Kontribuojmë për komunitetin!

You are here

  • 28-02-19 |

Kontribuojmë për komunitetin!

Nxitja e të rinjve në leximin e librave, orientimi i tyre drejt karrierës, por dhe promovimi i jetës së shëndeshme janë vetëm 4 ndër projektet komunitare të realizuara nga të rinjtë në Kosovë, që janë pjesë e projektit “Rritja e Integrimit Socio-Ekonomik e të Rinjve të Kosovës-SKYE” që po implementohet nga organizata World Vision në Kosovë dhe po financohet nga Shoqëria Gjermane për Bashkëpunim Ndërkombëtar (GIZ).

Projekti SKYE ka filluar implementimin e projekteve komunitare në tri komuna të Kosovës: komunën e Vushtrrisë, Mitrovicës dhe Ferizajt. Të rinjvë gjatë realizmit të këtyre nismave kanë patur dhe përkrahjen e qytetarëve, kryetarëve të komunave, përfaqësueseve të institucioneve duke berë kështu, qe gjithsecili të kontribuojë në mënyrën e vet.  

400 libra të rinj për bibliotekën në Vushtri

“Dhuro libra për biblotekën e qytetit”, ishte projketi që u realizua  me datat 16, 17 dhe 18 Shkurt 2019 në sheshin e Vushtrrisë, ku u arrit të blihen 250 libra me rreth 71 tituj të ndryshëm. Bashkë me mbështetjen e qytetarëve dhe librarisë “Migros – 2”, rreth 400 libra të rinj iu shtuan biblotekës “Naim Frashëri” të qytetit.

Nismës se të rinjve  për të dhuruar libra iu bashkuan dhe kryetari i komunës Z. Xhafer Tahiri, drejtori i drejtorisë së Arsimit, Z. Afrim Namani dhe drejtoresha e drejtorisë së Prokurorimit Publik. Zj.  Saranda Cakaj, drejtoresha e Drejtorisë së Kulturës Rinisë dhe Sportit Zj. Fatmire Cecelia, zyrtari për Kulturë në DKRS-ë, Z. Burim Rexhepi dhe drejtorin e Biblotekës së qytetit “Naim Frashëri” Z. Izet Miftari, i cili gjithashtu dhuroi disa libra të Historisë.

“Orientimi në karrierë” për 300 të rinj

 Në tjetër nismë komunitare e është ndërmarrë po në Vushtirri nga klubet SYKE ishte ai i “Orientimi në karrierë” me qëllim informimin e rreth 300 të rinjve të klasave të nënta për shumëllojshmërinë e drejtimeve, që iu ofrohen për të vazhduar studimet në shkollën e mesme. Në 5 shkolla të ndryshme, u mbajtën ligjerata para të rinjve rreth rëndësisë se informimit për përzgjedhjen e drejtimit që në moshë të hershme. Ky projekt u mirëprit nga të rinjtë, të cilët  theksuan mungesën e informacioneve te tilla dhe adresimit të kësaj teme në shkollat e tyre, gjë që ua veshtirëson atyre zgjedhjen se çfarë duan të studiojnë. Projekti u mbështet nga Drejtoria e Arsimit në komunën e Vushtrrisë.

Parku i Mitrovicës

Të rinjtë e klubit “Change ëith SKYE” në Mitrovicë zgjodhën të ndërhynin me nismën e tyre në rinovimin dhe riparimin e parkut “Artin Jashari”, i cili ishte në gjendje të mjerueshme. Pastrimi i tërësishëm nga mbeturinat dhe riparimin i të gjithë stolave si dhe vendosja e një koshi basketbolli, ku të rinjtë do të kenë mundësi që kohën e lirë ta kalojnë duke u argëtuar ishin ndërhyrjet e bëra.

Për një mjedis të pastër

I quajtur “Change with SKYE by using bycycles” dhe që synon të promovojë jetën e shëndetshme dhe gjithashtu mbrojten e mjedisit nga gazrat e makinave, më datën 26 Shkurt u zbatua në Ferrizaj projekti i të rinjve të grupve SKYE të kësaj komune.

