Ullinjtë, rrënjët dhe e ardhmja e familjes së Ndues

You are here

  • 16-04-21 |

Ullinjtë, rrënjët dhe e ardhmja e familjes së Ndues

Ullinjtë janë rrënjët dhe e ardhmja e familjes së Ndues fermerit nga Kurbini dhe njihet në fshatin e tij pasi prej vitesh kujdeset për 500 rrënjë ullinj, së bashku me familjen. 53 vjeçari, që prej 3 vitesh është pjesë projektit të Zhvillimik Ekonomik të World Vision Albania.

“World Vision na ka ndihmuar me mjetet për të punuar tokën edhe për të shtuar numrin e ullinjve që kemi. Kjo na ka lehtësuar punën edhe gjithashtu na ka motivuar për të punuar edhe më shumë për të ardhmen.”- tregon Gjoni, djali i tij, i cili bashkë me të atij punon për të cuar përpara biznesin familjar.

Kohët e fundit Ndue gjithashtu ka qe pjesë e një takimi për ciklin e zinxhirit të vlerave të një produkti agrokulturor.

Jam shumë i gëzuar që u përzgjodh kultura e ullirit për t’u zhvilluar dhe promovuar në zinxhirin e vlerave në zonën tonë. Vendimi që u mor në takim për të zgjeruar fermën dhe për t’i dhënë një shtysë më tej familjes sime ishte shpresë që një ditë produktet tona do të jenë të certifikuara,”- na thotë Nduja.

Për herë të parë në rrethin e Kurbinit u zhvillua një takim i rëndësishëm për ciklin e zinxhirit të vlerave të një produkti agrokulturor ku morën pjesë 14 fermerë, pjesë të programit për Zhvillimin Ekonomik të Kurbinit, si dhe aktorë të pushtetit lokal, Drejtorisë Vendore të Bujqësisë, prodhues, përpunues dhe tregtarë të produkteve të ndryshme agro bujqësore në zonën e Kurbinit. 

Takimi u zhvillua pas një studimi të realizuar me 106 fermërë të zonës me qëllim vlerësimin e produkteve natyrore dhe produkteve bujqësore, ku u evidentuan 5 produktet kryesore që mund të prodhoheshin në fermat e Kurbinit dhe ai që kryesoi ishte kultura e ullirit. 

Rezultatet e studimit u pasuan në një diskutim në formën e një fokus grupi ku morën pjesë prodhues e tregtarë dhe shkëmbyen idetë rreth nevojave dhe mundësive reale për të zhvilluar kulturën e ullirit edhe më shumë në zonën e tyre. 

Ndue është një nga fermerët që jeton në fshatin e Zhejës në rrethin e Kurbinit, i cili mori pjesë në fokus grupin për të zgjedhur produktin e zinxhirit të vlerës në këtë zonë. Ai njihet si një nga  prodhuesit potencial pasi prej vitesh kujdeset për 500 rrënje ullinj, së bashku me 4 anëtarët e tjerë të familjes së tij. Ai ka hapësirë të mjaftueshme për zgjerimin e fermës por has vështirësi në vaditjen e ullishtes. Prej 3 vitesh, Ndue është pjesë e projektit të Zhvillimit Ekonomik në Ëorld Vision dhe ka përfituar shumë nga trajnimet tona ndër vite për zhvillimin e fermës dhe të kuptuarin e saj si biznes. Gjithashtu ai është mbështetur dhe me agregat të nevojshëm për të kryer shërbimet vjetore të domosdoshme të ullirit, c’ka ka bërë që të ulë kostot e prodhimit dhe të ketë mundësi të investojë edhe më shumë në mbjelljen e rrënjëve të reja.

Me mbështetjen e World Vision Albania ai ka arritur që të shtoj rrënjët e ullinjve për të zhvilluar më shumë këtë kulturë të cilën ai e ndjek prej vitesh. 

Në Kurbin kultivohen rreth 120 mijë rrënje ullinj në një sipërfaqe të përafërt prej 260 ha, ku 90 mijë rrenjë janë në prodhim. Ai dhe fermerët e zonës shpresojnë në mundësite për krijimin e një pike grumbullimi për shitjen e produkteve bujqësore, pasi deri tani varen nga shitjet prej kontakteve familjare.

