Të gjesh drejtimin!

You are here

  • 26-08-19 |

Të gjesh drejtimin!

Ai është vetëm 16 vjeç, por duket se a ka shumë të qartë të ardhmen e tij. Ai dëshiron të jetë një programues i zoti profesion, i cili në tregun e punës në Shqipëri, po gjen gjithnjë e më shumë hapësira. Flori është nga Mamurrasi dhe aktulisht studion në Shkollën Profesionale në Kamëz për informatikë.

 “Gjithmonë më ka pëlqyer të programoj kompjutera dhe pajisje të ndryshme. Disa nga të afërmit e mi janë programues, duke parë dhe i ndjekur me kureshtje, kam kuptuar dhe që unë e kanë pasion këtë punë”,- tregon Flori për pasionin e tij, të cilin po mundohet ta shndërrojë profesion në të ardhmen.

Nga 21-26 gusht 2019 ai është bërë pjesë e shkollës verore “Busulla Ime”, e organizuar nga World Vision në bashkëpunim me organizatën Liburnetik, ku në qendër ishte zhvillimi profesional i të rinjve. Përgjatë një jave, programi i kësaj shkolle verore ka qenë i fokusuar në fuqizimin sa personal, ashtu dhe profesional të pjesëmarrësve.

 “Kam patur shumë problem të flas para të tjerëve dhe për këtë i shmangesha diskutimeve që mund të bëheshin. Gjatë sesioneve që bëmë gjatë shkollës verore, kam fituar shumë aftësi. Tashmë që kam dhe më shumë informacion dhe kam mësuar si të rendis mendimet e mia, e kam më të thjeshtë të flas lirshëm në publik.”- tregon Flori, duke vendosur theksin tek një nga ditët kur është zhvilluar një diskutim i hapur mbi zhvillimin personal dhe tiparet e tij.

Nga gjëra të vogla dhe të thjeshta ndonjëherë mund të mësojmë mësime të mëdha. Kështu ka ndodhur dhe me 16 vjeçarin, që gjatë kësaj jave ka mësuar vlerën e të zhvilluarit bashkë të komunitetit.

“Gjithashtu dua të përmend dhe eksperiencën që patëm në kuzhinë, sepse na dha mundësinë që të mësojmë përmes angazhimit të secilit prej nesh. Ky program na mësoi gjithashtu se në një komunitet secili ka rolin e tij, e se të gjithë së bashku mund ta zhvillojmë dhe ndihmojmë njëri-tjetrin”, - rrëfen djaloshi.

Por krahas një ndikimi shumë të madh që kjo shkollë ka patur në karakterin e Florit, ajo i ka shërbyer shumë dhe për t’i hapur prespektikva të reja në të ardhmen.

 “Ajo që unë vlerësoj shumë nga kjo javë, nuk ka qenë vetem marrja e informacionit dhe siguria në aspektin personal, por dhe përgatitja për tregun e punës. Tashmë kam mësuar se cfarë është një plan biznesi”,- pranon 16-vjeçari.

Po nuk është gjithçka, në këtë shkollë verore Flori ka mësuar diçka që vlen shumë në jetë, ai ka mësuar se suksesi, në profesion dhe në jetë, varet nga dobia e shërbimit tënd në komunitetit ku jeton dhe punon.

 “Eshtë një eksperiencë e cila më ka bërë që të shoh profesionin tim jo vetëm si një punë, por se si mund ta vendos në shërbim të gjithë komunitetit”,- thotë ai duke shtuar se do të dëshironte shumë që të gjithë moshatarët e tij të provonin qoftë dhe një herë një eksperiencë të tillë.

 “Do të doja t’ju thoja se është një eksperiencë që ia vlen të kalohet të paktën një herë në jetë. Do t’i këshilloja që të edukonin veten pasi është i vetmi element i cili nxit zhvillimin personal, e për rrjedhojë përfiton i gjithë komuniteti. Edukimi dhe rritja personale është e vetmja kartë, e cila na mundëson që të jemi qytetarë të denjë të komunitetit se ku bëjmë pjesë”, - pranon Flori.

