Lola, një "ambasadore" e mbrojtjes së fëmijëve

You are here

  • 22-12-16 |

Lola, një "ambasadore" e mbrojtjes së fëmijëve

Të qenit në zemër të Europës në shekullin e 21-të, të bën të ndihesh keq të flasësh ende për dhunën ndaj fëmijëve. Fatkeqësisht dhuna është ende këtu, duke ulëritur në familje, shkolla dhe më pas përhapet në të gjithë familjen shqiptare. Raporti i fundit i mirëqënies së fëmijëve të World Vision tregoi se 70% e fëmijëve pranojnë se kanë përjetuar dhunë.

Gjithashtu, sipas një studimi të UNICEF, 30,7 % e fëmijëve raportojnë se kanë përjetuar dhunë në shkollë. “Mbaj mend disa vite më pare, kur djali im i madh filloi shkollën, mësuesja e kishte rrahur deri sa ai pati gjakderdhje sepse nuk ishte i mirë me mësime aq sa duhet”. Unë ndjeva pikëllim në zemër, por nga ana tjetër nuk u ankova për këtë…në fakt e vlerësova mësuesen që e fajësoi djalin tim”, thotë Lola, pothuajse duke qarë.

Lola, nga fshati Kuqan i Elbasanit bën pjesë në një nga 24 grupet e mbrojtjes së fëmijëve që World Vision ka krijuar dhe ku marrin pjesë 600 fëmijë. Ajo është përfshirë në to 2 vitet e fundit dhe është trajnuar në prindërim pozitiv, të drejtat e fëmijëve, mbrojtjen e fëmijëve si dhe rolet dhe përgjegjësitë në familje. Ajo na tregon sesi këto trajnime kanë ndryshuar jetën e saj dhe mënyrën sesi ajo sillet më fëmijët e saj tani. “Përveçse kam heshtur për dhunën në shkollë, ndonjëherë i kam qëlluar fëmijët e mi. Ndjehem shumë keq dhe jam penduar, por nuk është kurrë vonë për të ndryshuar,” shton ajo. 

Njohuria dhe praktikat më të mira që ajo ka mësuar në grupin e mbrojtjes së fëmijëve janë të dukshme në mënyrën sesi ajo sillet me dy djemtë e saj, Leo 11 vjeç dhe Konstandini 8 vjeç. Dashuria, përkujdesi dhe koha që ajo shpenzon me ta tregon shumë më tepër sesa fjalët. Pavarësisht mentalitetit në fshatin e saj, ku dhuna është pjesë e disiplinës, ajo ngre zërin jo vetëm për fëmijët e saj por gjithashtu për fëmijët në nevojë të komunitetit. “Si grup ne e dimë se dhuna është ende një praktikë në shkolla, kështu që ne vendosëm ta adresojmë këtë me mësuesit dhe drejtorët e shkollave. Unë nuk do të pushoj së ngrituri zërin për të drejtat e fëmijëve sepse ne nuk jemi pronarët e tyre por kujdestarët dhe mbrojtësit”, - thotë Lola.

Ajo shkon derë më derë në fshat dhe flet për të drejtat e fëmijëve dhe modelet e prindërimit pozitiv. Ajo shpesh fton femra të tjera në lagjen e saj për një kafe, për të diskutuar për praktikat e prindërimit pozitiv dhe probleme të tjera që prekin fëmijët. “Nuk është e thjeshtë të ndryshosh gjërat në komunitetin tonë pasi këto tema janë ende tabu por nëse ndryshimi ka ndodhur së brendshmi siç ka ndodhur me mua, ti e reflekton atë së jashtmi dhe nuk mund të pushosh së foluri e vepruari në emër të fëmijëve", thotë ajo.

 

Tungjatjeta.al

 
Juliani, 12 vjeç
Librazhd

Ai ka probleme me shikimin.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mund të shikoj më mirë".

