Të kontribuosh për moshatarët e tu

You are here

  • 11-02-19 |

Të kontribuosh për moshatarët e tu

Shkëlqim është 18 vjeç nga fshati Kijevë, komuna e Malishevës në Kosovë. 7 muaj më parë ai, si shumë të rinj të tjerë në fshatin e tij, ishte një i ri pa vetëbesim, me një përditshmëri bosh, pa aktivitete dhe mundësi angazhimi, si dhe pa një prespektivë punësimi në të ardhmen.

 “Kijeva është një zonë jo shumë e zhvilluar, me një mungesë të theksuar të aktiviteteve për të rinjtë dhe me shumë probleme që lidhen me papunësinë”- tregon Shkëlqimi.

Në muajin korrik 2018, 18-vjeçari së bashku me miq të tij u përfshinë në klubet SKYE ku vendosën të merrnin pjesë si antarë për t’i dhënë vetes një mundësi.

“Pasi nisa që të angazhohesha si anëtar në klubet SKYE, mbeta i befasuar. Pas çdo takimi më shtohej gjithmonë e më shumë dëshira për të qenë pjesëmarrës, e pse jo për t’i ndarë ato që mësoja me të tjerët”- pranon ai. Përvoja në klubet SKYE e ndihmoi Shkëlqimin jo vetëm në përvetësimin e aftësive të reja, por dhe në përmirësimin e temperamentit.

“Kujtoj që isha një natyrë që nuk besoja shumë tek vetja. Mosbesimi ishte pasojë e mungesës së motivimit dhe idesë se e kisha të vështirë që të arrija atë që dëshiroja. Por falë pjesëmarrjes në klubet SKYE, kuptova që jemi vetë ne ata që mund kontribojmë për komunitetit dhe të arrijmë qëllimet tona”- pranon i riu.

Kështu studenti i Juridikut në Universtietin e Prishtinës u kthye një ndër antarët më aktiv, që tetor u bë ndihmës lehtësues dhe në muajin dhjetor lider i një grup SKYE, të krijuar me iniciativën e tij në fshatin e lindjes. “Të jesh vullnetar është më e lehtë se të jesh një lidër grupi. Një vullnetar i mirë është jep gjithë nergjinë e tij për komunitetin, ndërsa një lideri ka përgjegjësi më e madhe ndaj komunitetit, sepse japim njohuri”- shprehet ai. 

Sot si lider i një grupi që përbëhët nga 25 anëtarë në Kijevë, ai ka ndërmarrë një nismë për krijimin e një ambienti sportiv në fshatin e tij që t’i japë bashkëmoshatarëve të tij mundësi për të qenë aktiv.

Shkëlqimi është një prej 200 të rinjve që janë pjesë e projektit “Rritja e Integrimit Socio-Ekonomik e të Rinjve të Kosovës-SKYE” që po implementohet nga organizata World Vision në Kosovë dhe po financohet nga Shoqëria Gjermane për Bashkëpunim Ndërkombëtar (GIZ).

Klubi që Shkëlqimi drejton është ndër 5 grupet me 100 të rinj që janë aktualisht duke punuar për shtyllën e Punësueshmërisë, pasi kanë përfunduar 3 shtylla: Qytetarinë Aktive, Leadership dhe Sipërmarrjes sociale.

Tungjatjeta.al

 
Bruna, 7 vjeçe
Shqipëri

 Diagnostikuar me çrregullime të spektrit të autizmit.

Emanueli, 4 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Sindroma WEST (Encefalopati Epileptogjene). Me 400 lekë në muaj, ai do të mësojë të qëndrojë ulur

Selma, 4 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
Me 400 leke në muaj ajo do të fillojë të lëvizë dhe të artikulojë fjalët e para.

 

Gabriela, 15 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga çrregullimet e spektrit të autizmit.
“Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të mësoj gërmat e alfabetit".

Soni, 11 vjeç
Shqipëri

Juliani, 12 vjeç
Librazhd

Ai ka probleme me shikimin.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mund të shikoj më mirë".

Irena, 10 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për trajtim të specializuar.

Emiljano, 2 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Paraliza Cerebrale. Me 400 lekë në muaj, ai do të mund të ecë.

Arta, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga paraliza cerebrale. Nuk mund të qëndrojë në këmbë për nje kohë të gjatë.

Jasmina, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Sindroma Rett, një sëmundje e rrallë gjenetike që e bën të sëmurin të humbasë të folurën, oreksin, përdorimin e duarve dhe shumë

Alesia, 9 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të shkoj në shkollë me makinë."

Marigleni, 9-vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për seanca logopedie.

Donaldi, 10 vjeç
Shqipëri

Leonora, 16 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Epilepsi e gjeneralizuar. Ka nevojë për seanca logopedie.

Klajdi, 11 vjeç
Shqipëri

I diagnostifikuar me Paralizë Cerebrale/Paraplegji.  Me 400 lekë në muaj do mund të marrë seanca fizioterapie për të përmirësuar lëvizjet

Ardiani, 8 vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Me 400 lekë në muaj do të mund të ndjekë një plan individual zhillimi, me ekip të specializuar!

Oligerta, 14 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Ajo nuk flet, nuk reagon ndaj asgjëje, nuk lëviz asnjë gjymtyrë.

Fjorida, 11 vjeçe
Librazhd

Vuan nga ischemia cerebrale e avancuar.
Me 400 lekë në muaj ajo do të mund fillojë të flasë më qartë.

Elvani, 8 vjeç
Librazhd

Diagnostikuar me autizëm. Me 400 lekë në muaj, do të bëhet e mundur të marrë shërbimet e nevojshme mjekësore!

Arjani, 15 vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi fëminor. Ka nevojë për shërbime logopodie.

Sara, 6 vjeçe
Shqipëri

Sara vuan nga Paraliza Cerebrle
​Me 400 lekë në muaj ajo do të marrë fizioterapi dhe do të ndiejë më pak dhimbje trupi.

Altin, 3 vjeç
Shqipëri

Altini e takojmë në oborrin e shtëpisë… Në muajin Shkurt ai bën 3 vjeç… Ka një buzëqeshje të ëmbël dhe kur qesh sytë e tij të mëdhej i nd

Ana, 15 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Nuk mund te ecë dhe të flasë. Me 400 lekë në muaj do të marrë ndihmë te specializuar!

Twitter Feed

 

Facebook Feed

 

Jetë në plotësi për çdo fëmijë

Ne punojmë në mbi 

179

komunitete

8

zona të Shqipërisë
përmes programeve

19

Bashki
përmes programeve dhe projekteve

me mbi 60,000

fëmijë

Ne punojmë në

2

Komuna

22

Komunitete

Na Kontaktoni

Shqipëri
  • Rruga “Skënderbej”, Ndërtesa Gurten,
    Kati 2, Tirana, Albania
  • Tel: +355 4 2419601
  • Email: tirana@wvi.org
Kosovë
  • Rruga "Lorenc Antoni|, Nr.38, 10000 Prishtinë, Kosovë
  • Tel: +381 (0)38 221 812

Na Ndiqni