Të rinjtë në Kosovë, 8 projekte komunitare gjatë muajit Mars

You are here

  • 27-03-19 |

Të rinjtë në Kosovë, 8 projekte komunitare gjatë muajit Mars

8 nisma në shërbim të komunitetit që kanë patur në fokus problematika si bullizmi dhe braktisja e shkollës, por dhe përkrahja e fëmijëve me aftësi të kufizuara janë realizuar në Kosovë nga 200 të rinj, pjesë e projektit “Rritja e Integrimit Socio-Ekonomik i të Rinjve të Kosovës-SKYE”.

I titulluar “Së bashku drejt së ardhmes” në datat 15 dhe 16 mars në qytetin e Vushtrrisë, u realizuan aktivitete dhe lojëra të ndryshme argëtuese me fëmijët me aftësi të kufizuara. Nisma e ndërmarrë nga klubi SKYE Viciana. Projekti u mbështet nga Drejtoria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit në Vushtrri.

Në qytetin e Gjakovë më datat 13 deri me 18 Mars nga klubi SKYE “The young visionaries” realizuan projektin “Bullying Proof”. Qëllimi kryesor i këtij projekti ishte që nëpërmjet një murali, të bëhet vetëdijësimi mbi parandalimin e bullizmit. Murali synonte që të rinjtë të kuptojnë mesazhin se bullizmi nuk është zgjedhja e duhur, ai nuk zgjedh asnjë problem, perkundrazi  vetëm e dëmton edhe më shumë një person. Projekti pati mbështetje edhe nga Këshilli i Veprimit Lokal Rinor- Gjakovë.

Po nga ky grup, një tjetër ka patur në fokus fëmijët që janë të shtruar në pavionin e pediatrisë në Gjakovë. “Joy and Love“ nga datat 18 - 23 Mars, nëpërmjet pikturimit dhomave të këtij pavioni, vogëlushët që janë të shtruar në këtë repart tashmë ndihen në një vend më të ngrohtë.

“Mozaiku i buzëqeshjes”, ishte projketi që iu dedikua fëmijëve me aftësi të kufizuara të qendrës burimore “Nënë Tereza” në Mitrovicë. Ky projket u realizua nga klubi SKYE “Ambicia e së ardhmes” në datën 22 Mars, ku fëmijët u argëtuan nëpërmjet aktiviteteve të ndryshme, si ngjyrosje, vallëzime, etj.

“Metamorfoza”, projekti komunitar nga të rinjtë e Malishevës, nga ku përfituan rreth 200 nxënës nga 3 shkolla të mesme, kishte si qëllim vetëdijësimi i të rinjve për mos braktisjen e shkollave, dukuri e cila ka shënuar rritje së fundmi në komunen e Malisheves. Projekti u implementua gjimnazin e përgjithshëm “Hamzi Berisha”, në shkollën e mesme “Lasgush Poradeci” dhe në shkollën profesionale qendra e kompetencës “Kujtim Gashi” me nga dy sesione. Ligjëruese për të rinjtë ishte Zj. Shenaj Shala – trajnere e certifikuar dhe Zj. Rina Gosalci, përfaqësuese e Këshillit Rinor Kosovar.

Projekti “Instalacioni”, i cili kishte për qëllim  zbukurimin e parkut të qytetit të Malishevës dhe rritjen e vetëdijësimit të qytetarëve për mirëmbajtjen e tij. Ky projekt u mbështet nga Kuvendi Komunal i Malishevës dhe kryetari i Qendrës Rinore të Malishevës dhe qytetarët e shumtë që u bashkangjitën.

Përmirësimi i ambienteve të shkollës “Lasgush Poradeci” në Kijevë, ishte në fokusin e dy projektet komunitare “Green Nature” dhe “Rest and Chill”. Të rinjtë mbollën pemë dhe lule të ndryshme,  si dhe rregulluam dhe stolat duke i bërë Projekti gjeti mbështetje direkte nga stafi i gjithë shkollës dhe njerëzit e komunitetit që kalonin aty pranë.

