Me gjuhën e dashurisë

You are here

  • 09-10-19 |

Me gjuhën e dashurisë

Danjela është 13 vjeç dhe këtë vit shkon në klasën e gjashtë. Ka pasion pikturën dhe baletin dhe, si çdo fëmijë në të ardhmen ëndërron të bëjë shumë gjëra. Jeton në një zonë periferike të Durrësit me prindërit, motrën e saj binjake dhe vëllain e vogël. Ndryshe nga motra e saj , Danjela është më natyrë e ndrojtur dhe paska e rezervuar me moshatarët e saj, kjo sepse ka një vështirësi në artikulim.

Mos shqiptimi i disa zanoreve dhe bashkëtingëllore, që në jo pak raste, e nxiste që komunikimin me fjalë ta zëvendësonte me një buzëqeshje të ëmbël dhe një vështrim të butë poshtë qepallave.

Por shumë gjëra ndryshuan për Danjelën kur u bë pjesë e e Hapësirës Zhvillimore, një ambient i ri shkollën e saj “Shkolla e Rë” në Kënetë të Durrësit. Gjatë orës së fiskulturës, diçka tërhoqi vëmendjen e saj. Ajo u bë kurioze, hyri brenda dhe shprehu dëshirën që të qëndronte së bashku me mësuesen ndihmëse për të eksploruar ambientet e reja në shkollë. Që prej qershorit, Danjela vijon terapinë në Hapësirën Zhvillimore duke bërë logopedi.

Kur erdhi ditën e parë të terapisë me medotën ABA, në Hapësirën Zhvillimore të krijuar nga World Vision, Danjela u ndje shumë komode. Ishte kuriozr dhe eksploronte ambientin, të gjitha lodrat dhe materialet didaktike që ndodheshin në dhomë. Më të është bërë një punë intensive, edhe gjatë muajve të verës, e sot Danjela i njeh të gjitha pjesët e trupit edhe ato më të imtat. Njeh emocionet, por dhe i emrton dhe i imiton. Një “sukses” tjetër është se tashmë ajo njeh dhe e tregon orën. Vazhdimisht i kërkon familjarëve të saj që ta pyesin se sa është ora. Ka arritur të njohë stinët dhe gjithë muajt e vitit. Kjo hapësirë e ka ndihmuar që tashmë te jetë më sociale dhe t’i shprehë emocionet e saj,” - shprehet Idva, logopedistja që punon me Danjelën

Edhe për Gentën mësuesen ndihmëse, përmirësimet e 13 vjeçares në një kohë kaq të shkurtër janë shumë mbresëlënse.

Danjela është një prej fëmijëve që po ndjek terapinë ABA tek Hapësira Zhvillimore. Me ndihmën e logopedes ajo ka mësuar shumë gjëra të reja për më tepër tashmë është më aktive, më e përfshirë në mësim. Artikulon më shumë fjalë dhe të formon fjali. Gjithashtu për të kjo hapësirë është një mundësi për të mësuar duke u argëtuar, e kjo ndodh për herë të parë duke qenë se në klasat tona nuk ofrohen shumë mundësi për të mësuar në mënyre kreative,”- shpjegon mësuesja ndihmëse.

Hapësira Zhvillimore e hapur në “Shkollën e Re” në Kënetë i shërben 850 fëmijëve të kësaj shkolle, por në veçanti 8 fëmijëve me Aftësi të Kufizuara që studiojnë në atë shkollë. Përgjatë muajve të verës rreth 5 fëmijë patën mundësi me ndihmën e World Vision të merrnin shërbim logopedie në këtë hapësirë.

Hapësirat Zhvillimore është një model që po zhvillohet për herë të parë në 16 shkolla të arsimit parauniversitar në Shqipëri, ku përfitues direkt janë rreth 9500 fëmijë. Ky model inovativ kombinon mjedisin dhe pajistjet me specialistë që orfojnë shërbime të integruara.

