"Braktisa shkollën për të ushqyer familjen"

You are here

  • 13-02-19 |

"Braktisa shkollën për të ushqyer familjen"

L. ishte vetëm 13 vjeç kur u detyrua të braktiste shkollën si pasojë e varfërisë në familjen e saj. Vogëlushja jeton në një nga fshatrat e Shkodrës së bashku me nënën dhe me motrën e saj, pasi babai i ka braktisur prej shumë vitesh dhe jeton në emigracion.

Më e vogla e familjes nisi të punonte në një rrobaqepësi të zonës për të siguruar të ardhura për t'u ushqyer, pasi nëna është e moshuar dhe  motra ka probleme të vazhdueshme shëndetësore.

“Zgjohesha në orën e 05:00 të mëngjesit dhe nisesha për në punë ku punoja deri në 16:00 të pasdites, në një ambient të vështirë. Veç lodhjesh fizike, ndihesha shumë keq ku shikoja që të gjithë bashkëmoshatarët e mi frekuentonin shkollë”- pranon ajo.

“Përveç faktit se ndihesha e lodhur gjatë gjithë kohës, më mungonte se tepërmi koha e kaluar me shokët dhe shoqet. Më mungonte ajo pjesë që më bënte të lumtur”- rrëfen L.

Sot në Shqipëri 29.4% e fëmijëve punojnë për të siguruar të ardhura në familje (sipas raportit të Child Well-Being 2016-2018 nga World Vision). Atyre u mohehen të drejta themelore për shkollim dhe edukim dhe duke i "vjedhur" fëmijërinë.

Largimi i L. nga shkolla ishte një problem që shqetësoi jo vetëm shokët e klasës, por edhe mësuesen. Fëmijët pjesë e Grupi të Mbrojtjes së Fëmijëve nga World Vision në shkollën e saj dhe mësuesja kujdestare e adresuan rastin në drejtorinë e shkollës, duke kërkuar që 13-vjeçarja të kthehej në shkollë dhe që familja e saj të ndihmohej. 

“Ndihem në faj që vajza nuk shkon në shkollë dhe punon për shkak të varfërisë, por ndihem e paaftë të ndryshoj situatën”- ishin fjalët e nënës së saj të përlotur në takimin me shokët e klasës, drejtorit të shkollës dhe pjestarë nga ekipi i World Vision.

Për të përmirësuar situatën ekonomike familja u mbështet për 4 muaj me paketa ushqimore, ndërsa motrës së L. iu mundësua punësimi në një furrë buke në një biznes të zonës. 

Këmbëngulja e bashkëmoshatarëve, por dhe e mësuesve dhe e shkollës dha rezultatin e pritur, L. u rikthye në shkollë. Sot ajo vijon klasën e nëntë dhe është pjesë e Grupit të Mbrojtjes së Fëmijëve duke marrë pjesë në aktivitet ndërgjegjësuese për fëmijë të tjerë. 

Endrra e saj më e madhe është të vijojë gjimnazin dhe më pas shkollën e lartë.

 

Tungjatjeta.al

 
Sara, 6 vjeçe
Shqipëri

Sara vuan nga Paraliza Cerebrle
​Me 400 lekë në muaj ajo do të marrë fizioterapi dhe do të ndiejë më pak dhimbje trupi.

Jasmina, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Sindroma Rett, një sëmundje e rrallë gjenetike që e bën të sëmurin të humbasë të folurën, oreksin, përdorimin e duarve dhe shumë

Selma, 4 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
Me 400 leke në muaj ajo do të fillojë të lëvizë dhe të artikulojë fjalët e para.

 

Leonora, 16 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Epilepsi e gjeneralizuar. Ka nevojë për seanca logopedie.

Ana, 15 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Nuk mund te ecë dhe të flasë. Me 400 lekë në muaj do të marrë ndihmë te specializuar!

Altin, 3 vjeç
Shqipëri

Altini e takojmë në oborrin e shtëpisë… Në muajin Shkurt ai bën 3 vjeç… Ka një buzëqeshje të ëmbël dhe kur qesh sytë e tij të mëdhej i nd

Klajdi, 11 vjeç
Shqipëri

I diagnostifikuar me Paralizë Cerebrale/Paraplegji.  Me 400 lekë në muaj do mund të marrë seanca fizioterapie për të përmirësuar lëvizjet

Emiljano, 2 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Paraliza Cerebrale. Me 400 lekë në muaj, ai do të mund të ecë.

Soni, 11 vjeç
Shqipëri

Juliani, 12 vjeç
Librazhd

Ai ka probleme me shikimin.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mund të shikoj më mirë".

Irena, 10 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për trajtim të specializuar.

Elvani, 8 vjeç
Librazhd

Diagnostikuar me autizëm. Me 400 lekë në muaj, do të bëhet e mundur të marrë shërbimet e nevojshme mjekësore!

Bruna, 7 vjeçe
Shqipëri

 Diagnostikuar me çrregullime të spektrit të autizmit.

Arta, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga paraliza cerebrale. Nuk mund të qëndrojë në këmbë për nje kohë të gjatë.

Ardiani, 8 vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Me 400 lekë në muaj do të mund të ndjekë një plan individual zhillimi, me ekip të specializuar!

Donaldi, 10 vjeç
Shqipëri

Fjorida, 11 vjeçe
Librazhd

Vuan nga ischemia cerebrale e avancuar.
Me 400 lekë në muaj ajo do të mund fillojë të flasë më qartë.

Gabriela, 15 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga çrregullimet e spektrit të autizmit.
“Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të mësoj gërmat e alfabetit".

Arjani, 15 vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi fëminor. Ka nevojë për shërbime logopodie.

Marigleni, 9-vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për seanca logopedie.

Oligerta, 14 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Ajo nuk flet, nuk reagon ndaj asgjëje, nuk lëviz asnjë gjymtyrë.

Emanueli, 4 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Sindroma WEST (Encefalopati Epileptogjene). Me 400 lekë në muaj, ai do të mësojë të qëndrojë ulur

Alesia, 9 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të shkoj në shkollë me makinë."

Twitter Feed

 

Facebook Feed

 

Jetë në plotësi për çdo fëmijë

Ne punojmë në mbi 

179

komunitete

8

zona të Shqipërisë
përmes programeve

19

Bashki
përmes programeve dhe projekteve

me mbi 60,000

fëmijë

Ne punojmë në

2

Komuna

22

Komunitete

Na Kontaktoni

Shqipëri
  • Rruga “Skënderbej”, Ndërtesa Gurten,
    Kati 2, Tirana, Albania
  • Tel: +355 4 2419601
  • Email: tirana@wvi.org
Kosovë
  • Rruga "Lorenc Antoni|, Nr.38, 10000 Prishtinë, Kosovë
  • Tel: +381 (0)38 221 812

Na Ndiqni