Emergjenca

Emergjenca

You are here

Programi I Emergjencave Humanitare

Ka si qëllim të ndihmojë komunitetet nga fatkeqësite civile dhe katastrofat humanitare.

Nevoja për ndërhyrje

Shqipëria është vëndi më i rrezikuar në Europë nga fatkeqësi natyrore si dhe nga ato të shkaktuara nga dora e njeriut. Ato janë nga më të ndryshmet, të tilla si: përmbytjet, tërmetet, rrëshqitjet e tokës, epidemitë, zjarret në pyje etj.

Sipas raport studimit të riskut botëror për vitin 2016, Shqipëria renditet e 40-ta nga 171 vende të botës, për rrezikun ndaj fatkeqësive natyrore. Madje më mirë se vendi ynë paraqiten vende si Afganistani, Sudani dhe Uzbekistani.

Qasja programatike

Përpara se fatkeqësitë të ndodhin, ne punojmë me fëmijët, familjet, strukturat qeverisëse që të zvogëlojnë rrezikun dhe cenuëshmërine ndaj fatkeqësive.

Gjatë emergjencave, punonjësit tanë janë në tërren duke ndihmuar familjet me ndihma humanitare duke u dhënë përparësi fëmijëve, veçanërisht atyre që janë më në nevojë. Ndërhyrjet tona janë në bashkëpunim të ngushtë me autoritetet vendore dhe organizatat humanitare.

Pas emergjencës, ne vazhdojmë të ndihmojmë komunitetet që të rindërtojnë të ardhmen e tyre postemergjencë. Konkretisht, programi synon të përfshijë komunitetin në hartimin e planeve parandaluese dhe në përballimin efektiv të fatkeqësive civile.

Përgjigjet në Emergjencat e dimrit 2016-2017

Pergjatë gjashtë muajve të fundit në vendin tonë, brenda një periudhe të shkurtër, ndodhën dy emergjenca njëra pas tjetrës, përmbytjet në fundvitit-in 2016 dhe dimri i ashpër në fillim të 2017. Rreshjet e dendura shkaktuan situata përmbytjesh në disa zona e qytete të banuara.

E ndërsa komunitetet ende nuk kishin marrë veten plotësisht nga dëmet e përmbytjeve, muaji janar, e gjeti pjesën më të madhe të vendit të mbuluar nga dëbora dhe nën efektin e temperaturave ekstreme nën zero, deri -26 gradë në fshatrat të Dibrës, ku vështirësitë qenë të mëdha.

Në të dyja situatat e emergjencës, World Vision, në bashkëpunim të ngushtë me autoritetet lokale ofroi ndihmë me (pako ushqimore, veshje, batanije, shtretër, dru zjarri, etj) për më shumë se 530 familje në nevojë në Dibër, Korçë, Librazhd, Elbasan, Lezhë, Kurbin, Durrës dhe Tiranë.

Emergjenca

Anteo nga Thumana: Endërroj të bëhem mjek që të ndihmoj të tjerët

Anteo është ende fëmijë, por për mënyrën se si i zgjedh fjalët kur afrohesh të bashkëbisedosh me të, të duket si djalë i rritur. Këtë vit është ai në klasën e 7-të, është nxënës i shkëlqyer në mësime dhe beson se dhe këtë vit do ia dalë të marrë fletë ladvërimi për përpjekjet e tij.

Më Shumë

Mall për shtëpinë…

 “Sot na dërguan tek një shkollë këtu afër, ishim të gjithë fëmijë të rinj në klasë, ata nuk janë si shokët e mi të klasës me të cilët jemi rritur në fshat, por gjithsesi unë  u gëzova që fillova shkollën,” – thotë Briselda 15 vjeç, nga Lezha.

Më Shumë

Nis kopështi në Hapësirat Miqësore për Fëmijë

Për 33 fëmijë të moshës 3-6 vjeç që janë strehuar në ambientet e hotelit në Shëngjin, ka rinisur kopshti.

Gjatë orëve të paradites, brenda Hapësirës Miqësore për Fëmijë, një edukatore, një psikologe nga shërbimin psiko-social DRAP Lezhë dhe vullnetarët nga World Vision janë përkujdesur që fëmijët më të vegjël të rinisin programin edukativ dhe të kenë mbështetje psiko-sociale.

Më Shumë

Në kërkim të një strehe

“Këtu jemi ngrohtë dhe jemi të qetë. Unë jam me mamin, babin dhe dy vëllezërit”

Më Shumë

Tërmeti/Babai me 2 fëmijë në qiell të hapur, pa shtëpi

Nuk ka burrni me tërmetet, them drejtë, jam tremb. Po a m’pshtun kalamjt? Tash s’kam ma keq,” – kështu nis të na tregojë pak nga pak Iliri, babai i dy fëmijëve që duket sikur do t’i rikujtojë vetes se nuk ka gjë tjetër më të rëndësishme se jeta e fëmijëve.

Më Shumë

World Vision shpall Emergjencën e Kategorisë së Parë

World Vision në Shqipëri ka shpallur Emergjencën e Kategorisë së Parë të përgjigjës pas tërmeteve të njëpasnjëshme që tronditën vendin, më 26 nëntor 2019. 

Më Shumë

Në ndihmë të familjeve të përmbytura

“Shtëpia është përmbytur, uji ka hyrë brenda dhe dhe nuk jetohet për momentin. Tarraca e shtëpisë rrezikon të shëmbet. Unë kam dy fëmijë të vegjël dhe të gjithë jemi strehuar tek të afërmit”, rrëfen Lavdërimi. Ai është babai i dy fëmijëve të vegjël dhe jeton në një shtëpi të vjetër në Bathore.

Më Shumë

Të humbasësh shtëpinë...

Në momentin kur ra tërmet kemi qenë brenda, dolëm të gjithë jashtë me vrap, ndërsa dilnim shtëpia kërciste dhe një pjesë e saj u shemb. Gjithçka që kishim mbeti brenda, shpëtova vetëm fëmijët …”- rrëfen Havija, nënë e 5 fëmijëve, një ndër to me aftësi të kufizuara.

Më Shumë

Korçë/ World Vision në ndihmë të banorëve të Floqit

Në fshatin Floq, një ndër zonat më të prekuara nga tërmetet në Korçë, 53 prej banorëve vijojnë ende të jetojnë në kampin me çadra, ndërsa 63 të tjerë janë strehuar në shkollën e fshatit.   

Më Shumë

Pages

Jetë në plotësi për çdo fëmijë

Ne punojmë në mbi 

179

komunitete

8

zona të Shqipërisë
përmes programeve

19

Bashki
përmes programeve dhe projekteve

me mbi 60,000

fëmijë

Ne punojmë në

2

Komuna

22

Komunitete

Na Kontaktoni

Shqipëri
  • Rruga “Skënderbej”, Ndërtesa Gurten,
    Kati 2, Tirana, Albania
  • Tel: +355 4 2419601
  • Email: tirana@wvi.org
Kosovë
  • Rruga "Lorenc Antoni|, Nr.38, 10000 Prishtinë, Kosovë
  • Tel: +381 (0)38 221 812

Na Ndiqni