Të rinjtë krijojnë lojra tavoline/ Të mësojmë më shumë mbi të Drejtat e Njeriut

You are here

  • 14-02-20 |

Të rinjtë krijojnë lojra tavoline/ Të mësojmë më shumë mbi të Drejtat e Njeriut

Të mësosh mbi të drejtat e njeriut në mënyrë argëtuese, kreative dhe aspak të zakontë. “Fair Play – Creative learning for human rights” ishte projekti ku vetë të rinjtë kanë qenë krijues të katër lojrave edukative të tavolinës, me tematike të drejtat e njeriut.

“Në të vërtetë për ne ishte një proces i ri, por vërtet argëtues, jo vetëm për arsyen se idetë që kishim për lojërat erdhën në jetë, por sepse edhe ne përmirësuam aftësitë tona të punës në grup. Ne gjithashtu i lejuam njëri-tjetrit të të njihemi me kulturat dhe idetë e ndryshme që kishim. Kjo na ndihmoi të marrim edhe më shumë informacion mbi të drejtat e njeriut, informacione që nuk i kishim para këtij projekti dhe që janë te vlefshme për t'u ndarë me të tjerët"- tregon Kostandini, një i ri nga Tirana i përfshirë në projekt.

Lojrat e krijuara

 

Nga 2 lojra të të planifikuara në fund të projektit që u përmbyll në dhjetor 2019, një ndër sukseset kryesore ishte se fale punës krijuese së të rinjve u arrit krijimi i 4 lojërave edukative. Më konkretisht katër produktet që të rinjtë kanë realizuar në fund të këtij projekti 9 mujor janë: 

Rrethi i të Drejtave

-Një lojë edukative që synon të sigurojë informacione për Deklaratën Universale të të Drejtave të Njeriut, të nxisë diskutimet dhe të menduarit kritik të pjesëmarrësve, të nxisë reflektimin e të drejtave të njeriut dhe mirëkuptimin e tyre në një mënyrë krijuese

Të drejtat në qytetin tim

Një lojë edukative që synon të sigurojë informacione mbi institucionet që mbrojnë të drejtat e njeriut në Shqipëri dhe rrisin empatinë dhe mirëkuptimin për të drejtat e njeriut dhe instrumentet për mbrojtjen e tyre.“Të drejtat në qytetin tim” synon të sigurojë informacione mbi institucionet që mbrojnë të drejtat e njeriut në Shqipëri

Kalo Barrierën

Kjo lojë edukative synon të sigurojë informacione rreth Konventës për të Drejtat e Fëmijëve dhe të nxisë reflektim për të kuptuar më mirë të drejtat e fëmijëve.

Pozicionohu

Ndihmon pjesëmarrësit të bëjnë dallimin midis të drejtave politike, qytetare, sociale dhe ekonomike

 

Projekti dhe të rinjtë

Ky projekt është implementuar në 5 qytete të Shqipërisë (Tiranë, Durrës, Fushë-Krujë, Gramsh dhe Maliq) me angazhimin e drejtpërdrejtë të 610 të rinjve në bashkëpunim me 4 shkolla të mesme, mësues, të rinj, aktorë të shoqërisë civile dhe të punonjësve rinore.

Këto lojëra tavoline na ndihmuan shumë, jo vetëm që përmirësuan aftësinë tonë për të projektuar idetë tona në mënyrë fizike, por edhe për të punuar me të tjerët, mësuar më shumë dhe për tu argëtuar kur punojmë. Nuk ishte e lehtë për të vendosur idetë që kishim në jetë, por puna ekipore që përmenda e bëri më të lehtë projektimin e këtyre lojrave me mendimin e të tjerëve duke u argëtuar gjatë luajtjes së tyre, por edhe të mësuarit, ashtu si ne bëmë gjatë këtij projekti.”- tregon Konstandini.

 “Fair Play – Creative learning for human rights”,  ishte pjesë e fazë së parë të skemës së sub-grantimit të projektit “Youth Standing Up for Human Right in Albania” i bashkëfinancuar nga  Bashkimi Evropian, zbatuar nga World Vision Albania dhe SEEYN.