Aktualisht ky model është përzgjedhur në listën e shkurtuar të praktikave më të mira të arsimit gjithëpërfshirës mes 469 praktikave që garonin në konkursin global Zero Project.

 

Tungjatjeta.al

 
Bruna, 7 vjeçe
Shqipëri

 Diagnostikuar me çrregullime të spektrit të autizmit.

Soni, 11 vjeç
Shqipëri

Donaldi, 10 vjeç
Shqipëri

Elvani, 8 vjeç
Librazhd

Diagnostikuar me autizëm. Me 400 lekë në muaj, do të bëhet e mundur të marrë shërbimet e nevojshme mjekësore!

Emiljano, 2 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Paraliza Cerebrale. Me 400 lekë në muaj, ai do të mund të ecë.

Arjani, 15 vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi fëminor. Ka nevojë për shërbime logopodie.

Altin, 3 vjeç
Shqipëri

Altini e takojmë në oborrin e shtëpisë… Në muajin Shkurt ai bën 3 vjeç… Ka një buzëqeshje të ëmbël dhe kur qesh sytë e tij të mëdhej i nd

Klajdi, 11 vjeç
Shqipëri

I diagnostifikuar me Paralizë Cerebrale/Paraplegji.  Me 400 lekë në muaj do mund të marrë seanca fizioterapie për të përmirësuar lëvizjet

Alesia, 9 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të shkoj në shkollë me makinë."

Leonora, 16 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Epilepsi e gjeneralizuar. Ka nevojë për seanca logopedie.

Ana, 15 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Nuk mund te ecë dhe të flasë. Me 400 lekë në muaj do të marrë ndihmë te specializuar!

Selma, 4 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
Me 400 leke në muaj ajo do të fillojë të lëvizë dhe të artikulojë fjalët e para.

 

Marigleni, 9-vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për seanca logopedie.

Juliani, 12 vjeç
Librazhd

Ai ka probleme me shikimin.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mund të shikoj më mirë".

Ardiani, 8 vjeç e gjysmë
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Me 400 lekë në muaj do të mund të ndjekë një plan individual zhillimi, me ekip të specializuar!

Fjorida, 11 vjeçe
Librazhd

Vuan nga ischemia cerebrale e avancuar.
Me 400 lekë në muaj ajo do të mund fillojë të flasë më qartë.

Irena, 10 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për trajtim të specializuar.

Gabriela, 15 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga çrregullimet e spektrit të autizmit.
“Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të mësoj gërmat e alfabetit".

Sara, 6 vjeçe
Shqipëri

Sara vuan nga Paraliza Cerebrle
​Me 400 lekë në muaj ajo do të marrë fizioterapi dhe do të ndiejë më pak dhimbje trupi.

Jasmina, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Sindroma Rett, një sëmundje e rrallë gjenetike që e bën të sëmurin të humbasë të folurën, oreksin, përdorimin e duarve dhe shumë

Oligerta, 14 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Ajo nuk flet, nuk reagon ndaj asgjëje, nuk lëviz asnjë gjymtyrë.

Emanueli, 4 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Sindroma WEST (Encefalopati Epileptogjene). Me 400 lekë në muaj, ai do të mësojë të qëndrojë ulur

Arta, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga paraliza cerebrale. Nuk mund të qëndrojë në këmbë për nje kohë të gjatë.

Twitter Feed

 

Facebook Feed

 

Jetë në plotësi për çdo fëmijë

Ne punojmë në mbi 

220

komunitete

10

zona të Shqipërisë

25

Bashki

50,000

fëmijë përfitojnë çdo vit nga programet e World Vision.

Ne punojmë në

10

Komuna

19

Komunitete

Na Kontaktoni

Shqipëri
  • Rruga “Skënderbej”, Ndërtesa Gurten,
    Kati 2, Tirana, Albania
  • Tel: +355 4 2419601
  • Email: tirana@wvi.org
Kosovë
  • Rruga "Lorenc Antoni|, Nr.38, 10000
    Prishtinë, Kosovë
  • Tel: +381 (0)38 221 812

Na Ndiqni