sytë e tij të mëdhej i nd

Twitter Feed

 

Facebook Feed

 

Jetë në plotësi për çdo fëmijë

Ne punojmë në mbi 

179

komunitete

8

zona të Shqipërisë
përmes programeve

19

Bashki
përmes programeve dhe projekteve

me mbi 60,000

fëmijë

Ne punojmë në

2

Komuna

22

Komunitete

Na Kontaktoni

Shqipëri
  • Rruga “Skënderbej”, Ndërtesa Gurten,
    Kati 2, Tirana, Albania
  • Email: tirana@wvi.org
Kosovë
  • Rruga "Lorenc Antoni|, Nr.38, 10000 Prishtinë, Kosovë
  • Tel: +381 (0)38 221 812

Na Ndiqni