Të fitosh vetëbesimin...

You are here

  • 31-01-19 |

Të fitosh vetëbesimin...

Ilazi është 20 vjeç nga Vushtria në Kosovë. 6 muaj më parë ai ishte një djalë i rezervuar që e kishte të vështirë të shprehej publikisht, gjë që për një student në Fakultetin e Edukimit dhe që në të ardhmen dëshiron të punojë me nxënës, ishte një pengesë.

Me sygjerimin e një miku ai u bë pjesë e SKYE në Kosovë dhe që në javët e parë të mbedhjes së klubeve, ai nuk ka munguar asnjë ditë.

“Projekti SKYE ka bërë që unë të marr guximin të flas lirshëm para publikut, gjë që më parë më ka munguar, pasi gjithnjë kam pasur frikë”- shprehet 20- vjeçari.

Pas trajtimit me sukses të një prej temave që lidhej me vetëbesimin, Ilazi arriti të bëhej lehtësues dhe vullnetar i njërit prej grupve, gjë që e bëri të ndihet i vlerësuar, por dhe përgjegjës në të njëjtën kohë për kontributin ndaj të rinjve të tjerë.

“Të jesh vullnetar dhe lehtësues për mua nënkupton të japesh kontribut aty ku ke mundësi, në shoqëri, në rrethin ku jeton, në qytet, të kontribuosh edhe pa ndonjë përfitim material. Në të njëjtën kohë është edhe përgjegjësi, pasi duhet të jesh I përgatitur paraprakisht për tema të ndryshme që trajtojmë” –tregon ai.

Praktika në klubet SKYE, ka ndikuar në mënyrë të drejtpërdrejtë në profesionin e tij të ardhshëm, duke e ndihmuar në praktikën mësimore, që ai si student i fakultetit të Edukimi, realzion në shkolla të ndryshme. Menaxhimi i orëve mësimore për të ka qenë i sukseesshëm, falë përvojës dhe afëtësive tij paraprake në menaxhimin e lojërave dhe praktikës në klubin SKYE.

Ilazi është një prej 200 të rinjve që janë pjesë 10 klubve SKYE të përfshirë në projektin “Rritja e Integrimit Socio-Ekonomik e të Rinjve të Kosovës-SKYE” që po implementohet nga organizata World Vision në Kosovë dhe financohet nga Shoqëria Gjermane për Bashkëpunim Ndërkombëtar (GIZ).

Aktualisht 100 të rinj pjesë e 5 klubeve në Mitrovicë, Vushtrri dhe Ferizaj kanë arritur të përfundojnë me sukses kurrikulën e modelit të programit SKYE. 5 klubet në komunat e tjera (Malishevë, Graçanicë dhe Gjakovë) kanë përfunduar tri shtyllat e para dhe tashmë po fillojnë me shtyllën e katërt të Punësueshmërisë.

Kurrikula e grupeve SKYE përmban katër shtylla kryesore:

-Shtylla e parë: Qytetaria Aktive (të qenit qytetar aktiv, të jesh produktiv në shoqëri duke sjellur ndryshime pozitive, të ndryshuarit e vetvetes dhe komunitetit, të qenit proaktiv ndaj dukurive negative dhe implementimin e iniciativave/projekteve komunitare të cilat sjellin ndryshime sociale në komunitet.

-Shtylla e dytë: Leadership (nxjerrja në pah e vlerave dhe karakteristikave të anëtarëve të klubeve SKYE,të qenit udhëheqëd i klubit,lider i mire,drejtues i afte, dhe ndërmarrja e veprimeve konkrete për ndryshime në komunitet.

-Shtylla e tretë: Sipërmarrja Sociale (të njohurit me konceptin e Sipërmarrjes Sociale, vlerat, karateristikat, gjenerimi i ideve inovative, njohja me sfidat e pengesat dhe mënyrën për tejkalimin e tyre, sjellja e një folësi motivues për Sipërmarrja Sociale dhe më e rëndësishmja implementimi i ide projektit, i cili do jetë  model për të rinjtë në komunitet dhe më gjerë)

-Shtylla e katërt: Punësueshmëria (njohja me tregun e punës, kërkim pune, përgatitja për intervistim, orientimi në karrierë, përgatitja e CV dhe letrës motivuese dhe hulumtimi i tregut të punës.)

