T'u mësosh të rinjve si të jenë aktivë në komunitet, trajnimi për 177 mësues vullnetarë

You are here

  • 30-11-18 |

T'u mësosh të rinjve si të jenë aktivë në komunitet, trajnimi për 177 mësues vullnetarë

“Gjatë punës me grupet kam parë nxënës që kanë ndryshuar idetë dhe botëkuptimin e tyre dhe që janë rritur në aftësi dhe kapacitete. Nxënës që jam e sigurt që do të jenë agjent ndryshimi për veten dhe komunitetin ku jetojnë.”

Kështu shprehet Elvana Stambolli mësuëse në Fushë-Labinot dhe prej 3 vitesh drejtuese vullnetare e një prej klubeve IMPACT, e cila është një prej 177 mësuesve që morën pjesë gjatë muajit Nëntor, në trajnimet e World Vision sesi të nxisin rreth 3500 të rinj të zhvillojnë potencialin e tyre, për të qenë qytetarë aktiv në komunitetet ku ata jetojnë dhe të kontribuojnë në fuqizimin ekonomiko-social të qyteteve e tyre.

“Çfarë më pëlqen te modeli Impact është se çdo aktivitet synon një rezultat, por mënyra e realizimit të këtij rezultati shkon krah për krah me argëtimin. Çdo aktivitet duhet të jetë interesant, të tërheqë vëmendjen e fëmijëve.”- shprehet Anita Koka, mësuese në Durrës.

177 mësuesit  që morën pjesë në trajnim i përkasin shkollave 9-vjeçare dhe gjimnazeve të Elbasanit, Durrësit, Dibrës, Kurbinin, Tiranës, Kamëz, Korçës, Maliq, Përrenjas, Librazhdit, Shkodrës dhe Lezhës dhe falë njohurive të marra ata si vullnetarë do të përcjellin tek 135 grupet IMPACT mënyra të reja të të të nxënit, nëpërmjet lojërave dhe të mësuarit duke u shërbyer të tjerëve.

"IMPACT do të thotë ndikim pozitiv në shkollë, komunitet dhe kudo. Si i tillë modeli i klubeve IMPACT do të ndikojë drejtpërdrejt tek nxënësit, do të bëhen me aktivë, më të lirshëm në të shprehurit e ideve të tyre dhe qytetarë aktive në komunitet. Më parë diçka e tillë ka qenë tepër e kufizuar, nxënësit kanë qenë të ndrojtur dhe komuniteti pasiv. Me futjen e modelit IMPACT në shkollën tonë gjithçka është duke shkuar në rrugën e duhur. Mbi të gjitha janë duke u formuar lidera për të ardhmen që do i shërbejnë vendit të tyre."- thotë Fatjon Zeneli, mësues në Librazhd.

Çfarë janë klubet IMPACT?

Programi i klubeve IMPACT është një mënyrë për të sjellë bashkë të rinj të grupmoshës 12-18 vjeç, sidomos ata që kanë më pak mundësi në jetë.  Në takimet me bashkëmoshatarët e tyre ata mësojnë aftësi, sjellje dhe qëndrimet të nevojshme që u duhen në jetën e tyre dhe se si mund të ndihmojnë komunitetin e tyre.

Moduli IMPACT I jep mundësinë të rinjve për të fituar aftësi, sjellje dhe qëndrime që janë te nevojshme për të marrë pjesë në jetën sociale, civile dhe ekonomike të vendit. Ky model zhvillon te rinjtë për të qënë konfident, te ndërgjegjshëm dhe të përgatitur për te kontribuar në komunitetin e tyre nëpërmjet projekteve sociale.

Ky model ka katër shtylla kryesore të mësuarit si Qytetari Aktive, Punësim, Sipërmarrje Sociale dhe Udhëheqje. Nëpërmjet këtyre temave, fëmijët dhe të rinjtë zhvillojne 5 (pesë) kompetenca kryesore si menaxhimi i një projekti, komunikimi, menaxhimi i grupit, kompetenca teknike dhe kreativitetin e risinë. E gjithë kurrikula bazohet në 9 (nëntë) vlera kryesore si: Integriteti; respekti; dhembshuria; këmbëngulja, besimi, kurajo, përgjegjshmëria, solidariteti dhe pjesëmarrja.

