Hapësira miqësore dhe asistencë psiko-sociale për të miturit në konflikt me ligjin

You are here

  • 10-08-18 |

Hapësira miqësore dhe asistencë psiko-sociale për të miturit në konflikt me ligjin

Ky është komisariati i parë në Tiranë, ku të miturit do të trajtohen me standarde në përputhje me të drejtat e tyre ligjore, jo vetëm përsa i takon ambienteve fizike, por edhe qasjes së oficerëve të policisë gjyqësore që janë në kontakt të drejtëpërdrejtë me ta.

Është e rëndësishme që të gjithë aktorët e përfshirë në sistemin e drejtësisë për të mitur të kenë një të kuptuar, përsa i takon standardeve të trajtimit të të miturve në procese ligjore. Çdo veprim i organeve të drejtësisë duhet të ketë në fokus mirëqenien e fëmijës dhe respektimin e parimit të interesit më të lartë të tij.”- u shpreh Eljona Boçe Elmazi, drejtoreshë e World Vision për Ballkanin Perëndimor gjatë inagurimit të kësaj hapësire miqësore në komisatiatin numër 5, në Kamëz në 10 shtator 2018.

Gjatë përurimit të Hapësirave Miqësore në komisariatin Numër 5 në Kamëz ishin të pranishëm zv/minisria e Punëve të Brendshme znj. Romina Kuko, zv/Ministri i Drejtësisë z. Toni Gogu, si dhe drejtues të lartë të Policisë së Shtetit.

Të rinjtë që ishin të pranishëm gjatë aktivitetit u shprehën se :“Interesi më i lartë i fëmijës duhet të drejtojë në çdo moment intervistimin, së bashku me parimin e konfidencialitetit”- Xhesika, 17 vjeç.

“Sugjerohet që oficerët e policisë gjyqësore të cilët do të intervistojnë fëmijët më të vegjël, të jenë pa uniformë policie. Pasi ata mund të jenë frikësuar nga prindërit për policinë kur kanë qeneë të vegjël, kjo duhet të ndryshojë. Oficerët të jenë të veshur si civilë, që fëmijët të flasin lirshëm.”- shprehet, Danieli nga grupet e Mbrotjes së Fëmijëve WV, 13 vjeç.

Gjatë vitit 2017 deri në korrik 2018, në 6 komisariate të Tiranës janë asistuar me shërbim psiko-social 283 të mitur që kanë probleme me ligjin apo janë viktima të veprave penale. Ndërkohë shifra vetëm për Komisariatin 5 në Kamëz, gjatë të njëjtës periudhë kohore arrin në 60.

(Dhoma për të mitur 0-14 vjeç)

Për të përmirësuar trajtimin e këtyre të miturve në komisariat, si dhe për të shmangur ri-viktimizimin e tyre gjatë intervistimit, World Vision në partneritet me organizatën Nisma për Ndryshim Shoqëror-ARSIS, mbështeti Komisariatin e Kamzës për herë të parë në Tiranë për krijimin e një hapësire miqësore për të miturit.

(Dhoma për të mitur 14-18 vjeç)

Kjo hapësirë konsiston në 3 ambiente të reja, 2 dhoma paralele të ndara sipas grupmoshës 0-14 vjeç dhe 14-18 vjeç dhe një dhomë ku ndodh ndjekja e procesit të intervistimit dhe regjistrimi për të dyja dhomat.

(Dhoma e vëzhgimit dhe regjistrimit të procesit të intervistimit) 

Tungjatjeta.al

 
Emiljano, 2 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Paraliza Cerebrale. Me 400 lekë në muaj, ai do të mund të ecë.

Klajdi, 11 vjeç
Shqipëri

I diagnostifikuar me Paralizë Cerebrale/Paraplegji.  Me 400 lekë në muaj do mund të marrë seanca fizioterapie për të përmirësuar lëvizjet

Marigleni, 9-vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për seanca logopedie.

Fjorida, 11 vjeçe
Librazhd

Vuan nga ischemia cerebrale e avancuar.
Me 400 lekë në muaj ajo do të mund fillojë të flasë më qartë.

Bruna, 7 vjeçe
Shqipëri

 Diagnostikuar me çrregullime të spektrit të autizmit.

Elvani, 8 vjeç
Librazhd

Diagnostikuar me autizëm. Me 400 lekë në muaj, do të bëhet e mundur të marrë shërbimet e nevojshme mjekësore!

Sara, 6 vjeçe
Shqipëri

Sara vuan nga Paraliza Cerebrle
​Me 400 lekë në muaj ajo do të marrë fizioterapi dhe do të ndiejë më pak dhimbje trupi.

Arta, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga paraliza cerebrale. Nuk mund të qëndrojë në këmbë për nje kohë të gjatë.

Soni, 11 vjeç
Shqipëri

Ardiani, 8 vjeç e gjysmë
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Me 400 lekë në muaj do të mund të ndjekë një plan individual zhillimi, me ekip të specializuar!

Donaldi, 10 vjeç
Shqipëri

Alesia, 9 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të shkoj në shkollë me makinë."

Emanueli, 4 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Sindroma WEST (Encefalopati Epileptogjene). Me 400 lekë në muaj, ai do të mësojë të qëndrojë ulur

Ana, 15 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Nuk mund te ecë dhe të flasë. Me 400 lekë në muaj do të marrë ndihmë te specializuar!

Arjani, 15 vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi fëminor. Ka nevojë për shërbime logopodie.

Gabriela, 15 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga çrregullimet e spektrit të autizmit.
“Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të mësoj gërmat e alfabetit".

Leonora, 16 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Epilepsi e gjeneralizuar. Ka nevojë për seanca logopedie.

Oligerta, 14 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Ajo nuk flet, nuk reagon ndaj asgjëje, nuk lëviz asnjë gjymtyrë.

Juliani, 12 vjeç
Librazhd

Ai ka probleme me shikimin.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mund të shikoj më mirë".

Jasmina, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Sindroma Rett, një sëmundje e rrallë gjenetike që e bën të sëmurin të humbasë të folurën, oreksin, përdorimin e duarve dhe shumë

Altin, 3 vjeç
Shqipëri

Altini e takojmë në oborrin e shtëpisë… Në muajin Shkurt ai bën 3 vjeç… Ka një buzëqeshje të ëmbël dhe kur qesh sytë e tij të mëdhej i nd

Irena, 10 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për trajtim të specializuar.

Selma, 4 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
Me 400 leke në muaj ajo do të fillojë të lëvizë dhe të artikulojë fjalët e para.

 

Twitter Feed

 

Facebook Feed

 

Jetë në plotësi për çdo fëmijë

Ne punojmë në mbi 

220

komunitete

10

zona të Shqipërisë

13

Bashki

32,000

fëmijë janë pjesë e programit të Letërkëmbimit.

Ne punojmë në

10

Komuna

19

Komunitete

Na Kontaktoni

Shqipëri
  • Rruga “Skënderbej”, Ndërtesa Gurten,
    Kati 2, Tirana, Albania
  • Tel: +355 4 2419601
  • Email: tirana@wvi.org
Kosovë
  • Mujo Ulqinaku Nr. 1, Qyteza Pejton
    Prishtina 10000, Prishtinë, Kosovë, 10000
  • Tel: +381 (0)38 221 812

Na Ndiqni