Igli, i riu nga grupi "IMPACT" i World Vision në Kamëz, zëri i të rinjve në aktivitetin "Qeverisja për Ndryshim"

You are here

  • 26-02-21 |

Igli, i riu nga grupi "IMPACT" i World Vision në Kamëz, zëri i të rinjve në aktivitetin "Qeverisja për Ndryshim"

“Në tetor 2020, bashkë me 677 të rinj të moshës 14-18 vjeç nga klubet IMPACT në gjithë Shqipërinë, u përfshiva në proçesin e konsultimit të Startegjisë së re të Bashkimit Evropian (BE) për të Drejtave e Fëmijëve 2021- 2024. Fusha që ne prioritizuam lidhen me mbrojtjen tonë nga dhuna në familje, shkollë dhe komunitet; arsim cilësor dhe gjithëpërfshirës; përkujdesje për shëndetin tonë fizik dhe mendor. Të gjitha këto janë prioritare për ne dhe si të tilla, Shqipëria, një vend që synon ti bashkohet familjes së BE duhet ti prioritizojë në politikat e veta dhe të financojë shërbime,”- theksoi Igli, në aktivitetin "Qeverisje për Ndryshim" organizuar nga Co-PLAN Institute for Habitat Development dhe Westminster Foundation for Democracy, ku ndër të tjera u trajtuan edhe disa nga sfidat e të rinjve në Shqipëri pas dy situatave emergjente, post tërmeti dhe pandemia Covid-19.  

Gjatë muajve Qershor- Korrik 2020, 477 fëmijë dhe të rinj të moshave nga 12-16 vjeç në 9 bashki të Shqipërisë u përfshirë në studimin “Si një pandemi globale po ndryshon jetët e fëmijëve në Shqipëri dhe Kosovë” nga World Vision Albania”. Tre çështjet kryesore që u evidentuan fort në këtë studim nga fëmijët dhe të rinjtë kishin të bënin me tre probleme kryesore:

 -Rritja e nivelit të stresit tek të rinjtë si pasojë e izolimit social

- Mungesa e të drejtës për arsim cilësor gjatë periudhës së të mësuarit në distancë;

-Dhunë fizike dhe emocionale e shtuar ndaj fëmijëve gjatë periudhës së pandemisë:

Igli ngriti zërin në emër të bashkëmoshatarëve të tij se të gjitha këto sfida me të cilat fëmijët dhe të rinjtë e Shqipërisë po përballen, kërkojnë vëmendjen e politikëbërësve, organizatave, agjensive dhe institucioneve dhe mbi të gjitha theksuan nevojën e përfshirjes së tyre në hartimin e politikave dhe shërbimeve që prekin direkt jetën e tyre.  

Igli, zëri i të rinjve në aktivitet ndau përpara të pranishmëve rekomandmet e të rinjve për zgjidhje. Të rinjtë sugjerojnë:

-Shtimin e numrit të psikologëve dhe punonjësve socialë të kualifikuar, të dedikuar në shkolla. Ngritjen e programeve, hapësirave në shkolla ku nëpërmjet shërbimit të dedikuar, sportit, artit, kontaktit me natyrën, të mbështetemi të përballojmë situatat e ankthit, stresit, problemet që hasim, ngacmimet, bullizmin duke marrë shërbimin e duhur.

-Trajnimin e vazhdueshëm në shkolla të mësuesve se si ta bëjnë procesin mësimor dhe ngarkesën më të lehtë, qoftë në kohë pandemie ose jo, dhe pajisje e shkollave me infrastrukturen digjitale të nevojshme e veçanërisht fëmijët nga familjet në nevojë.

-Shtimi i numrit të punonjësve së mbrojtjes së fëmijëve, trajnimi i vazhdueshëm i tyre, shërbime konkrete sa më afër zonave ku banojmë për rastet e dhunës në familje. Një sistem i tërë që punon së bashku kundër dhunës ndaj fëmijëve së bashku me familjen, shkolla, polici, institucione të mbrojtjes së fëmijeve.

