Një strehë, një mundësi më shumë për Fatmirin nga Vlora, pjesë e RE-IN-VEST

You are here

  • 30-07-20 |

Një strehë, një mundësi më shumë për Fatmirin nga Vlora, pjesë e RE-IN-VEST

“Ishte dhjetor kur u ktheva nga Gjermania. Kthimi ishte kaotik, shtëpi nuk kisha,  s’dija ku të shkoja. Fillimisht për pak ditë qëndrova tek disa të afërm në Tiranë. Pastaj, për fatin tim të mirë rashë në kontakt me ju. Nëse ju nuk do të më ndihmonit me shumë mundësi do isha rrugëve edhe sot. World Vision u bë si një i afërm për mua, më dhatë dorën në një kohë të vështirë në jetën time,’ - shprehet Fatmiri nga Vlora.

Sipas studimit më të fundit, 98.8 % e të rikthyerve në vendin tonë pas rikthimit nga emigracioni kanë nevojë për një strehë. Kjo është një nga nevojat kryesore e të rikthyerve në 13 bashki të vendit.

I tillë është dhe rasti i Fatmirit nga Vlora. Pa shtëpi, pa mbështetje dhe në kushte të vështira ekonomike pas rikthimit nga Gjermania, ai falë  mbështetjes së projektit RE-IN-VEST, sot jeton në një shtëpi me qera së bashku me bashkëshorten.

Fatmiri është 51 vjeç, ka dy fëmijë të cilët për momentin i ka jashtë Shqipërisë, pasi dhe ata kanë emigruar për një jetë më të mirë dhe nuk janë kthyer ende. Ai së bashku me bashkëshorten për shkak të refuzimit të azilit janë rikthyer në Shqipëri në Dhjetor të vitit 2019. Situata e tyre pas rikthimit ka qënë e vështirë e me shumë përipeci. Nevoja e tyre kryesore ishte një shtëpi ku të fusnin kokën.   

“Kur kam takuar Fatmirin për herë të parë pasi rashë në kontakt me të si një familje e rikthyer në bashkinë e Vlorës, mbaj mend që gjëja e parë që më ka kërkuar ishte: “Më gjej një strehë sepse jam jashtë dhe nuk kam ku të strehoem me gruan”. Dy ditë me vonë arrita t’i gjej një shtëpi me qera në Vlorë dhe projekti RE-IN-VEST e mbështeti me një bonus qeraje prej 3 muajsh. Kjo ishte ndihma e parë që i dhamë Fatmirit në kushtet në të cilat ndodhej. Por ndihma për të vijon ende deri më sot,”- thotë Klara, koordinatorja e projektit për bashkinë Vlorë.

Duke marrë parasysh kushtet e vështira të jetesës, situatën e papunësisë në familjn e tij por dhe  problemet shëndetësorë familja është ndihmuar nga projekti RE-IN-VEST me paketa ushqimore dhe higjienike, si dhe me ilaçe, pasi Fatmiri vuan nga probleme me diabetin dhe me presionin e gjakut, dhe të dy bashkë me të shoqen kanë probleme me shikimin. Falë ndihmës sonë, ata janë regjistruar për të përfituar asistencën sociale, dhe gjithashtu janë regjistruar në Zyrën e Punës. Fatmirit së fundmi i është ofruar dhe një kurs për punonjës shërbimi dhe tani që e ka përfunduar me sukses është në kërkim të një pune.

“Pandemia e bëri më të vështirë punësimin tim dhe World Vision ka qenë ndihma ime e vetme me ushqime dhe me qeranë e shtëpisë. Unë bëra një trajnim për punonjës shërbimi sigurie dhe tani po kërkoj punë,”-, thotë Fatmiri, shpresëdhënës se do arrij të punësohet për të mbajtur familjen.

World Vision përmes projektit RE-IN-VEST të financuar nga Qeveria Gjermane dhe implementuar nga GIZ Albania përmes programit “Migracion për Zhvillim”, i vjen në ndihmë familjeve të rikthyera nga emigracioni në 13 bashki të vendit. Ky projekt po zhvillohet në partneritet me SHKEJ dhe Diakonia Agapes me qëllim riintegrimin socio-ekonomik të familjeve të rikthyera nga emigracioni.

