Deklaratë për shtyp - Kosovë

You are here

  • 30-04-19 |

Deklaratë për shtyp - Kosovë

 

Kosovë - Bullizmi; braktisja e shkollës; përkrahja e fëmijëve me aftësi të kufizuara; hapësirat kreative për të moshuarit, të rinjtë e fëmijët; por edhe ndërgjegjësimi për jetë të shëndetshme janë vetëm disa ndër 20 nismat komunitare që të rinjtë e grupmoshës 18-25 vjeç kanë ndërmarrë në 6 komuna të Kosovës.

281 të rinj të grupeve SKYE në Kosovë finalizuan sot angazhimin e tyre prej më shumë se 1 viti pune intensive në kuadër të projektit “Rritja e Integrimit Socio-Ekonomik e të Rinjve të Kosovës-SKYE” që implementohet nga organizata World Vision, dhe financohet nga Shoqëria Gjermane për Bashkëpunim Ndërkombëtar (GIZ).

Pas pjesëmarrjes në klubet SKYE, 97.6% e anëtarëve kanë pohuar se janë më të orientuar për të ardhmen e tyre në tregun e punës.

Të rinj nga Gjakova, Ferizaj, Malisheva, Mitrovica, Vushtrria dhe Graçanica janë organizuar në 10 klube SKYE, të udhëhequr nga 22 facilitatorë në katër shtylla kryesore: punësim, qytetari aktive, lidership dhe ndërmarrësi sociale.

Sipas anketës së fuqisë punëtore, nga mosha 15-64 vjeç, të publikuar nga Agjencia e Statistikave të Kosovës për 3-mujorin e katërt të 2018-ës, shkalla e papunësisë në Kosovë është 31.4%. Kurse shkalla më e lartë e papunësisë është te grupmoshat 15-24 vjeç.

Projekti “Rritja e Integrimit Socio-Ekonomik e të Rinjve të Kosovës-SKYE” ka pasur në qendër rininë; fuqizimin e angazhimin e tyre si qytetarë aktiv, dhe çka është më e rëndësishmja pajisjen e tyre me aftësi për tregun e punës.

70.2% e të rinjve pjesëmarrës të klubeve SKYE, sot ndjehen të aftë të drejtojnë një biznes.

Mes tyre, dy nga vajzat pjesëmarrëse në projekt, Erza Kadrija dhe Marigona Hajrizi, kanë arritur të sigurojnë një vend pune edhe falë njohurive që kanë marrë në klubet SKYE. Erza punon në organizatën YMCA; ndërsa Marigona pranë Agjensise së Statistikave të Kosovës.  Në vijim, tre ide biznesi për çeljen e sipërmarrjeve sociale janë mbështetur nga programi SKYE dhe do të mentorohen edhe në vijim nga World Vision.

Zonja Elmazi në fjalën e saj tha: “World Vision ka nënshkruar dy marrëveshje; njëra me Ministrinë e Punëve dhe Mirëqënies Sociale dhe tjera me Ministrinë e Kulturës, Rinisë dhe Sportit. Ne duam të punojmë së bashku për të ofruar programe për zhvillimin e aftësive të fëmijëve dhe të rinjve: për të qenë qytetarë aktiv; për të rritur aftësitë për punësim dhe sipërmarrje; duke u fokusuar sidomos te ata të rinj të cilët kanë më pak mundësi në jetë. Ky program ka nxitur rritjen e vullnetarizmit te të rinjtë. 21 të rinj vullnetarë kanë punuar intensivisht gjatë periudhës së projektit për kurrikulën e SKYE duke dhënë trajnime për të rinjtë pjesëmarrës. Dy prej këtyre të rinjve kanë fituar çmimin e parë dhe të dytë nga Ministria e Kulturës si vullnetarët e vitit.”

 

 

 

Tungjatjeta.al

 
Ardiani, 8 vjeç e gjysmë
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Me 400 lekë në muaj do të mund të ndjekë një plan individual zhillimi, me ekip të specializuar!

Gabriela, 15 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga çrregullimet e spektrit të autizmit.
“Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të mësoj gërmat e alfabetit".

Arjani, 15 vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi fëminor. Ka nevojë për shërbime logopodie.

Leonora, 16 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Epilepsi e gjeneralizuar. Ka nevojë për seanca logopedie.

Jasmina, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Sindroma Rett, një sëmundje e rrallë gjenetike që e bën të sëmurin të humbasë të folurën, oreksin, përdorimin e duarve dhe shumë

Sara, 6 vjeçe
Shqipëri

Sara vuan nga Paraliza Cerebrle
​Me 400 lekë në muaj ajo do të marrë fizioterapi dhe do të ndiejë më pak dhimbje trupi.

Altin, 3 vjeç
Shqipëri

Altini e takojmë në oborrin e shtëpisë… Në muajin Shkurt ai bën 3 vjeç… Ka një buzëqeshje të ëmbël dhe kur qesh sytë e tij të mëdhej i nd

Elvani, 8 vjeç
Librazhd

Diagnostikuar me autizëm. Me 400 lekë në muaj, do të bëhet e mundur të marrë shërbimet e nevojshme mjekësore!

Emiljano, 2 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Paraliza Cerebrale. Me 400 lekë në muaj, ai do të mund të ecë.

Marigleni, 9-vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për seanca logopedie.

Donaldi, 10 vjeç
Shqipëri

Soni, 11 vjeç
Shqipëri

Alesia, 9 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të shkoj në shkollë me makinë."

Selma, 4 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
Me 400 leke në muaj ajo do të fillojë të lëvizë dhe të artikulojë fjalët e para.

 

Juliani, 12 vjeç
Librazhd

Ai ka probleme me shikimin.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mund të shikoj më mirë".

Irena, 10 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për trajtim të specializuar.

Oligerta, 14 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Ajo nuk flet, nuk reagon ndaj asgjëje, nuk lëviz asnjë gjymtyrë.

Bruna, 7 vjeçe
Shqipëri

 Diagnostikuar me çrregullime të spektrit të autizmit.

Arta, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga paraliza cerebrale. Nuk mund të qëndrojë në këmbë për nje kohë të gjatë.

Emanueli, 4 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Sindroma WEST (Encefalopati Epileptogjene). Me 400 lekë në muaj, ai do të mësojë të qëndrojë ulur

Klajdi, 11 vjeç
Shqipëri

I diagnostifikuar me Paralizë Cerebrale/Paraplegji.  Me 400 lekë në muaj do mund të marrë seanca fizioterapie për të përmirësuar lëvizjet

Fjorida, 11 vjeçe
Librazhd

Vuan nga ischemia cerebrale e avancuar.
Me 400 lekë në muaj ajo do të mund fillojë të flasë më qartë.

Ana, 15 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Nuk mund te ecë dhe të flasë. Me 400 lekë në muaj do të marrë ndihmë te specializuar!

Twitter Feed

 

Facebook Feed

 

Jetë në plotësi për çdo fëmijë

Ne punojmë në mbi 

220

komunitete

10

zona të Shqipërisë

13

Bashki

32,000

fëmijë janë pjesë e programit të Letërkëmbimit.

Ne punojmë në

10

Komuna

19

Komunitete

Na Kontaktoni

Shqipëri
  • Rruga “Skënderbej”, Ndërtesa Gurten,
    Kati 2, Tirana, Albania
  • Tel: +355 4 2419601
  • Email: tirana@wvi.org
Kosovë
  • Mujo Ulqinaku Nr. 1, Qyteza Pejton
    Prishtina 10000, Prishtinë, Kosovë, 10000
  • Tel: +381 (0)38 221 812

Na Ndiqni