Nëpërmjet IMPACT, të rinjtë kuptojnë që mund të sjellin një ndryshim pozitiv në shoqëri. Modeli u mëson të rinjve të përfytyrojnë ndryshimin social, të diskutojnë sëbashku, të shkruajnë dhe të zbatojnë projekte në shërbim të komunitetit. Duke mësuar nëpërmjet lojërave dhe të mësuarit duke u shërbyer të tjerëve, IMPACT u jep mundësi të rinjve të kuptojnë problemet në komunitet dhe të punojnë sëbashku për t’i zgjidhur ato.  Ky proces i ndihmon të rinjtë të mësojnë aftësi për jetën por dhe të zhvillohen nga ana shpirtërore dhe të ndërtojnë karakterin moral.

 

Tungjatjeta.al

 
Leonora, 16 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Epilepsi e gjeneralizuar. Ka nevojë për seanca logopedie.

Marigleni, 9-vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për seanca logopedie.

Juliani, 12 vjeç
Librazhd

Ai ka probleme me shikimin.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mund të shikoj më mirë".

Oligerta, 14 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Ajo nuk flet, nuk reagon ndaj asgjëje, nuk lëviz asnjë gjymtyrë.

Arta, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga paraliza cerebrale. Nuk mund të qëndrojë në këmbë për nje kohë të gjatë.

Emiljano, 2 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Paraliza Cerebrale. Me 400 lekë në muaj, ai do të mund të ecë.

Emanueli, 4 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Sindroma WEST (Encefalopati Epileptogjene). Me 400 lekë në muaj, ai do të mësojë të qëndrojë ulur

Altin, 3 vjeç
Shqipëri

Altini e takojmë në oborrin e shtëpisë… Në muajin Shkurt ai bën 3 vjeç… Ka një buzëqeshje të ëmbël dhe kur qesh sytë e tij të mëdhej i nd

Soni, 11 vjeç
Shqipëri

Elvani, 8 vjeç
Librazhd

Diagnostikuar me autizëm. Me 400 lekë në muaj, do të bëhet e mundur të marrë shërbimet e nevojshme mjekësore!

Donaldi, 10 vjeç
Shqipëri

Fjorida, 11 vjeçe
Librazhd

Vuan nga ischemia cerebrale e avancuar.
Me 400 lekë në muaj ajo do të mund fillojë të flasë më qartë.

Arjani, 15 vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi fëminor. Ka nevojë për shërbime logopodie.

Irena, 10 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për trajtim të specializuar.

Klajdi, 11 vjeç
Shqipëri

I diagnostifikuar me Paralizë Cerebrale/Paraplegji.  Me 400 lekë në muaj do mund të marrë seanca fizioterapie për të përmirësuar lëvizjet

Ana, 15 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Nuk mund te ecë dhe të flasë. Me 400 lekë në muaj do të marrë ndihmë te specializuar!

Sara, 6 vjeçe
Shqipëri

Sara vuan nga Paraliza Cerebrle
​Me 400 lekë në muaj ajo do të marrë fizioterapi dhe do të ndiejë më pak dhimbje trupi.

Bruna, 7 vjeçe
Shqipëri

 Diagnostikuar me çrregullime të spektrit të autizmit.

Ardiani, 8 vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Me 400 lekë në muaj do të mund të ndjekë një plan individual zhillimi, me ekip të specializuar!

Selma, 4 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
Me 400 leke në muaj ajo do të fillojë të lëvizë dhe të artikulojë fjalët e para.

 

Gabriela, 15 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga çrregullimet e spektrit të autizmit.
“Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të mësoj gërmat e alfabetit".

Jasmina, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Sindroma Rett, një sëmundje e rrallë gjenetike që e bën të sëmurin të humbasë të folurën, oreksin, përdorimin e duarve dhe shumë

Alesia, 9 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të shkoj në shkollë me makinë."

Twitter Feed

 

Facebook Feed

 

Jetë në plotësi për çdo fëmijë

Ne punojmë në mbi 

179

komunitete

8

zona të Shqipërisë
përmes programeve

19

Bashki
përmes programeve dhe projekteve

me mbi 60,000

fëmijë

Ne punojmë në

2

Komuna

22

Komunitete

Na Kontaktoni

Shqipëri
  • Rruga “Skënderbej”, Ndërtesa Gurten,
    Kati 2, Tirana, Albania
  • Tel: +355 4 2419601
  • Email: tirana@wvi.org
Kosovë
  • Rruga "Lorenc Antoni|, Nr.38, 10000 Prishtinë, Kosovë
  • Tel: +381 (0)38 221 812

Na Ndiqni