Ata me ndihmën e disa profesionistëve dizejnuan dhe projektuan 4 vend qëndrime për bicikleta secili me hapësirë prej 9 vendparkime për bicikleta. Në aktivitet ishin prezent dhe kryetari i komunës së Ferizajit Z. Agim Aliu, dhe koordinatorja e Qendrës Rinore të Malishevës Zj. Dashurie Ahmeti.

Tungjatjeta.al

 
Gabriela, 15 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga çrregullimet e spektrit të autizmit.
“Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të mësoj gërmat e alfabetit".

Emanueli, 4 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Sindroma WEST (Encefalopati Epileptogjene). Me 400 lekë në muaj, ai do të mësojë të qëndrojë ulur

Arjani, 15 vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi fëminor. Ka nevojë për shërbime logopodie.

Klajdi, 11 vjeç
Shqipëri

I diagnostifikuar me Paralizë Cerebrale/Paraplegji.  Me 400 lekë në muaj do mund të marrë seanca fizioterapie për të përmirësuar lëvizjet

Donaldi, 10 vjeç
Shqipëri

Selma, 4 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
Me 400 leke në muaj ajo do të fillojë të lëvizë dhe të artikulojë fjalët e para.

 

Oligerta, 14 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Ajo nuk flet, nuk reagon ndaj asgjëje, nuk lëviz asnjë gjymtyrë.

Juliani, 12 vjeç
Librazhd

Ai ka probleme me shikimin.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mund të shikoj më mirë".

Fjorida, 11 vjeçe
Librazhd

Vuan nga ischemia cerebrale e avancuar.
Me 400 lekë në muaj ajo do të mund fillojë të flasë më qartë.

Bruna, 7 vjeçe
Shqipëri

 Diagnostikuar me çrregullime të spektrit të autizmit.

Soni, 11 vjeç
Shqipëri

Ana, 15 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Nuk mund te ecë dhe të flasë. Me 400 lekë në muaj do të marrë ndihmë te specializuar!

Irena, 10 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për trajtim të specializuar.

Altin, 3 vjeç
Shqipëri

Altini e takojmë në oborrin e shtëpisë… Në muajin Shkurt ai bën 3 vjeç… Ka një buzëqeshje të ëmbël dhe kur qesh sytë e tij të mëdhej i nd

Elvani, 8 vjeç
Librazhd

Diagnostikuar me autizëm. Me 400 lekë në muaj, do të bëhet e mundur të marrë shërbimet e nevojshme mjekësore!

Jasmina, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Sindroma Rett, një sëmundje e rrallë gjenetike që e bën të sëmurin të humbasë të folurën, oreksin, përdorimin e duarve dhe shumë

Emiljano, 2 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Paraliza Cerebrale. Me 400 lekë në muaj, ai do të mund të ecë.

Arta, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga paraliza cerebrale. Nuk mund të qëndrojë në këmbë për nje kohë të gjatë.

Alesia, 9 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të shkoj në shkollë me makinë."

Marigleni, 9-vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për seanca logopedie.

Ardiani, 8 vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Me 400 lekë në muaj do të mund të ndjekë një plan individual zhillimi, me ekip të specializuar!

Sara, 6 vjeçe
Shqipëri

Sara vuan nga Paraliza Cerebrle
​Me 400 lekë në muaj ajo do të marrë fizioterapi dhe do të ndiejë më pak dhimbje trupi.

Leonora, 16 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Epilepsi e gjeneralizuar. Ka nevojë për seanca logopedie.

Twitter Feed

 

Facebook Feed

 

Jetë në plotësi për çdo fëmijë

Ne punojmë në mbi 

179

komunitete

8

zona të Shqipërisë
përmes programeve

19

Bashki
përmes programeve dhe projekteve

me mbi 60,000

fëmijë

Ne punojmë në

2

Komuna

22

Komunitete

Na Kontaktoni

Shqipëri
  • Rruga “Skënderbej”, Ndërtesa Gurten,
    Kati 2, Tirana, Albania
  • Tel: +355 4 2419601
  • Email: tirana@wvi.org
Kosovë
  • Rruga "Lorenc Antoni|, Nr.38, 10000 Prishtinë, Kosovë
  • Tel: +381 (0)38 221 812

Na Ndiqni