Tungjatjeta, Arta!

You are here

  • 01-11-18 |

Tungjatjeta, Arta!

Herën e parë që kemi takuar Artën nga fshati Xyrë i Librazhdit, ajo ishte 7 vjeç. Nuk ecte dot vetë dhe nuk qëndronte dot në këmbë. Madje, ajo nuk nuk ecte dot as këmba-dorazi. E vetmja mundësi për të lëvizur ishte të mbahej tek e ëma, Florina.

Pyetja që ajo i bënte vazhdimisht nënës së saj ishte ”Mami, po unë përse nuk eci?”… Që prej kohës kur ishte 2 muajshe, pas një temperature të lartë, Arta ishte diagnostikuar me një paralizë celebrale. 

Arta jeton në një dhomë, në shtëpinë e gjyshes ku e ëma Florina duhet të kujdeset jo vetëm për të, por dhe për dy fëmijë të tjerë, Gracielën 2 vjeç e gysmë dhe djalin, Aleksandër që ende nuk i ka mbushur 1 vjeç. I ati i Artës, punon emigrant jashtë Shqipërisë, sa herë që del një punë…

Në muajin prill, ajo u bë pjesë e programit social “Tungjatjetja…Jetë”, nga World Vision që i mundëson asaj që të marrë shërbime pa pagesë në shtëpi.

Sa herë vajzat e ekpit lëvizës “Tungjatjeta” vijë për terapi, Arta dëgjon me kujdes dhe me padurim nga rruga dhe i kërkon vazhdimisht të ëmës që të shikojë se mos ato kanë ardhur. Arta bën terapi, me Dorelën fizioterapsiten e “Tungjatjeta” dhe me Mozën, psikologen, e cila e ndjek vogëlushen terapi zhvillimit. Gjithashtu me famililjen e saj punon dhe Nela, punonjësja sociale.

“Është e paduruar. Mezi pret që të vijnë vajzat, më pyet gjithë kohës për to. Kur janë këtu është e lumtur dhe përpiqet që të bëjë ushtrimet!”- tregon Florina, e cila shton se gjithashtu 8-vjeçarja i kërkon vazhdimisht që të përsërisë me to, ushtrimet që i kanë lënë porosi Dorela. “Biçikletën!”- shton Arta, e cila plotëson atë që nëna e saj po na shpjegon. 

Në afro 6-7 muaj, Arta ka përparuar shumë! Tashmë ajo mund të zhvendoset në shtëpi duke ecur këmba-dorazi, mund të qëndrojë vetë në këmbë për pak sekonda pa u mbajtur, mund të qëndrojë dhe pak më gjatë në këmbë duke u mbështetur diku… Por, këto nuk janë të vetme përparime të dukshme që ka arritur Arta. Tashmë është bërë më sociale, jo vetëm me vajzat e ekipit, që mezi pret t’i takojë, por edhe në shkollë.

Arta nuk mungon asnjë ditë në shkollë. Di të lexojë, por ende ka vështirësi në shkrim. Nëse dikur, të vetmet mikesha të Artës ishin kukullat, sot e ulur në bankë të dytë, ajo ndihet e lumtur mes shoqeve që siç na tregon e duan shumë. Gjithashtu, për Artën është bërë e mundur një vizitë nga mjeku okulisti, i cili ka rekomanduar që ajo e ka të nevojshme të mbajë syze, të cilat programi “Tungatjeta”, ka marrë përsipër t’ia sigurojë. 

Që Arta të vijojë të përparojë dhe që të marrë shërbim të specializuar në shtëpi, përkrahe dhe ti programin “Tungjatjeta” nga World Vision, për një fëmijëri me dinjitet. 

Si mund të dhuroni?

Në kutitë e dhurimit në hipermarketet Interspar, dyqanet Jumbo dhe Aeroportin Nënë Tereza.