Mirëqënia e fëmijëve dhe të rinjve në Shqipëri vijon të përballet me sfida që janë thelluar dhe më shumë nga situata e post tërmetit dhe pandemia Covid-19. Mungesa e financimit siç duhet e strategjive dhe planeve kombëtare që prekin direkt jetën e fëmijëve dhe si pasojë mungesa e shërbimeve në komunitet kanë sjellë më shumë sfida që kërkojnë zgjidhje sa më parë.

 

 

 

 

Tungjatjeta.al

 
Juliani, 12 vjeç
Librazhd

Ai ka probleme me shikimin.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mund të shikoj më mirë".

Arta, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga paraliza cerebrale. Nuk mund të qëndrojë në këmbë për nje kohë të gjatë.

Soni, 11 vjeç
Shqipëri

Ardiani, 8 vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Me 400 lekë në muaj do të mund të ndjekë një plan individual zhillimi, me ekip të specializuar!

Altin, 3 vjeç
Shqipëri

Altini e takojmë në oborrin e shtëpisë… Në muajin Shkurt ai bën 3 vjeç… Ka një buzëqeshje të ëmbël dhe kur qesh sytë e tij të mëdhej i nd

Donaldi, 10 vjeç
Shqipëri

Emiljano, 2 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Paraliza Cerebrale. Me 400 lekë në muaj, ai do të mund të ecë.

Gabriela, 15 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga çrregullimet e spektrit të autizmit.
“Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të mësoj gërmat e alfabetit".

Bruna, 7 vjeçe
Shqipëri

 Diagnostikuar me çrregullime të spektrit të autizmit.

Leonora, 16 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Epilepsi e gjeneralizuar. Ka nevojë për seanca logopedie.

Emanueli, 4 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Sindroma WEST (Encefalopati Epileptogjene). Me 400 lekë në muaj, ai do të mësojë të qëndrojë ulur

Selma, 4 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
Me 400 leke në muaj ajo do të fillojë të lëvizë dhe të artikulojë fjalët e para.

 

Fjorida, 11 vjeçe
Librazhd

Vuan nga ischemia cerebrale e avancuar.
Me 400 lekë në muaj ajo do të mund fillojë të flasë më qartë.

Jasmina, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Sindroma Rett, një sëmundje e rrallë gjenetike që e bën të sëmurin të humbasë të folurën, oreksin, përdorimin e duarve dhe shumë

Ana, 15 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Nuk mund te ecë dhe të flasë. Me 400 lekë në muaj do të marrë ndihmë te specializuar!

Irena, 10 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për trajtim të specializuar.

Arjani, 15 vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi fëminor. Ka nevojë për shërbime logopodie.

Sara, 6 vjeçe
Shqipëri

Sara vuan nga Paraliza Cerebrle
​Me 400 lekë në muaj ajo do të marrë fizioterapi dhe do të ndiejë më pak dhimbje trupi.

Elvani, 8 vjeç
Librazhd

Diagnostikuar me autizëm. Me 400 lekë në muaj, do të bëhet e mundur të marrë shërbimet e nevojshme mjekësore!

Klajdi, 11 vjeç
Shqipëri

I diagnostifikuar me Paralizë Cerebrale/Paraplegji.  Me 400 lekë në muaj do mund të marrë seanca fizioterapie për të përmirësuar lëvizjet

Oligerta, 14 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Ajo nuk flet, nuk reagon ndaj asgjëje, nuk lëviz asnjë gjymtyrë.

Alesia, 9 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të shkoj në shkollë me makinë."

Marigleni, 9-vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për seanca logopedie.

Twitter Feed

 

Facebook Feed

 

Jetë në plotësi për çdo fëmijë

Ne punojmë në mbi 

179

komunitete

8

zona të Shqipërisë
përmes programeve

19

Bashki
përmes programeve dhe projekteve

me mbi 60,000

fëmijë

Ne punojmë në

2

Komuna

22

Komunitete

Na Kontaktoni

Shqipëri
  • Rruga “Skënderbej”, Ndërtesa Gurten,
    Kati 2, Tirana, Albania
  • Tel: +355 4 2419601
  • Email: tirana@wvi.org
Kosovë
  • Rruga "Lorenc Antoni|, Nr.38, 10000 Prishtinë, Kosovë
  • Tel: +381 (0)38 221 812

Na Ndiqni