Pamela: Ne mund të bëjmë ndryshimin

You are here

  • 06-05-21 |

Pamela: Ne mund të bëjmë ndryshimin

Pamela është 15 vjeç dhe jeton në një fshat të Shkodrës. Prej 2 vitesh është pjesë e grupeve #IMPACT club nga World Vision Albania dhe për të, si shumë bashkëmoshatarë të saj, pjesëmarrja në këto grupe, është ndër te vetmet angazhimet krahas shkollës për të qenë aktive.

Sot në Shqipëri si në fshat ashtu dhe ne qytet, mudësitë e fëmijëve, adoleshentëve dhe të rinjve janë të pakta. Shkolla dhe më pas teknologjia janë angazhimet kryesore, e kur vjen fjala pë  argëtim “kryefjala” është interneti.

Pamela ka gjetur një mënyrë  për të qenë disi  më aktive dhe për të thyer monotoninë¸por dhe për mësuar, duke krijuar besim në vetvete, por dhe duke u bërë një vrojtuese e mprehtë e problematikave që i përkasin fëmijëve dhe të rinjve.

 “Tema që trajtojmë të shtyjnë të mendosh dhe të reflektosh shumë. Unë kam mësuar shumë gjera të reja dhe jam rritur duke krijuar besim në vete. Duke kuptuar edhe më shumë në lidhje me nevojat dhe sfidat që përballen edhe bashkmoshatarët e mi”- na tregon Pamela.

Pjesëmarrja në grupe, e ka bërë Pamelën që të ndërgjegjesohet edhe më shumë për problematikat që fëmijët dhe të rinjtë hasin në komunitetin e saj. Ajo nënvijzon se dhe pse në vitin 2021, vajzat ende nuk lejohen të frekuentojnë shkollën pasi mbarojnë arsimin e detyrueshëm. Po një tjeter cështje shumë shqetësuese është dhe bullzimi dhe përhapja e tij, në shkolla dhe në lagje. 

 “Dy problematika më shqetësojnë në komuntetin ku jetoj, e para barazia gjinore, fakti që vajzat nuk frekuntojnë shkollën pasi mbarojnë arsimin e detyrueshëm dhe e dyta, ceshtja e bullizmit që ne hasim në shkollë, në lagje, etj.”- thotë Pamela.

Gjatë rrugëtimit të saj në IMPACT club Pamela, jo vetëm ka marrë njohuri mbi të drejtat e saj dhe të fëmijëve të tjerë, por është bërë dhe më aktive në lidhje me ngritjen e zërit lidhur mbi problematikat nëpërmjet aktiviteteve.

“Ne kemi patur mundësi të bëjmë aktivitete, për t’i sensibilizuar bashkëmoshatarët e tjerë, prindërit dhe njerëzit në zonën tonë. Pjesëmarrja në grupin IMPACT më ka ndihmuar për të qenë më akive, edhe për të besuar që mund të ndryshojmë gjërat që nuk po ecin mirë për ne si fëmijë. Unë kam besim se ne mund t’i ndryshojmë gjërat, nuk kemi arsye te pajtohemi me gjerat që na shqetësojnë ne si fëmijë dhe të rinj”- shprehet besimplotë Pamela.  

Gjatë viti 2020, World Vision Albania ka punuar me 109 grupe të rinjsh, me përfshirjen e 2,100 #fëmijëve dhe #adoleshentëve, si dhe 227 të rriturve vullnetarë si drejtues të grupeve IMPACT. Përmes qasje së të mësuarit përmes pervojes, vullnetarët kanë punuar me #fëmijët dhe #adoleshentët përmes një programi mësimor që synon të rrisë aftësitë për jetën, si dhe synon rritjen e qytetarisë aktive dhe promovimin e të rinjve si pjesëmarrës kryesor në zhvillimin shoqëror dhe ekonomik të komunitetit të tyre.  

 

Tungjatjeta.al

 
Gabriela, 15 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga çrregullimet e spektrit të autizmit.
“Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të mësoj gërmat e alfabetit".

Ana, 15 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Nuk mund te ecë dhe të flasë. Me 400 lekë në muaj do të marrë ndihmë te specializuar!

Fjorida, 11 vjeçe
Librazhd

Vuan nga ischemia cerebrale e avancuar.
Me 400 lekë në muaj ajo do të mund fillojë të flasë më qartë.

Donaldi, 10 vjeç
Shqipëri

Alesia, 9 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të shkoj në shkollë me makinë."

Selma, 4 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
Me 400 leke në muaj ajo do të fillojë të lëvizë dhe të artikulojë fjalët e para.

 

Emiljano, 2 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Paraliza Cerebrale. Me 400 lekë në muaj, ai do të mund të ecë.

Irena, 10 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për trajtim të specializuar.

Leonora, 16 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Epilepsi e gjeneralizuar. Ka nevojë për seanca logopedie.

Sara, 6 vjeçe
Shqipëri

Sara vuan nga Paraliza Cerebrle
​Me 400 lekë në muaj ajo do të marrë fizioterapi dhe do të ndiejë më pak dhimbje trupi.

Klajdi, 11 vjeç
Shqipëri

I diagnostifikuar me Paralizë Cerebrale/Paraplegji.  Me 400 lekë në muaj do mund të marrë seanca fizioterapie për të përmirësuar lëvizjet

Elvani, 8 vjeç
Librazhd

Diagnostikuar me autizëm. Me 400 lekë në muaj, do të bëhet e mundur të marrë shërbimet e nevojshme mjekësore!

Bruna, 7 vjeçe
Shqipëri

 Diagnostikuar me çrregullime të spektrit të autizmit.

Marigleni, 9-vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për seanca logopedie.

Soni, 11 vjeç
Shqipëri

Emanueli, 4 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Sindroma WEST (Encefalopati Epileptogjene). Me 400 lekë në muaj, ai do të mësojë të qëndrojë ulur

Oligerta, 14 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Ajo nuk flet, nuk reagon ndaj asgjëje, nuk lëviz asnjë gjymtyrë.

Ardiani, 8 vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Me 400 lekë në muaj do të mund të ndjekë një plan individual zhillimi, me ekip të specializuar!

Arta, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga paraliza cerebrale. Nuk mund të qëndrojë në këmbë për nje kohë të gjatë.

Altin, 3 vjeç
Shqipëri

Altini e takojmë në oborrin e shtëpisë… Në muajin Shkurt ai bën 3 vjeç… Ka një buzëqeshje të ëmbël dhe kur qesh sytë e tij të mëdhej i nd

Juliani, 12 vjeç
Librazhd

Ai ka probleme me shikimin.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mund të shikoj më mirë".

Arjani, 15 vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi fëminor. Ka nevojë për shërbime logopodie.

Jasmina, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Sindroma Rett, një sëmundje e rrallë gjenetike që e bën të sëmurin të humbasë të folurën, oreksin, përdorimin e duarve dhe shumë

Twitter Feed

 

Facebook Feed

 

Jetë në plotësi për çdo fëmijë

Ne punojmë në mbi 

179

komunitete

8

zona të Shqipërisë
përmes programeve

19

Bashki
përmes programeve dhe projekteve

me mbi 60,000

fëmijë

Ne punojmë në

2

Komuna

22

Komunitete

Na Kontaktoni

Shqipëri
  • Rruga “Skënderbej”, Ndërtesa Gurten,
    Kati 2, Tirana, Albania
  • Tel: +355 4 2419601
  • Email: tirana@wvi.org
Kosovë
  • Rruga "Lorenc Antoni|, Nr.38, 10000 Prishtinë, Kosovë
  • Tel: +381 (0)38 221 812

Na Ndiqni