Emergjenca

Emergjenca

You are here

Programi I Emergjencave Humanitare

Ka si qëllim të ndihmojë komunitetet nga fatkeqësite civile dhe katastrofat humanitare.

Nevoja për ndërhyrje

Shqipëria është vëndi më i rrezikuar në Europë nga fatkeqësi natyrore si dhe nga ato të shkaktuara nga dora e njeriut. Ato janë nga më të ndryshmet, të tilla si: përmbytjet, tërmetet, rrëshqitjet e tokës, epidemitë, zjarret në pyje etj.

Sipas raport studimit të riskut botëror për vitin 2016, Shqipëria renditet e 40-ta nga 171 vende të botës, për rrezikun ndaj fatkeqësive natyrore. Madje më mirë se vendi ynë paraqiten vende si Afganistani, Sudani dhe Uzbekistani.

Qasja programatike

Përpara se fatkeqësitë të ndodhin, ne punojmë me fëmijët, familjet, strukturat qeverisëse që të zvogëlojnë rrezikun dhe cenuëshmërine ndaj fatkeqësive.

Gjatë emergjencave, punonjësit tanë janë në tërren duke ndihmuar familjet me ndihma humanitare duke u dhënë përparësi fëmijëve, veçanërisht atyre që janë më në nevojë. Ndërhyrjet tona janë në bashkëpunim të ngushtë me autoritetet vendore dhe organizatat humanitare.

Pas emergjencës, ne vazhdojmë të ndihmojmë komunitetet që të rindërtojnë të ardhmen e tyre postemergjencë. Konkretisht, programi synon të përfshijë komunitetin në hartimin e planeve parandaluese dhe në përballimin efektiv të fatkeqësive civile.

Përgjigjet në Emergjencat e dimrit 2016-2017

Pergjatë gjashtë muajve të fundit në vendin tonë, brenda një periudhe të shkurtër, ndodhën dy emergjenca njëra pas tjetrës, përmbytjet në fundvitit-in 2016 dhe dimri i ashpër në fillim të 2017. Rreshjet e dendura shkaktuan situata përmbytjesh në disa zona e qytete të banuara.

E ndërsa komunitetet ende nuk kishin marrë veten plotësisht nga dëmet e përmbytjeve, muaji janar, e gjeti pjesën më të madhe të vendit të mbuluar nga dëbora dhe nën efektin e temperaturave ekstreme nën zero, deri -26 gradë në fshatrat të Dibrës, ku vështirësitë qenë të mëdha.

Në të dyja situatat e emergjencës, World Vision, në bashkëpunim të ngushtë me autoritetet lokale ofroi ndihmë me (pako ushqimore, veshje, batanije, shtretër, dru zjarri, etj) për më shumë se 530 familje në nevojë në Dibër, Korçë, Librazhd, Elbasan, Lezhë, Kurbin, Durrës dhe Tiranë.

Emergjenca

Maska tekstile për mbrojtjen e fëmijëve dhe të rinjve nga Covid-19, në 18 zyra arsimore të vendit tonë

18, 420 fëmijë dhe mësues në 18 zyra arsimore të vendit tonë: Pukë, Lezhë, Mirditë, Kurbin, Shkodër, Vau Dejës, Bulqizë, Dibër, Mat, Kamëz, Librazhd, Vlorë, Korçë, Skrapar, Elbasan, Gjirokastër, Tepelenë, Durrës janë pajisur me maska tekstike për të parandaluar përhapjen e pandemisë Covid-19.

Më Shumë

Renato, vullnetari misionar që shërbeu edhe gjatë karantinës

Një vit pas fillimit të pandemisë COVID-19.

Kujtimet e Renatos, një prej vullnetarëve të World Vision në ditët e para të izolimit total të vendit

Më Shumë

Në oborrin e shtëpisë së Leonardit...

Në oborrin e një shtëpie të vogël një katëshe, në një fshat të Shkodrës, sheh një djalë që luan i lumtur në oborrin e shtëpisë me kecat e tij të vegjël. Ai quhet Leonard dhe është 13 vjeç. Gëzimi i tij më i madh janë kecat të cilët ai i ushqen dhe kullot me shumë dashuri.

