RE-IN-VEST- Të rinjtë e rikthyer në Rubik një nismë që i afron me shumë me njëri-tjetrin

You are here

  • 24-06-20 |

RE-IN-VEST- Të rinjtë e rikthyer në Rubik një nismë që i afron me shumë me njëri-tjetrin

“Fëmijët e rikthyer nga jashtë si unë, kur kthehen në vendin e tyre përpos vështirësive ata mbeten si të veçuar dhe ndihen ndryshe, pothuajse si të huaj në vendin e tyre. Në shkollën tonë ne duam që të krijojmë një kënd sportiv ku të kemi mundësi qe të zhvillojmë sa më shumë aktivitete dhe lojëra sportive që të mblidhemi të gjithë së bashku”,- thotë Alessia, 16 vjeçe nga Rubiku.

22 të rinj të grupit IMPACT nga Shkolla e Mesme Industriale në Rubik kanë finalizuar me sukses projektin e tyre me titull “Liderat e së ardhmes”. Të rinjtë pjesa më e madhe prej tyre të rikthyer nga emigracioni bashkë me familjet, duke marrë shkas nga vështirësitë e socializimit në ambientin shoqëror pas rikthimit e kanë foksusuar projektin e tyre tek sporti duke e parë atë si një mjek bashkimi mes të rinjsh.

‘Shkolla jonë po përballet me fenomenin e tmerrshëm të braktisjes së vendit nga të rinjtë për arsye emigrimi. Për këtë ajo rrezikon të mbyllet. Por ne duam t’i japim një mundësi zhvillimi asaj. Shkolla jonë ka ambiente plot ndaj me grupin IMPACT kemi menduar që një klasë ta kthejmë në hapësirë sportive dhe të blejmë pajisje për të ushtruar aktivietet sportive apo lojëra të ndryshme. Jemi të lumtur që falë mbështetjes suaj po e arrijmë këtë gjë,’- thotë Paskuale 16 vjeç.

Në bashkinë Mirditë falë projektit RE-IN-VEST është ngritur dhe një tjetër grup IMPACT me të rinj. Bëhet fjalë për 23 të rinjtë nga dy shkollat 9-vjeçare ‘Pashko Vaso’ dhe ‘Shkolla Numër 2’ në qytetin e Rrëshenit, të cilët ndajnë një oborr të përbashkët. Të rinjtë e rikthyer duke marrë shkas nga vështirësitë ekonomike familjare, por dhe nga mungesa e një pajisje të tillë në shkollën ku mësojnë menduan diçka praktike që iu vjen në ndihmë të gjithëve.

Ideja e grupit IMPACT është të blejnë një printer dhe një fotokopje, e cila do t’ju shërbejë nxënësve të realizojnë projektet e tyre të shumta, duke hequr një pjesë të shpenzimeve, të cilat familjet e tyre të rikthyera për shkak të vështirësive ekonomike e kanë të pamundur t’ua mundësojnë.

Falë projektit RE-IN-VEST 26 grupe me të rinj IMPACT po realizojnë nismat e tyre në ndihmë të komunitetit të 13 bashki të Shqipërisë.

World Vision përmes projektit RE-IN-VEST të financuar nga Qeveria Gjermane dhe implementuar nga GIZ Albania përmes programit “Migracion për Zhvillim”, i vjen në ndihmë familjeve të rikthyera nga emigracioni në 13 bashki të vendit. Ky projekt po zhvillohet në partneritet me SHKEJ dhe Diakonia Agapes.


 

Tungjatjeta.al

 
Irena, 10 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për trajtim të specializuar.

Jasmina, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Sindroma Rett, një sëmundje e rrallë gjenetike që e bën të sëmurin të humbasë të folurën, oreksin, përdorimin e duarve dhe shumë

Selma, 4 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
Me 400 leke në muaj ajo do të fillojë të lëvizë dhe të artikulojë fjalët e para.

 

Ardiani, 8 vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Me 400 lekë në muaj do të mund të ndjekë një plan individual zhillimi, me ekip të specializuar!

Sara, 6 vjeçe
Shqipëri

Sara vuan nga Paraliza Cerebrle
​Me 400 lekë në muaj ajo do të marrë fizioterapi dhe do të ndiejë më pak dhimbje trupi.

Emiljano, 2 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Paraliza Cerebrale. Me 400 lekë në muaj, ai do të mund të ecë.

Fjorida, 11 vjeçe
Librazhd

Vuan nga ischemia cerebrale e avancuar.
Me 400 lekë në muaj ajo do të mund fillojë të flasë më qartë.

Arjani, 15 vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi fëminor. Ka nevojë për shërbime logopodie.

Marigleni, 9-vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për seanca logopedie.

Alesia, 9 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të shkoj në shkollë me makinë."

Oligerta, 14 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Ajo nuk flet, nuk reagon ndaj asgjëje, nuk lëviz asnjë gjymtyrë.

Gabriela, 15 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga çrregullimet e spektrit të autizmit.
“Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të mësoj gërmat e alfabetit".

Donaldi, 10 vjeç
Shqipëri

Emanueli, 4 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Sindroma WEST (Encefalopati Epileptogjene). Me 400 lekë në muaj, ai do të mësojë të qëndrojë ulur

Soni, 11 vjeç
Shqipëri

Klajdi, 11 vjeç
Shqipëri

I diagnostifikuar me Paralizë Cerebrale/Paraplegji.  Me 400 lekë në muaj do mund të marrë seanca fizioterapie për të përmirësuar lëvizjet

Juliani, 12 vjeç
Librazhd

Ai ka probleme me shikimin.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mund të shikoj më mirë".

Altin, 3 vjeç
Shqipëri

Altini e takojmë në oborrin e shtëpisë… Në muajin Shkurt ai bën 3 vjeç… Ka një buzëqeshje të ëmbël dhe kur qesh sytë e tij të mëdhej i nd

Arta, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga paraliza cerebrale. Nuk mund të qëndrojë në këmbë për nje kohë të gjatë.

Ana, 15 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Nuk mund te ecë dhe të flasë. Me 400 lekë në muaj do të marrë ndihmë te specializuar!

Elvani, 8 vjeç
Librazhd

Diagnostikuar me autizëm. Me 400 lekë në muaj, do të bëhet e mundur të marrë shërbimet e nevojshme mjekësore!

Bruna, 7 vjeçe
Shqipëri

 Diagnostikuar me çrregullime të spektrit të autizmit.

Leonora, 16 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Epilepsi e gjeneralizuar. Ka nevojë për seanca logopedie.

Twitter Feed

 

Facebook Feed

 

Jetë në plotësi për çdo fëmijë

Ne punojmë në mbi 

179

komunitete

8

zona të Shqipërisë
përmes programeve

19

Bashki
përmes programeve dhe projekteve

me mbi 60,000

fëmijë

Ne punojmë në

2

Komuna

22

Komunitete

Na Kontaktoni

Shqipëri
  • Rruga “Skënderbej”, Ndërtesa Gurten,
    Kati 2, Tirana, Albania
  • Tel: +355 4 2419601
  • Email: tirana@wvi.org
Kosovë
  • Rruga "Lorenc Antoni|, Nr.38, 10000 Prishtinë, Kosovë
  • Tel: +381 (0)38 221 812

Na Ndiqni