Gjatë shkollës verore “Busulla ime” e organizuar nga World Vision në bashkëpunim me organizaten Liburnetik rreth 60 të rinj pjesë e grupeve Impact nga shkollat profesionale të vendit marrin informacion në lidhje me zhvillimin personal, rolin e vetëpunësimit dhe zhvillimit të ideve, Startup-et, mundësi zhvillimi dhe bashkëpunimi, orjentim karriere, identifikimi dhe zhvillimi i një ideje, roli i marketingut, etj.

 

Tungjatjeta.al

 
Sara, 6 vjeçe
Shqipëri

Sara vuan nga Paraliza Cerebrle
​Me 400 lekë në muaj ajo do të marrë fizioterapi dhe do të ndiejë më pak dhimbje trupi.

Leonora, 16 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Epilepsi e gjeneralizuar. Ka nevojë për seanca logopedie.

Donaldi, 10 vjeç
Shqipëri

Irena, 10 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për trajtim të specializuar.

Alesia, 9 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të shkoj në shkollë me makinë."

Klajdi, 11 vjeç
Shqipëri

I diagnostifikuar me Paralizë Cerebrale/Paraplegji.  Me 400 lekë në muaj do mund të marrë seanca fizioterapie për të përmirësuar lëvizjet

Soni, 11 vjeç
Shqipëri

Marigleni, 9-vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për seanca logopedie.

Arta, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga paraliza cerebrale. Nuk mund të qëndrojë në këmbë për nje kohë të gjatë.

Juliani, 12 vjeç
Librazhd

Ai ka probleme me shikimin.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mund të shikoj më mirë".

Oligerta, 14 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Ajo nuk flet, nuk reagon ndaj asgjëje, nuk lëviz asnjë gjymtyrë.

Emanueli, 4 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Sindroma WEST (Encefalopati Epileptogjene). Me 400 lekë në muaj, ai do të mësojë të qëndrojë ulur

Selma, 4 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
Me 400 leke në muaj ajo do të fillojë të lëvizë dhe të artikulojë fjalët e para.

 

Gabriela, 15 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga çrregullimet e spektrit të autizmit.
“Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të mësoj gërmat e alfabetit".

Arjani, 15 vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi fëminor. Ka nevojë për shërbime logopodie.

Bruna, 7 vjeçe
Shqipëri

 Diagnostikuar me çrregullime të spektrit të autizmit.

Ana, 15 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Nuk mund te ecë dhe të flasë. Me 400 lekë në muaj do të marrë ndihmë te specializuar!

Elvani, 8 vjeç
Librazhd

Diagnostikuar me autizëm. Me 400 lekë në muaj, do të bëhet e mundur të marrë shërbimet e nevojshme mjekësore!

Ardiani, 8 vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Me 400 lekë në muaj do të mund të ndjekë një plan individual zhillimi, me ekip të specializuar!

Altin, 3 vjeç
Shqipëri

Altini e takojmë në oborrin e shtëpisë… Në muajin Shkurt ai bën 3 vjeç… Ka një buzëqeshje të ëmbël dhe kur qesh sytë e tij të mëdhej i nd

Fjorida, 11 vjeçe
Librazhd

Vuan nga ischemia cerebrale e avancuar.
Me 400 lekë në muaj ajo do të mund fillojë të flasë më qartë.

Jasmina, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Sindroma Rett, një sëmundje e rrallë gjenetike që e bën të sëmurin të humbasë të folurën, oreksin, përdorimin e duarve dhe shumë

Emiljano, 2 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Paraliza Cerebrale. Me 400 lekë në muaj, ai do të mund të ecë.

Twitter Feed

 

Facebook Feed

 

Jetë në plotësi për çdo fëmijë

Ne punojmë në mbi 

179

komunitete

8

zona të Shqipërisë
përmes programeve

19

Bashki
përmes programeve dhe projekteve

me mbi 60,000

fëmijë

Ne punojmë në

2

Komuna

22

Komunitete

Na Kontaktoni

Shqipëri
  • Rruga “Skënderbej”, Ndërtesa Gurten,
    Kati 2, Tirana, Albania
  • Tel: +355 4 2419601
  • Email: tirana@wvi.org
Kosovë
  • Rruga "Lorenc Antoni|, Nr.38, 10000 Prishtinë, Kosovë
  • Tel: +381 (0)38 221 812

Na Ndiqni