Në rrethin e Kurbinit në sajë të projektit për Zhvillimit Ekonomik, World Vision Albania ka ofruar 1800 rrënjë ullinj dhe ka mbështetur 213 fermerë gjatë vitit 2020 me inputet të ndryshme bujqësore dhe fidanë drufrutor të ndryshëm.

Tungjatjeta.al

 
Donaldi, 10 vjeç
Shqipëri

Emiljano, 2 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Paraliza Cerebrale. Me 400 lekë në muaj, ai do të mund të ecë.

Jasmina, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Sindroma Rett, një sëmundje e rrallë gjenetike që e bën të sëmurin të humbasë të folurën, oreksin, përdorimin e duarve dhe shumë

Altin, 3 vjeç
Shqipëri

Altini e takojmë në oborrin e shtëpisë… Në muajin Shkurt ai bën 3 vjeç… Ka një buzëqeshje të ëmbël dhe kur qesh sytë e tij të mëdhej i nd

Oligerta, 14 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Ajo nuk flet, nuk reagon ndaj asgjëje, nuk lëviz asnjë gjymtyrë.

Alesia, 9 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të shkoj në shkollë me makinë."

Ardiani, 8 vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Me 400 lekë në muaj do të mund të ndjekë një plan individual zhillimi, me ekip të specializuar!

Leonora, 16 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Epilepsi e gjeneralizuar. Ka nevojë për seanca logopedie.

Elvani, 8 vjeç
Librazhd

Diagnostikuar me autizëm. Me 400 lekë në muaj, do të bëhet e mundur të marrë shërbimet e nevojshme mjekësore!

Sara, 6 vjeçe
Shqipëri

Sara vuan nga Paraliza Cerebrle
​Me 400 lekë në muaj ajo do të marrë fizioterapi dhe do të ndiejë më pak dhimbje trupi.

Marigleni, 9-vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për seanca logopedie.

Juliani, 12 vjeç
Librazhd

Ai ka probleme me shikimin.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mund të shikoj më mirë".

Irena, 10 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për trajtim të specializuar.

Bruna, 7 vjeçe
Shqipëri

 Diagnostikuar me çrregullime të spektrit të autizmit.

Arjani, 15 vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi fëminor. Ka nevojë për shërbime logopodie.

Soni, 11 vjeç
Shqipëri

Klajdi, 11 vjeç
Shqipëri

I diagnostifikuar me Paralizë Cerebrale/Paraplegji.  Me 400 lekë në muaj do mund të marrë seanca fizioterapie për të përmirësuar lëvizjet

Gabriela, 15 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga çrregullimet e spektrit të autizmit.
“Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të mësoj gërmat e alfabetit".

Emanueli, 4 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Sindroma WEST (Encefalopati Epileptogjene). Me 400 lekë në muaj, ai do të mësojë të qëndrojë ulur

Fjorida, 11 vjeçe
Librazhd

Vuan nga ischemia cerebrale e avancuar.
Me 400 lekë në muaj ajo do të mund fillojë të flasë më qartë.

Arta, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga paraliza cerebrale. Nuk mund të qëndrojë në këmbë për nje kohë të gjatë.

Ana, 15 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Nuk mund te ecë dhe të flasë. Me 400 lekë në muaj do të marrë ndihmë te specializuar!

Selma, 4 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
Me 400 leke në muaj ajo do të fillojë të lëvizë dhe të artikulojë fjalët e para.

 

Twitter Feed

 

Facebook Feed

 

Jetë në plotësi për çdo fëmijë

Ne punojmë në mbi 

179

komunitete

8

zona të Shqipërisë
përmes programeve

19

Bashki
përmes programeve dhe projekteve

me mbi 60,000

fëmijë

Ne punojmë në

2

Komuna

22

Komunitete

Na Kontaktoni

Shqipëri
  • Rruga “Skënderbej”, Ndërtesa Gurten,
    Kati 2, Tirana, Albania
  • Tel: +355 4 2419601
  • Email: tirana@wvi.org
Kosovë
  • Rruga "Lorenc Antoni|, Nr.38, 10000 Prishtinë, Kosovë
  • Tel: +381 (0)38 221 812

Na Ndiqni