#1goal4IMPACT - Një fushatë sportive për problemet që shqetësojnë të rinjtë

You are here

  • 18-03-22 |

#1goal4IMPACT - Një fushatë sportive për problemet që shqetësojnë të rinjtë

14 shkolla 9-vjeçare dhe të mesme në Kamëz janë bërë pjesë e një fushate sportive me fokus nxitjen e aktivizmit rinor dhe adresimin e çështjeve që shqetësojnë fëmijët dhe të rinjtë.

#1goal4IMPACT është nismë e grupeve rinore të klubeve IMPACT, ku synohet që përmes sportit dhe argëtimit nxënësit të ndërtojnë marrëdhënie të shëndetshme me njëri-tjetrin.

“Është një eksperiencë shumë e bukur dhe e kam shijuar në çdo etapë të saj. Përmes argëtimit dhe lojërave po synojmë të sensibilizojmë njëri-tjetrin dhe komunitetin për disa tema themelore. Është shumë bukur të bësh tifo për talentet e shkollës tënde,”- na tregon Klajdi, një prej nxënësve që është bërë pjesë e fushatës.

Nëpërmjet aktiviteteve sportive të organizuara në shkollat e Kamzës, kryesisht volejboll dhe basketboll, fëmijët dhe të rinjtë e përfshirë drejtpërdrejt, por edhe nxënësit e tjerë përfitues janë ndërgjegjësuar dhe informuar mbi aspekte të shëndetit mendor.

Ky projekt synon të adresojë qendrime dhe sjellje pozitive në komunikimin mes nxënësve, duke pasur disa mesazhe: “Ji pozitiv”, “Mos shaj”, “Lojë, jo luftë”, “Jam dhe unë”, “Ti vlen”, “Paqe”, “Sporti: shëndet fizik dhe mendor”.

Mësuesit tregojnë se elementi më problematik aktualisht në shkolla është diskriminimi, bullizmi.

“Më në fund u kthyem në normalitet, pasi kishte kohë që donim të organizonim aktivitete të tilla. Ka shumë vlerë të kontribuosh dhe të ndihmosh në organizimin e një fushate të tillë në dobi të shëndetit mendor dhe të gjithëpërfshirjes,”- shprehet mësuese Genta.

Mësuesit e Edukimit Fizik nënvizojnë se përfshirja e sportit në shkolla është një mundësi e mirë për fëmijët dhe të rinjtë që të rriten të shëndetshëm. Sporti përmirëson jetën, redukton stresin, rrit bashkëpunimin ndërmjet nxënësve dhe nxit një frymë pozitive mes tyre.

Të rinjtë e grupeve IMPACT synojnë që përmes kësaj nisme të ndërtojnë marrëdhënie të qëndrueshme mes nxënësve në mjediset shkollore dhe jashtë saj, si dhe të nxisin e promovojnë qytetarinë aktive dhe ndërtimin e marrëdhënieve të qendrueshme edhe në komunitet.

Kjo fushatë e ndërmarrë në 8 qytete është nismë që mbështetet nga World Vision Albania, e koordinuar me Ministrinë e Arsimit e Sportit dhe Ministrinë e Shtetit për të Rinjtë dhe Fëmijët.

Aktivitete të njëjta sportive po organizohen edhe në disa shkolla të Korçës, Maliqit, Librazhdit, Dibrës, Durrësit, Kurbinit dhe Shkodrës. Faza e dytë e kësaj nisme do të vazhdojë ditët në vijim me Kupën #1GOAL4IMPACT ku në çdo bashki, ekipet finaliste do të përballen në 2 disiplina kryesore, basketboll dhe volejboll.

World Vision punon me 98 grupe rinore IMPACT në 11 bashki të Shqipërisë.

Tungjatjeta.al

 
Ardiani
Shqipëri
Klajdi
Shqipëri
Gabriela
Shqipëri
Oligerta
Shqipëri
Irena
Shqipëri
Alesia
Shqipëri
Altin
Shqipëri
Emanueli
Shqipëri
Leonora
Shqipëri
Fjorida
Librazhd
Elvani
Librazhd
Jasmina
Shqipëri
Soni
Shqipëri
Marigleni
Shqipëri
Juliani
Librazhd
Emiljano
Shqipëri
Selma
Shqipëri
Arta
Shqipëri
Sara
Shqipëri
Bruna
Shqipëri
Donaldi
Shqipëri
Ana
Shqipëri
Arjani
Shqipëri

Twitter Feed

 

Facebook Feed

 

Na Kontaktoni

Shqipëri
  • Rruga “Vëllezërit Manastirli”, Ndërtesa nr. 4,
    P.O.Box 1725, Tirana, Albania
  • Tel: +355 4 2419601
  • Email: worldvisionalbania@wvi.org

empty

Na Ndiqni