Jasmina, 7 vjeçe
Librazhd

Vuan nga Sindroma Rett, një sëmundje e rrallë gjenetike që e bën të sëmurin të humbasë të folurën, oreksin, përdorimin e duarve dhe shumë

Irena, 10 vjeçe
Librazhd

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për trajtim të specializuar.

Sara, 6 vjeçe
Librazhd

Sara vuan nga encefalopatia dhe epilepsia.

Alesia, 9 vjeçe
Librazhd

Vuan nga paraliza cerebrale.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të shkoj në shkollë me makinë."

Donaldi, 10 vjeç
Librazhd

Marigleni, 9-vjeç
Librazhd

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për seanca logopedie.

Gabriela, 15 vjeçe
Librazhd

Vuan nga çrregullimet e spektrit të autizmit.
“Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të mësoj gërmat e alfabetit".

Elvani, 8 vjeç
Librazhd

Ka kaluar temperaturë të brendshme. Diagnozë e papërcaktuar.

Emanueli, 4 vjeç
Librazhd

Vuan nga encefalopatia dhe paraliza e gjymtyrëve të poshtme. Me 400 lekë në muaj, ai do të mësojë të qëndr

Ana, 15 vjeçe
Librazhd

Diagnostikuar me epilepsi. Nuk mund te ecë dhe të flasë. Me 400 lekë në muaj do të marrë ndihmë te specializuar!

Klajdi, 11 vjeç
Librazhd

I diagnostifikuar me Paraplegji.  Me 400 lekë në muaj do mund të marrë seanca fizioterapie për të përmirësuar lëvizjet e tij.

Emiljano, 2 vjeç
Librazhd

Vuan nga encefalopatia. Me 400 lekë në muaj, ai do të mund të ecë.

Fjorida, 11 vjeçe
Librazhd

Vuan nga ischemia cerebrale e avancuar.
Me 400 lekë në muaj ajo do të mund fillojë të flasë më qartë.

Oligerta, 14 vjeçe
Librazhd

Ka zhvillim të vonuar. Ajo nuk flet, nuk reagon ndaj asgjëje, nuk lëviz asnjë gjymtyrë.

Altin, 3 vjeç
Librazhd

Altini e takojmë në oborrin e shtëpisë… Në muajin Shkurt ai bën 3 vjeç… Ka një buzëqeshje të ëmbël dhe kur qesh sytë e tij të mëdhej i nd

Soni, 11 vjeç
Librazhd

Arjani, 15 vjeç
Librazhd

Vuan nga autizmi fëminor. Ka nevojë për shërbime logopodie.

Leonora, 16 vjeçe
Librazhd

Vuan nga encefalopatia epileptogjene. Ka nevojë për seanca logopedie.

Ardiani, 8 vjeç e gjysmë
Librazhd

Vuan nga autizmi. Me 400 lekë në muaj do të mund të ndjekë një plan individual zhillimi, me ekip të specializuar!

Selma, 4 vjeçe
Librazhd

Vuan nga Spinofibi ( deformime të shtyllës kurrizore).

Arta, 7 vjeçe
Librazhd

Vuan nga paraliza cerebrale. Nuk mund të qëndrojë në këmbë për nje kohë të gjatë.

Bruna, 7 vjeçe
Librazhd

 Diagnostikuar me çrregullime të spektrit të autizmit.

Twitter Feed

 

Facebook Feed

 

Jetë në plotësi për çdo fëmijë

Ne punojmë në mbi 

220

komunitete

10

zona të Shqipërisë

13

Bashki

32,000

fëmijë janë pjesë e programit të Letërkëmbimit.

Ne punojmë në

10

Komuna

19

Komunitete

Na Kontaktoni

Shqipëri
  • Rruga “Skënderbej”, Ndërtesa Gurten,
    Kati 2, Tirana, Albania
  • Tel: +355 4 2419601
  • Email: tirana@wvi.org
Kosovë
  • Mujo Ulqinaku Nr. 1, Qyteza Pejton
    Prishtina 10000, Prishtinë, Kosovë, 10000
  • Tel: +381 (0)38 221 812

Na Ndiqni