Toka kërkon punë dhe dashuri

You are here

  • 23-04-21 |

Toka kërkon punë dhe dashuri

Anastasin e takojmë në magazinën e tij që ka ngritur prej vitesh, me mund e me djersë. E gjejmë “në krye të detyrës”, duke ngarkuar qepë e patate që janë gati për të dale në treg. Është i lumtur dhe krenar që e ka nisur si fermer me 10.5 dynym tokë , e sot zotëron 15 hektarë.

Anastasi sapo ka fituar një traktor falë aplikimit që bëri në thirrjen IPARD II. Një traktor që është një thesar, një ndihmë ë jashtëzakonshme për të punuar sipërfaqen e madhe që ai kultivon.

“Më në fund bëra ëndrrën realitet, fitova në thirrjen e IPARD II. Pse e them këtë, sepse kam aplikuar dhe më parë dhe nuk kam fituar. Ishte falë trajnimit të World Vision dhe mbështetjes së stafit se si duhet të plotësoj gjithë dokumentacionin, që sot jam fitues” -na thotë ai.

Prej 5 vitesh Anastasi është pjesë e programit të Zhvillimit Ekonomik të World Vision, ëndërron të çojë përpara biznesin e tij familjar, pavarësisht vështirësive të pandemisë së COVID-19, që fëmijët e tij të mos zgjedhin rrugën e emigracionit.

“Unë jam angazhuar që i vogël në bujqësi me babain dhe jam shumë i kënaqur. Ai drejton, unë zbatoj punën. Nuk e kam menduar dhe nuk e mendoj kurrë të iki nga Shqipëria. E ardhmja është këtu- na thotë Kristo, i biri.

Nuk është hera e parë që fermeri nga Korça, pjesë e programit të Zhvillimit Ekonomik nga World Vision aplikon për këto thirrje, por është hera e parë që arrin të  fitojë.

Thirrjet IPARD janë një ndihmesë e jashtëzakonshme për fermerët, nëse ata kanë kapacitete e duhura për të qenë pjesë ë tyre. Kam 4-5 vite që angazhohem me World Vision. Ata më nxitën dhe më trajnuan se si duhet te plotësoj gjithë dokumentacionin për të qenë fitues. Dhe ja ku jam sot, shumë i lumtur që fitova këtë traktor, i cili subvencionohet 60% nga fonde të Bashkimit Europian dhe 40% nga Ministria e Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural.”, -thotë krenar.

Krahas traktori ai ka fituar dhe dy agregate (shkulesen e patates dhe plugun) qe jane dy agregatet kyce qe perdoren per kulturat e ketij fermeri duke qene se 90% e siperfaqes se tokes se tij kultivohet me patate.

Fillimet me World Vision

Rrugëtimi i Anastasit me World Vision Albania ka nisur vite më parw, kur me dëshirën për t’u përmirësuar si fermer merrte pjesë në të gjitha  trajnimet, më u bë drejtues grupi i fermerëve të zonës së tij.

“Gjatë angazhimit tim vetëm kam përfituar, në njohuri, aftësi, por dhe në ndihmesë konkrete”- na thotë ai.

Ndër vite Anastasi jo vetëm ka rritur kapacitet për disa fusha kyce të bujqësisë falë trajnimeve në Financa, Tregu dhe Marketimi i produktit, Plani i biznesit të fermës dhe Inputet bujqesore, por edhe është mbështetur me pompë ujitëse dhe markuc, për rritjen e rendimentit të kulturave të qepës dhe patates që ai mbjell.

Kur u bëra drejtues i grupit të fermerëve, mësova cfarë ishte organizimi, si të mbledhësh njerëzit, si të merresh me përgatitjet logjistike, si të përfaqësosh zërin e tyre në Bashki kur vinte puna për projekte advokuese. Tani arrita në këtë pikë ku World Vision më aftësoi kaq shumë sa u bëra fitues i thirrjes. Vetëm 20 fermerë në gjithë Shqipërinë fituan traktorin dhe unë jam pjesë e tyre. Traktori është shumë i mirë, sipas standarteve, prodhim i gjashtë mujorit të dytë të vitit 2020, pra një mjet që jo vetëm më ndihmon por dhe nuk ndot #ambientin. Tani që e kalova njëherë si procedurë, u aftësova aq shume sa jam në gjendje që në thirrjen e radhës që do aplikoj të siguroj gjithë dokumentacionin për 20 ditë. Do aplikoj përsëri në thirrjen e fundit të IPARD në Dhjetor, por kësaj radhe për frigorifer që kushton 120 mijë euro. Nuk do ndalem, do përpiqem të shfytezoj cdo mundësi që do më jepet.”- shprehet plot besim.

Një vit i vëshirë

Pandemia e COVID-19 ka ndikuar dhe në punën dhe jetën e familjes së Anastasit, duke sjellë vështirësi pasi prej mbyllje dhe mos levizjes, u cenua shitja e prodhimit dhe u ulën te ardhurat.

“Pandemia na ndikoi jo pak, jo se nuk kishim mundësi të punonim tokën, ta mbildhim, të mblidhnim prodhimin, por sepse nuk kishim më konsum. Në kushtet ku cdo fjë ishte e mbyllur dhe nuk kishte qarkullim njerëzish, edhe shitja e prodhimit u cënua.”- tregon Anastasi.

Drejt të ardhmes

Anastasi e shikon të ardhmen e të familjes së tij në Shqipëri, të lidhur me tokën, me bujqësinë dhe me punën dhe përkushtimin për të.