Raiffeisen Bank

Numër llogarie: 00 3088 0359

IBAN: AL60 2021 1013 0000 0000 3088 0359

SWIFT: SGSBALTX

Kartë Debiti / Krediti: http://www.tungjatjeta.al/#dhuro

Paypal: https://www.tungjatjeta.al/paguaj-me-paypal

 

Tungjatjeta.al

 
Emanueli, 4 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Sindroma WEST (Encefalopati Epileptogjene). Me 400 lekë në muaj, ai do të mësojë të qëndrojë ulur

Gabriela, 15 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga çrregullimet e spektrit të autizmit.
“Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të mësoj gërmat e alfabetit".

Ardiani, 8 vjeç e gjysmë
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Me 400 lekë në muaj do të mund të ndjekë një plan individual zhillimi, me ekip të specializuar!

Alesia, 9 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të shkoj në shkollë me makinë."

Bruna, 7 vjeçe
Shqipëri

 Diagnostikuar me çrregullime të spektrit të autizmit.

Oligerta, 14 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Ajo nuk flet, nuk reagon ndaj asgjëje, nuk lëviz asnjë gjymtyrë.

Donaldi, 10 vjeç
Shqipëri

Juliani, 12 vjeç
Librazhd

Ai ka probleme me shikimin.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mund të shikoj më mirë".

Marigleni, 9-vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për seanca logopedie.

Leonora, 16 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Epilepsi e gjeneralizuar. Ka nevojë për seanca logopedie.

Jasmina, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Sindroma Rett, një sëmundje e rrallë gjenetike që e bën të sëmurin të humbasë të folurën, oreksin, përdorimin e duarve dhe shumë

Klajdi, 11 vjeç
Shqipëri

I diagnostifikuar me Paralizë Cerebrale/Paraplegji.  Me 400 lekë në muaj do mund të marrë seanca fizioterapie për të përmirësuar lëvizjet

Altin, 3 vjeç
Shqipëri

Altini e takojmë në oborrin e shtëpisë… Në muajin Shkurt ai bën 3 vjeç… Ka një buzëqeshje të ëmbël dhe kur qesh sytë e tij të mëdhej i nd

Emiljano, 2 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Paraliza Cerebrale. Me 400 lekë në muaj, ai do të mund të ecë.

Ana, 15 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Nuk mund te ecë dhe të flasë. Me 400 lekë në muaj do të marrë ndihmë te specializuar!

Sara, 6 vjeçe
Shqipëri

Sara vuan nga Paraliza Cerebrle
​Me 400 lekë në muaj ajo do të marrë fizioterapi dhe do të ndiejë më pak dhimbje trupi.

Arjani, 15 vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi fëminor. Ka nevojë për shërbime logopodie.

Soni, 11 vjeç
Shqipëri

Elvani, 8 vjeç
Librazhd

Diagnostikuar me autizëm. Me 400 lekë në muaj, do të bëhet e mundur të marrë shërbimet e nevojshme mjekësore!

Arta, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga paraliza cerebrale. Nuk mund të qëndrojë në këmbë për nje kohë të gjatë.

Selma, 4 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
Me 400 leke në muaj ajo do të fillojë të lëvizë dhe të artikulojë fjalët e para.

 

Irena, 10 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për trajtim të specializuar.

Fjorida, 11 vjeçe
Librazhd

Vuan nga ischemia cerebrale e avancuar.
Me 400 lekë në muaj ajo do të mund fillojë të flasë më qartë.

Twitter Feed

 

Facebook Feed

 

Jetë në plotësi për çdo fëmijë

Ne punojmë në mbi 

220

komunitete

10

zona të Shqipërisë

13

Bashki

32,000

fëmijë janë pjesë e programit të Letërkëmbimit.

Ne punojmë në

10

Komuna

19

Komunitete

Na Kontaktoni

Shqipëri
  • Rruga “Skënderbej”, Ndërtesa Gurten,
    Kati 2, Tirana, Albania
  • Tel: +355 4 2419601
  • Email: tirana@wvi.org
Kosovë
  • Mujo Ulqinaku Nr. 1, Qyteza Pejton
    Prishtina 10000, Prishtinë, Kosovë, 10000
  • Tel: +381 (0)38 221 812

Na Ndiqni