Në muajin Shkurt klubet SKYE do të fillojnë me implementimin e projekteve komunitare që synojnë të kontribuojnë në mirëqenien dhe mënyrën e jetesës në komunitetet e tyre.

Tungjatjeta.al

 
Donaldi, 10 vjeç
Shqipëri

Fjorida, 11 vjeçe
Librazhd

Vuan nga ischemia cerebrale e avancuar.
Me 400 lekë në muaj ajo do të mund fillojë të flasë më qartë.

Klajdi, 11 vjeç
Shqipëri

I diagnostifikuar me Paralizë Cerebrale/Paraplegji.  Me 400 lekë në muaj do mund të marrë seanca fizioterapie për të përmirësuar lëvizjet

Selma, 4 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
Me 400 leke në muaj ajo do të fillojë të lëvizë dhe të artikulojë fjalët e para.

 

Arta, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga paraliza cerebrale. Nuk mund të qëndrojë në këmbë për nje kohë të gjatë.

Irena, 10 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për trajtim të specializuar.

Soni, 11 vjeç
Shqipëri

Oligerta, 14 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Ajo nuk flet, nuk reagon ndaj asgjëje, nuk lëviz asnjë gjymtyrë.

Marigleni, 9-vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për seanca logopedie.

Sara, 6 vjeçe
Shqipëri

Sara vuan nga Paraliza Cerebrle
​Me 400 lekë në muaj ajo do të marrë fizioterapi dhe do të ndiejë më pak dhimbje trupi.

Ardiani, 8 vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Me 400 lekë në muaj do të mund të ndjekë një plan individual zhillimi, me ekip të specializuar!

Gabriela, 15 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga çrregullimet e spektrit të autizmit.
“Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të mësoj gërmat e alfabetit".

Altin, 3 vjeç
Shqipëri

Altini e takojmë në oborrin e shtëpisë… Në muajin Shkurt ai bën 3 vjeç… Ka një buzëqeshje të ëmbël dhe kur qesh sytë e tij të mëdhej i nd

Ana, 15 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Nuk mund te ecë dhe të flasë. Me 400 lekë në muaj do të marrë ndihmë te specializuar!

Emanueli, 4 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Sindroma WEST (Encefalopati Epileptogjene). Me 400 lekë në muaj, ai do të mësojë të qëndrojë ulur

Arjani, 15 vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi fëminor. Ka nevojë për shërbime logopodie.

Jasmina, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Sindroma Rett, një sëmundje e rrallë gjenetike që e bën të sëmurin të humbasë të folurën, oreksin, përdorimin e duarve dhe shumë

Leonora, 16 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Epilepsi e gjeneralizuar. Ka nevojë për seanca logopedie.

Elvani, 8 vjeç
Librazhd

Diagnostikuar me autizëm. Me 400 lekë në muaj, do të bëhet e mundur të marrë shërbimet e nevojshme mjekësore!

Alesia, 9 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të shkoj në shkollë me makinë."

Bruna, 7 vjeçe
Shqipëri

 Diagnostikuar me çrregullime të spektrit të autizmit.

Juliani, 12 vjeç
Librazhd

Ai ka probleme me shikimin.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mund të shikoj më mirë".

Emiljano, 2 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Paraliza Cerebrale. Me 400 lekë në muaj, ai do të mund të ecë.

Twitter Feed

 

Facebook Feed

 

Jetë në plotësi për çdo fëmijë

Ne punojmë në mbi 

179

komunitete

8

zona të Shqipërisë
përmes programeve

19

Bashki
përmes programeve dhe projekteve

me mbi 60,000

fëmijë

Ne punojmë në

2

Komuna

22

Komunitete

Na Kontaktoni

Shqipëri
  • Rruga “Skënderbej”, Ndërtesa Gurten,
    Kati 2, Tirana, Albania
  • Tel: +355 4 2419601
  • Email: tirana@wvi.org
Kosovë
  • Rruga "Lorenc Antoni|, Nr.38, 10000 Prishtinë, Kosovë
  • Tel: +381 (0)38 221 812

Na Ndiqni