 

Ky projekt i vë të rinjtë në thelb të tij si nxënës dhe njëkohësisht edhe “krijues” të këtyre lojërave edukative. Të rinjtë ishin aktorët kryesorë, dhe në të njëjtën kohë ishin ata që shkruan "skenarin" se si duhet të duken këto lojëra edukative. Të rinjtë morën rolin e nxënësve, si dhe krijuesit e mjeteve arsimore për bashkëmoshatarët e tjerë. Projekti u zhvillua me të rinj, për të rinjtë nga të rinjtë dhe rriti kreativitetin e tyre dhe mendimin kritik duke siguruar një rol aktiv për të gjithë ata që u angazhuan.

Tungjatjeta.al

 
Elvani, 8 vjeç
Librazhd

Diagnostikuar me autizëm. Me 400 lekë në muaj, do të bëhet e mundur të marrë shërbimet e nevojshme mjekësore!

Arta, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga paraliza cerebrale. Nuk mund të qëndrojë në këmbë për nje kohë të gjatë.

Marigleni, 9-vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për seanca logopedie.

Irena, 10 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për trajtim të specializuar.

Juliani, 12 vjeç
Librazhd

Ai ka probleme me shikimin.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mund të shikoj më mirë".

Emiljano, 2 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Paraliza Cerebrale. Me 400 lekë në muaj, ai do të mund të ecë.

Gabriela, 15 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga çrregullimet e spektrit të autizmit.
“Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të mësoj gërmat e alfabetit".

Sara, 6 vjeçe
Shqipëri

Sara vuan nga Paraliza Cerebrle
​Me 400 lekë në muaj ajo do të marrë fizioterapi dhe do të ndiejë më pak dhimbje trupi.

Soni, 11 vjeç
Shqipëri

Fjorida, 11 vjeçe
Librazhd

Vuan nga ischemia cerebrale e avancuar.
Me 400 lekë në muaj ajo do të mund fillojë të flasë më qartë.

Altin, 3 vjeç
Shqipëri

Altini e takojmë në oborrin e shtëpisë… Në muajin Shkurt ai bën 3 vjeç… Ka një buzëqeshje të ëmbël dhe kur qesh sytë e tij të mëdhej i nd

Bruna, 7 vjeçe
Shqipëri

 Diagnostikuar me çrregullime të spektrit të autizmit.

Ardiani, 8 vjeç e gjysmë
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Me 400 lekë në muaj do të mund të ndjekë një plan individual zhillimi, me ekip të specializuar!

Oligerta, 14 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Ajo nuk flet, nuk reagon ndaj asgjëje, nuk lëviz asnjë gjymtyrë.

Ana, 15 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Nuk mund te ecë dhe të flasë. Me 400 lekë në muaj do të marrë ndihmë te specializuar!

Leonora, 16 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Epilepsi e gjeneralizuar. Ka nevojë për seanca logopedie.

Alesia, 9 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të shkoj në shkollë me makinë."

Jasmina, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Sindroma Rett, një sëmundje e rrallë gjenetike që e bën të sëmurin të humbasë të folurën, oreksin, përdorimin e duarve dhe shumë

Arjani, 15 vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi fëminor. Ka nevojë për shërbime logopodie.

Emanueli, 4 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Sindroma WEST (Encefalopati Epileptogjene). Me 400 lekë në muaj, ai do të mësojë të qëndrojë ulur

Klajdi, 11 vjeç
Shqipëri

I diagnostifikuar me Paralizë Cerebrale/Paraplegji.  Me 400 lekë në muaj do mund të marrë seanca fizioterapie për të përmirësuar lëvizjet

Selma, 4 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
Me 400 leke në muaj ajo do të fillojë të lëvizë dhe të artikulojë fjalët e para.

 

Donaldi, 10 vjeç
Shqipëri

Twitter Feed

 

Facebook Feed

 

Jetë në plotësi për çdo fëmijë

Ne punojmë në mbi 

220

komunitete

10

zona të Shqipërisë

25

Bashki

50,000

fëmijë përfitojnë çdo vit nga programet e World Vision.

Ne punojmë në

10

Komuna

19

Komunitete

Na Kontaktoni

Shqipëri
  • Rruga “Skënderbej”, Ndërtesa Gurten,
    Kati 2, Tirana, Albania
  • Tel: +355 4 2419601
  • Email: tirana@wvi.org
Kosovë
  • Rruga "Lorenc Antoni|, Nr.38, 10000
    Prishtinë, Kosovë
  • Tel: +381 (0)38 221 812

Na Ndiqni