Puna - e ardhmja ime në Shqipëri

You are here

  • 26-06-21 |

Puna - e ardhmja ime në Shqipëri

Fatjoni është punësuar si ndihmës-elektriçist në një kompani private në #Kurbin. Pak nga pak situata ka filluar të ndryshojë për mirë.

Pas rikthimit nga Gjermania, e pas vështirësive të shtuara ekonomike veçanërisht pas dy emergjencave si tërmeti dhe pandemia COVID-19, familja e më së shumti fëmijët nuk e patën të lehtë ripërshtatjen në Shqipëri. Krahas përballjes me kushte të vështira të jetesës dhe gjendjes ekonomike, ai thotë se fëmijët hasën vështirësi psiko-emocionale.

Fëmijët e tij dhe të mitë, edhe pse nuk shprehen shumë e ndjejnë ndryshimin dhe kanë vështiresi në përshtatjen me gjendjen këtu. Është e dhimbshme t’i thuash fëmijës që s’mund të sigurojmë disa nevoja për shkak të gjëndjes ekonomike dhe të rrethanave këtu. Gjithashtu, atyre iu mungojnë aktivitetet dhe shoqëria atje,” - shprehet Fatjoni.

Shëndetësia, shkollimi, shërbimet shoqërore dhe përmirësimi i cilësisë së jetës ishin arsyet kryesore që e motivuan për emigrim, Fatjonin edhe familjen e tij. Të jesh emigrant nuk është aspak e lehtë, vështirësitë ishin shumë të mëdha për Fatjonin edhe familjen e tij.

Pas 4 vitesh në azil, në Francë dhe në Gjermani, 37-vjeçari u kthye në Shqipëri, së bashku me vajzën dhe bashkëshorten.

Pak kohë pasi u ktheva unë, erdhi dhe im vëlla. Kthimi ka qëne  shumë i vështirë  për të gjithë ne. Vellai i vogel, e ka përjetuar edhe me keq. Tërmeti, pandemia dhe izolimi ne fakt na kanë mërzitur dhe shtuar edhe frikën dhe pasigurinë për shëndetin dhe  sigurimin e të ardhurave për familjen tonë,” - tregon Fatjoni.

Të dyja familjet, së bashku me nënën e sëmurë u detyruan të strehohen në një shtëpi të vogël, me kushte jo të përshtatshme për të banuar.
Mes shumë përpjekjesh për të përmirësuar jetën e tij dhe të familjes, ai mori pjesë në trajnimin “Empowered World View’’, si pjesë e projektit REINVEST 2.

Ndër të tjera, ai mori pjesë në aktivitetet me zyrën e punës, që kanë pasur qëllim mbështetjen dhe familjarizimin me skemat e punësimit, kurset profesionale, ashtu edhe keshillimin dhe orientimin për punësim.  Fatjoni thotë se ky angazhim ka qenë me shumë vlerë për zhvillimin e tij profesional.

Këshillimi nga stafi dhe sugjerimi për punësim me beri të tregoja inters për punësim. Shoh një të ardhme të mirë në Shqipëri. Nëse do të vazhdoja në këte punë ose në një punë tjetër të ngjashme me këtë, e cila me mundëson mbështetje për familjen time, nuk do e konsideroja për asnjë moment largimin sërish nga vendi im’’- tregon ai.

 Punësimi i tij u bë i mundur me ndërhyrjen e zyres vendore të punësimit Kurbin dhe me asistencen e stafit të REINVEST në Kurbin, në subjektin privat, i cili e klasifikon Fatjonin “mjeshtër’’ në fushën e tij.

Tungjatjeta.al

 
Emanueli, 4 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Sindroma WEST (Encefalopati Epileptogjene). Me 400 lekë në muaj, ai do të mësojë të qëndrojë ulur

Bruna, 7 vjeçe
Shqipëri

 Diagnostikuar me çrregullime të spektrit të autizmit.

Ardiani, 8 vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Me 400 lekë në muaj do të mund të ndjekë një plan individual zhillimi, me ekip të specializuar!

Elvani, 8 vjeç
Librazhd

Diagnostikuar me autizëm. Me 400 lekë në muaj, do të bëhet e mundur të marrë shërbimet e nevojshme mjekësore!

Klajdi, 11 vjeç
Shqipëri

I diagnostifikuar me Paralizë Cerebrale/Paraplegji.  Me 400 lekë në muaj do mund të marrë seanca fizioterapie për të përmirësuar lëvizjet

Selma, 4 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
Me 400 leke në muaj ajo do të fillojë të lëvizë dhe të artikulojë fjalët e para.

 

Juliani, 12 vjeç
Librazhd

Ai ka probleme me shikimin.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mund të shikoj më mirë".

Altin, 3 vjeç
Shqipëri

Altini e takojmë në oborrin e shtëpisë… Në muajin Shkurt ai bën 3 vjeç… Ka një buzëqeshje të ëmbël dhe kur qesh sytë e tij të mëdhej i nd

Oligerta, 14 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Ajo nuk flet, nuk reagon ndaj asgjëje, nuk lëviz asnjë gjymtyrë.

Arjani, 15 vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi fëminor. Ka nevojë për shërbime logopodie.

Marigleni, 9-vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për seanca logopedie.

Ana, 15 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Nuk mund te ecë dhe të flasë. Me 400 lekë në muaj do të marrë ndihmë te specializuar!

Jasmina, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Sindroma Rett, një sëmundje e rrallë gjenetike që e bën të sëmurin të humbasë të folurën, oreksin, përdorimin e duarve dhe shumë

Soni, 11 vjeç
Shqipëri

Irena, 10 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për trajtim të specializuar.

Donaldi, 10 vjeç
Shqipëri

Alesia, 9 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të shkoj në shkollë me makinë."

Gabriela, 15 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga çrregullimet e spektrit të autizmit.
“Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të mësoj gërmat e alfabetit".

Emiljano, 2 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Paraliza Cerebrale. Me 400 lekë në muaj, ai do të mund të ecë.

Fjorida, 11 vjeçe
Librazhd

Vuan nga ischemia cerebrale e avancuar.
Me 400 lekë në muaj ajo do të mund fillojë të flasë më qartë.

Arta, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga paraliza cerebrale. Nuk mund të qëndrojë në këmbë për nje kohë të gjatë.

Leonora, 16 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Epilepsi e gjeneralizuar. Ka nevojë për seanca logopedie.

Sara, 6 vjeçe
Shqipëri

Sara vuan nga Paraliza Cerebrle
​Me 400 lekë në muaj ajo do të marrë fizioterapi dhe do të ndiejë më pak dhimbje trupi.

Twitter Feed

 

Facebook Feed

 

Jetë në plotësi për çdo fëmijë

Ne punojmë në mbi 

179

komunitete

8

zona të Shqipërisë
përmes programeve

19

Bashki
përmes programeve dhe projekteve

me mbi 60,000

fëmijë

Ne punojmë në

2

Komuna

22

Komunitete

Na Kontaktoni

Shqipëri
  • Rruga “Skënderbej”, Ndërtesa Gurten,
    Kati 2, Tirana, Albania
  • Tel: +355 4 2419601
  • Email: tirana@wvi.org
Kosovë
  • Rruga "Lorenc Antoni|, Nr.38, 10000 Prishtinë, Kosovë
  • Tel: +381 (0)38 221 812

Na Ndiqni