Të jetosh pa identitet...

You are here

Të jetosh pa identitet...

E. ka lindur dhe është rritur në një familje shumë të varfër. Ndonëse prindërit janë munduar gjithmonë të punojnë për të siguruar të ardhura për familjen, për shkak të aftësive të kufizuara fizike nuk kanë mundur. E ëma ka qenë gjithmonë shtëpiake, ndërsa i ati, kujdeset për bagëtinë e bashkëfshatrëve si dhe 4 dhitë e veta. Të ardhuratë që siguron, nuk mjaftojnë as për bukën e gojës.

7 vite nga lindja e E. në jetë erdhi e motra. Vajzat u rritën shpejt dhe E. filloi klasën e parë. Më pas e motra gjithashtu. Mes vështirësive të shumta, ato të dyja janë munduar gjithmonë t’i bëjnë prindërit krenarë e të jenë nxënëse të mira, ndonëse nuk e kanë pasur kurrë të lehtë.

E. është regjistruar në gjendjen civile si shtetase e shtetit shqiptarë vetëm 4 vite më parë, kur ishte 13 vjeçe. E motra ishte 7 vjeçe. Vajzat kishin mbetur pa identitet sepse prindërit e tyre deri në atë çast nuk kishin bërë martesë në gjendjen civile. Këtu ku duhet të kishin mbaruar problemet për E. dhe të motrën, në fakt filluan. Në gjendjen civile ndodhi një gabim që do t’i përndiqte shumë gjatë motrat nga Vlora. Në aktin e lindjes së E. u shënua emri i motrës së saj dhe e kundërta. Kështu me ditëlindjen e E. u regjistrua e motra dhe E. u regjistrua me ditëlindjen e së motrës.

“Të gjithë na pyesin si quheni dhe na shohin me dyshim. Për shkak të këtij gabimi, unë dhe motra ime nuk kemi jetuar të qeta”- thotë E.

Kur E. mbaroi arsimin 9-vjeçar, ëndërrronte të vazhdonte shkollën e mesme. Kjo ishte ëndrra edhe e prindërve të saj. Por ajo nuk mund ta bënte këtë sepse, për shtetin shqiptar ajo ishte në klasë të 5-të.

Familja kërkoi mbështetjen e World Vision për të dalë nga kjo situatë e pashoqe. Organizata, në bashkëpunim me organizatën “Vatra” paraqitën një kërkesë padi në Gjykatën e rrethit Vlorë. Sipas vendimit të gjykatës u bënë ndryshimet e nevojshme në gjendjen civile.

“Unë vij nga një familje e varfër, dhe vjet kisha mundësinë të merrja një bursë studimi por, nuk e mora dot për shkak të këtij gabimi. Por, jam shumë e lumtur që më në fund fillova gjimnazin dhe mora bursën. Jam shumë e lumtur, sepse më në fund jam UNË,  kam emrin tim, ditëlindjen time”- shprehet E.

Tungjatjeta.al

 
Gabriela, 15 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga çrregullimet e spektrit të autizmit.
“Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të mësoj gërmat e alfabetit".

Arta, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga paraliza cerebrale. Nuk mund të qëndrojë në këmbë për nje kohë të gjatë.

Juliani, 12 vjeç
Librazhd

Ai ka probleme me shikimin.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mund të shikoj më mirë".

Arjani, 15 vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi fëminor. Ka nevojë për shërbime logopodie.

Oligerta, 14 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Ajo nuk flet, nuk reagon ndaj asgjëje, nuk lëviz asnjë gjymtyrë.

Bruna, 7 vjeçe
Shqipëri

 Diagnostikuar me çrregullime të spektrit të autizmit.

Jasmina, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Sindroma Rett, një sëmundje e rrallë gjenetike që e bën të sëmurin të humbasë të folurën, oreksin, përdorimin e duarve dhe shumë

Alesia, 9 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të shkoj në shkollë me makinë."

Marigleni, 9-vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për seanca logopedie.

Ardiani, 8 vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Me 400 lekë në muaj do të mund të ndjekë një plan individual zhillimi, me ekip të specializuar!

Selma, 4 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
Me 400 leke në muaj ajo do të fillojë të lëvizë dhe të artikulojë fjalët e para.

 

Elvani, 8 vjeç
Librazhd

Diagnostikuar me autizëm. Me 400 lekë në muaj, do të bëhet e mundur të marrë shërbimet e nevojshme mjekësore!

Sara, 6 vjeçe
Shqipëri

Sara vuan nga Paraliza Cerebrle
​Me 400 lekë në muaj ajo do të marrë fizioterapi dhe do të ndiejë më pak dhimbje trupi.

Leonora, 16 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Epilepsi e gjeneralizuar. Ka nevojë për seanca logopedie.

Ana, 15 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Nuk mund te ecë dhe të flasë. Me 400 lekë në muaj do të marrë ndihmë te specializuar!

Soni, 11 vjeç
Shqipëri

Fjorida, 11 vjeçe
Librazhd

Vuan nga ischemia cerebrale e avancuar.
Me 400 lekë në muaj ajo do të mund fillojë të flasë më qartë.

Irena, 10 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për trajtim të specializuar.

Altin, 3 vjeç
Shqipëri

Altini e takojmë në oborrin e shtëpisë… Në muajin Shkurt ai bën 3 vjeç… Ka një buzëqeshje të ëmbël dhe kur qesh sytë e tij të mëdhej i nd

Emanueli, 4 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Sindroma WEST (Encefalopati Epileptogjene). Me 400 lekë në muaj, ai do të mësojë të qëndrojë ulur

Emiljano, 2 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Paraliza Cerebrale. Me 400 lekë në muaj, ai do të mund të ecë.

Klajdi, 11 vjeç
Shqipëri

I diagnostifikuar me Paralizë Cerebrale/Paraplegji.  Me 400 lekë në muaj do mund të marrë seanca fizioterapie për të përmirësuar lëvizjet

Donaldi, 10 vjeç
Shqipëri

Twitter Feed

 

Facebook Feed

 

Jetë në plotësi për çdo fëmijë

Ne punojmë në mbi 

179

komunitete

8

zona të Shqipërisë
përmes programeve

19

Bashki
përmes programeve dhe projekteve

me mbi 60,000

fëmijë

Ne punojmë në

2

Komuna

22

Komunitete

Na Kontaktoni

Shqipëri
  • Rruga “Skënderbej”, Ndërtesa Gurten,
    Kati 2, Tirana, Albania
  • Tel: +355 4 2419601
  • Email: tirana@wvi.org
Kosovë
  • Rruga "Lorenc Antoni|, Nr.38, 10000 Prishtinë, Kosovë
  • Tel: +381 (0)38 221 812

Na Ndiqni