Tungjatjeta.al

 
Oligerta, 14 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Ajo nuk flet, nuk reagon ndaj asgjëje, nuk lëviz asnjë gjymtyrë.

Ana, 15 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Nuk mund te ecë dhe të flasë. Me 400 lekë në muaj do të marrë ndihmë te specializuar!

Elvani, 8 vjeç
Librazhd

Diagnostikuar me autizëm. Me 400 lekë në muaj, do të bëhet e mundur të marrë shërbimet e nevojshme mjekësore!

Marigleni, 9-vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për seanca logopedie.

Gabriela, 15 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga çrregullimet e spektrit të autizmit.
“Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të mësoj gërmat e alfabetit".

Arjani, 15 vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi fëminor. Ka nevojë për shërbime logopodie.

Juliani, 12 vjeç
Librazhd

Ai ka probleme me shikimin.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mund të shikoj më mirë".

Altin, 3 vjeç
Shqipëri

Altini e takojmë në oborrin e shtëpisë… Në muajin Shkurt ai bën 3 vjeç… Ka një buzëqeshje të ëmbël dhe kur qesh sytë e tij të mëdhej i nd

Leonora, 16 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Epilepsi e gjeneralizuar. Ka nevojë për seanca logopedie.

Irena, 10 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për trajtim të specializuar.

Emanueli, 4 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Sindroma WEST (Encefalopati Epileptogjene). Me 400 lekë në muaj, ai do të mësojë të qëndrojë ulur

Bruna, 7 vjeçe
Shqipëri

 Diagnostikuar me çrregullime të spektrit të autizmit.

Selma, 4 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
Me 400 leke në muaj ajo do të fillojë të lëvizë dhe të artikulojë fjalët e para.

 

Arta, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga paraliza cerebrale. Nuk mund të qëndrojë në këmbë për nje kohë të gjatë.

Fjorida, 11 vjeçe
Librazhd

Vuan nga ischemia cerebrale e avancuar.
Me 400 lekë në muaj ajo do të mund fillojë të flasë më qartë.

Emiljano, 2 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Paraliza Cerebrale. Me 400 lekë në muaj, ai do të mund të ecë.

Donaldi, 10 vjeç
Shqipëri

Klajdi, 11 vjeç
Shqipëri

I diagnostifikuar me Paralizë Cerebrale/Paraplegji.  Me 400 lekë në muaj do mund të marrë seanca fizioterapie për të përmirësuar lëvizjet

Jasmina, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Sindroma Rett, një sëmundje e rrallë gjenetike që e bën të sëmurin të humbasë të folurën, oreksin, përdorimin e duarve dhe shumë

Ardiani, 8 vjeç e gjysmë
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Me 400 lekë në muaj do të mund të ndjekë një plan individual zhillimi, me ekip të specializuar!

Soni, 11 vjeç
Shqipëri

Sara, 6 vjeçe
Shqipëri

Sara vuan nga Paraliza Cerebrle
​Me 400 lekë në muaj ajo do të marrë fizioterapi dhe do të ndiejë më pak dhimbje trupi.

Alesia, 9 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të shkoj në shkollë me makinë."

Twitter Feed

 

Facebook Feed

 

Jetë në plotësi për çdo fëmijë

Ne punojmë në mbi 

220

komunitete

10

zona të Shqipërisë

13

Bashki

32,000

fëmijë janë pjesë e programit të Letërkëmbimit.

Ne punojmë në

10

Komuna

19

Komunitete

Na Kontaktoni

Shqipëri
  • Rruga “Skënderbej”, Ndërtesa Gurten,
    Kati 2, Tirana, Albania
  • Tel: +355 4 2419601
  • Email: tirana@wvi.org
Kosovë
  • Mujo Ulqinaku Nr. 1, Qyteza Pejton
    Prishtina 10000, Prishtinë, Kosovë, 10000
  • Tel: +381 (0)38 221 812

Na Ndiqni