Më Shumë

Pas tërmetit, familja nga Durrësi strehohet në shtëpinë e rregulluar

Pasi ra termeti kemi qëndruar jashtë për 1 javë sepse djemtë kishin shumë frikë. Djali i vogel ka qarë shumë, ai ka ndjenjur 3 ditë pa ngrëne nga frika e përjetuar për shkak të situatës së krijuar. Me fëmijët kemi fjetur në makinë sepse kishin frikë të futeshin në shtëpi nga dëmtimet që kishte marrë” – thote Ariana, nëna e e dy fëmijëve nga Durrësi.

Më Shumë

Rikthimi i Sarës në shkollë

Në një shtëpi të vogël, në një pallat "pensioni" 4 katësh, në qytetin verior të Peshkopisë, ku bie shumë dëborë e ku vështirësitë për të siguruar jetesën janë të mëdha, jeton Sara.

Prej më shumë se një viti, kryesisht Sara ka ndihmuar të ëmën me punët e shtëpisë dhe kujdesin për motrën dhe vëllain e vogël.

Më Shumë

Një dritare e hapur...

Familja është emëruesi i përbashkët i njerëzimit. Të gjithë jemi pjesë e një familjeje dhe muret e shtëpisë, krevatët, e çdo send tjetër marrin kuptim kur i ndan me familjen. Megjithatë si në çdo marrëdhënie edhe mes anëtarëve të një familjeje ka momente të vështira, ashtu sikurse ka çaste gëzimi e hareje.

Më Shumë

Në shtëpinë time...

Vetëm 12 km larg qytetit të Korçës, në një fshat aty pranë të bien në sy tokat e mbjella të fermerëve të kësaj ane. Një nga fermerët më të rinj të zonës është edhe Marigleni.

Më Shumë

Të rinjtë: Pasojat e pandemisë COVID -19 tek fëmijët në Shqipëri dhe Kosovë

“60% e fëmijëve pohojnë se ndihen të stresuar pas izolimit nga miqtë dhe bashkëmoshatarët e tyre gjatë periudhës së karantinës, ndërsa 41.6% prej tyre deklarojnë se përvoja e ndjekjes së mësimit gjatë periudhës së pandemisë ka qenë stresuese,”- kjo ishte një ndër gjetjet e studimit “COVID-19 dhe fëmijët” që Florida, e reja nga grupi IMPACT në

Më Shumë

Armela nga Kurbini: Për mua të qënurit vullnetare, një ‘boomerang pozitiv’

Unë quhem Armela,

Jam 17 vjeçe dhe jam në vitin e fundit të arsimit parauniversitar. Pasionet e mia janë të shumta  sidomos shkrimi, komunikimi, mediat, mediat vizive etj.

I kam dhënë një fokus dhe dedikim të plotë shkollës, por paralelisht kam arritur të ndjek edhe programet shkollore dhe angazhimet sociale. E gjithmonë kam pasur mbështetjen e pashkushtëzuar familjare.

Më Shumë

Pas tërmetit, një strehë e ngrohtë për Leonorën dhe familjen e saj në Kamëz

U trembëm shumë nga tërmeti. Por, pastaj më e keqja ishte se çfarë do bënim me shtëpinë e dëmtuar. Shumë herë uji është futur nga çatia dhe nga dritaret se ishin të çara. Ndonjëherë më dukej sikur çatia do na binte mbi kokë, se shihja pjesë të saj që vareshin poshtë. Tani jam më e qetë. Duket sikur ka dritë këtu brenda tani.

Më Shumë

Pages

Jetë në plotësi për çdo fëmijë

Ne punojmë në mbi 

179

komunitete

8

zona të Shqipërisë
përmes programeve

19

Bashki
përmes programeve dhe projekteve

me mbi 60,000

fëmijë

Ne punojmë në

2

Komuna

22

Komunitete

Na Kontaktoni

Shqipëri
  • Rruga “Skënderbej”, Ndërtesa Gurten,
    Kati 2, Tirana, Albania
  • Tel: +355 4 2419601
  • Email: tirana@wvi.org
Kosovë
  • Rruga "Lorenc Antoni|, Nr.38, 10000 Prishtinë, Kosovë
  • Tel: +381 (0)38 221 812

Na Ndiqni