“Kam provuar dhe emigracionin dhe ato kanë qenë vitet më të vështira, sepse me tokën duhetj të merrej bashkëshortja. Që prej vitit 2005 jam në Shqipëri dhe kam bërë gjënë më të mirë që jam kthyer sepse jam shpërblyer. Bujqësia është punë e rëndë, kërkon shumë mund, përkushtim, vazhdueshmëri por nëse punon si duhet të shpërblen.

Duhet ta dashurosh punën që bën dhe të punosh shumë që të jesh i suksesshëm. Bujqësia është e ardhmja e familjes sime, e fëmijëve të mi, por duhet të vetëm nëse ke qasjen e duhur, mendësinë e duhur”- tregon ai.

Dhe në fund ai ka një mesazh për të gjithë femerët, duke dashur që t’i inkurajoi ata për të ecur përpara.

Një problem të madh që kemi si fermerë, si mendësi është që duam t’i bëjmë të gjitha. Nuk mund të jetë që ti bën dhe blegtori, mbjell dhe fasule, patate, qepë, misër, grurë, merresh dhe me fruta dhe zarzavate. Fermeri duhet të specializohet në një drejtim dhe nëse në rastin e mungesës së orientimit të prodhimit fajin e ka shtetit, në këtë rastin e dytë fajin e kemi ne. Do ju thoja të gjithë fermerëvë të mos dyshojnë në thirrjet për aplikim, të aftësohen, të kërkojnë më shumë informacion ddhe të këmbëngulin, të marrin riskun në sy, vetëm në këtë mënyrë do të jenë të suksesshëm.”- e përmbyll ai.

Gjatë vitit 2020,  916 familje në Shqipëri janë mbështetur nga #WorldVisionAlbania me mbështetur  fara, fidanë, shpendë, bletë, dhi dhe me inpute bujqësore për të siguruar një jetesë të sigurtë dhe të qëndrueshme.

Tungjatjeta.al

 
Donaldi, 10 vjeç
Shqipëri

Altin, 3 vjeç
Shqipëri

Altini e takojmë në oborrin e shtëpisë… Në muajin Shkurt ai bën 3 vjeç… Ka një buzëqeshje të ëmbël dhe kur qesh sytë e tij të mëdhej i nd

Bruna, 7 vjeçe
Shqipëri

 Diagnostikuar me çrregullime të spektrit të autizmit.

Arjani, 15 vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi fëminor. Ka nevojë për shërbime logopodie.

Ana, 15 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Nuk mund te ecë dhe të flasë. Me 400 lekë në muaj do të marrë ndihmë te specializuar!

Fjorida, 11 vjeçe
Librazhd

Vuan nga ischemia cerebrale e avancuar.
Me 400 lekë në muaj ajo do të mund fillojë të flasë më qartë.

Jasmina, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Sindroma Rett, një sëmundje e rrallë gjenetike që e bën të sëmurin të humbasë të folurën, oreksin, përdorimin e duarve dhe shumë

Alesia, 9 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të shkoj në shkollë me makinë."

Selma, 4 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
Me 400 leke në muaj ajo do të fillojë të lëvizë dhe të artikulojë fjalët e para.

 

Ardiani, 8 vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Me 400 lekë në muaj do të mund të ndjekë një plan individual zhillimi, me ekip të specializuar!

Sara, 6 vjeçe
Shqipëri

Sara vuan nga Paraliza Cerebrle
​Me 400 lekë në muaj ajo do të marrë fizioterapi dhe do të ndiejë më pak dhimbje trupi.

Juliani, 12 vjeç
Librazhd

Ai ka probleme me shikimin.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mund të shikoj më mirë".

Oligerta, 14 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Ajo nuk flet, nuk reagon ndaj asgjëje, nuk lëviz asnjë gjymtyrë.

Emanueli, 4 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Sindroma WEST (Encefalopati Epileptogjene). Me 400 lekë në muaj, ai do të mësojë të qëndrojë ulur

Elvani, 8 vjeç
Librazhd

Diagnostikuar me autizëm. Me 400 lekë në muaj, do të bëhet e mundur të marrë shërbimet e nevojshme mjekësore!

Emiljano, 2 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Paraliza Cerebrale. Me 400 lekë në muaj, ai do të mund të ecë.

Klajdi, 11 vjeç
Shqipëri

I diagnostifikuar me Paralizë Cerebrale/Paraplegji.  Me 400 lekë në muaj do mund të marrë seanca fizioterapie për të përmirësuar lëvizjet

Soni, 11 vjeç
Shqipëri

Arta, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga paraliza cerebrale. Nuk mund të qëndrojë në këmbë për nje kohë të gjatë.

Leonora, 16 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Epilepsi e gjeneralizuar. Ka nevojë për seanca logopedie.

Irena, 10 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për trajtim të specializuar.

Gabriela, 15 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga çrregullimet e spektrit të autizmit.
“Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të mësoj gërmat e alfabetit".

Marigleni, 9-vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për seanca logopedie.

Twitter Feed

 

Facebook Feed

 

Jetë në plotësi për çdo fëmijë

Ne punojmë në mbi 

179

komunitete

8

zona të Shqipërisë
përmes programeve

19

Bashki
përmes programeve dhe projekteve

me mbi 60,000

fëmijë

Ne punojmë në

2

Komuna

22

Komunitete

Na Kontaktoni

Shqipëri
  • Rruga “Skënderbej”, Ndërtesa Gurten,
    Kati 2, Tirana, Albania
  • Email: tirana@wvi.org
Kosovë
  • Rruga "Lorenc Antoni|, Nr.38, 10000 Prishtinë, Kosovë
  • Tel: +381 (0)38 221 812

Na Ndiqni