Tungjatjeta.al

 
Elvani, 8 vjeç
Librazhd

Diagnostikuar me autizëm. Me 400 lekë në muaj, do të bëhet e mundur të marrë shërbimet e nevojshme mjekësore!

Sara, 6 vjeçe
Shqipëri

Sara vuan nga Paraliza Cerebrle
​Me 400 lekë në muaj ajo do të marrë fizioterapi dhe do të ndiejë më pak dhimbje trupi.

Arjani, 15 vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi fëminor. Ka nevojë për shërbime logopodie.

Oligerta, 14 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Ajo nuk flet, nuk reagon ndaj asgjëje, nuk lëviz asnjë gjymtyrë.

Alesia, 9 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të shkoj në shkollë me makinë."

Emiljano, 2 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Paraliza Cerebrale. Me 400 lekë në muaj, ai do të mund të ecë.

Arta, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga paraliza cerebrale. Nuk mund të qëndrojë në këmbë për nje kohë të gjatë.

Ardiani, 8 vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Me 400 lekë në muaj do të mund të ndjekë një plan individual zhillimi, me ekip të specializuar!

Emanueli, 4 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Sindroma WEST (Encefalopati Epileptogjene). Me 400 lekë në muaj, ai do të mësojë të qëndrojë ulur

Donaldi, 10 vjeç
Shqipëri

Marigleni, 9-vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për seanca logopedie.

Jasmina, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Sindroma Rett, një sëmundje e rrallë gjenetike që e bën të sëmurin të humbasë të folurën, oreksin, përdorimin e duarve dhe shumë

Irena, 10 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për trajtim të specializuar.

Ana, 15 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Nuk mund te ecë dhe të flasë. Me 400 lekë në muaj do të marrë ndihmë te specializuar!

Selma, 4 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
Me 400 leke në muaj ajo do të fillojë të lëvizë dhe të artikulojë fjalët e para.

 

Leonora, 16 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Epilepsi e gjeneralizuar. Ka nevojë për seanca logopedie.

Juliani, 12 vjeç
Librazhd

Ai ka probleme me shikimin.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mund të shikoj më mirë".

Fjorida, 11 vjeçe
Librazhd

Vuan nga ischemia cerebrale e avancuar.
Me 400 lekë në muaj ajo do të mund fillojë të flasë më qartë.

Bruna, 7 vjeçe
Shqipëri

 Diagnostikuar me çrregullime të spektrit të autizmit.

Klajdi, 11 vjeç
Shqipëri

I diagnostifikuar me Paralizë Cerebrale/Paraplegji.  Me 400 lekë në muaj do mund të marrë seanca fizioterapie për të përmirësuar lëvizjet

Altin, 3 vjeç
Shqipëri

Altini e takojmë në oborrin e shtëpisë… Në muajin Shkurt ai bën 3 vjeç… Ka një buzëqeshje të ëmbël dhe kur qesh sytë e tij të mëdhej i nd

Gabriela, 15 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga çrregullimet e spektrit të autizmit.
“Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të mësoj gërmat e alfabetit".

Soni, 11 vjeç
Shqipëri

Twitter Feed

 

Facebook Feed

 

Jetë në plotësi për çdo fëmijë

Ne punojmë në mbi 

179

komunitete

8

zona të Shqipërisë
përmes programeve

19

Bashki
përmes programeve dhe projekteve

me mbi 60,000

fëmijë

Ne punojmë në

2

Komuna

22

Komunitete

Na Kontaktoni

Shqipëri
  • Rruga “Skënderbej”, Ndërtesa Gurten,
    Kati 2, Tirana, Albania
  • Tel: +355 4 2419601
  • Email: tirana@wvi.org
Kosovë
  • Rruga "Lorenc Antoni|, Nr.38, 10000 Prishtinë, Kosovë
  • Tel: +381 (0)38 221 812

Na Ndiqni