Nga Arjola Basha, Durrës: Heshtja përballë dhunës, bën më keq nga sa mendojmë

You are here

  • 16-01-19 |

Nga Arjola Basha, Durrës: Heshtja përballë dhunës, bën më keq nga sa mendojmë

Një ndër problemet më themelore të shoqërisë ku ne jetojmë është dhuna ndaj fëmijëve. Nga shumë sondazhe të kryera është vërtetuar se kjo lloj dhunë është tepër e përhapur.  E pavarësisht këtyre rasteve të shumta, të pakta janë ato të cilat dalin në dritë.

Ka shumë arsye të mos raportimit të rasteve të tilla, ajo më e rëndësishmja është, frika apo pasiguria e fëmijëve të dhunuar. Pasiguri, e cila vjen si pasojë e mosinformimit të fëmijve në lidhje me dhunë. Pra, mund të themi se shpesh ata nuk janë të informuar rreth vendeve dhe procedurave që duhet të ndjekin për të kallëzuar diçka të padrejtë, që u shkaktohet atyre.

Një aspekt tjetër që luan rol në mos evidentimin e rasteve të dhunës, është neglizhenca. Shumica prej nesh kanë parë të paktën një rast dhune dhe nuk kanë reaguar. Kjo gjë mund të ndodh nga mosnjohja e asnjë institucioni apo organizate që merr përsipër raste të tilla, por edhe thjesht duke menduar se janë çështje që nuk i përkasin atyre duke lejuar kështu, që dhuna të vazhdojë të praktikohet. Dhunuesi nuk has asnjë problem në kryerjen e aktit të dhunës, ndërsa viktima, në këtë rast fëmija, mbyll sytë dhe të pranon çdo gjë që ndodh përreth tij.

E kështu harku i rasteve të dhunimit vazhdon të zgjerohet dita-ditës.

Të gjithë janë të vetëdijshëm se në këtë formë nuk mund të eleminohen apo pakësohen rastet e dhunimit. Heshtja përballë rasteve të tilla bën më keq nga sa e mendojmë ne. Ky është element i cili çon në shtimin e rasteve të dhunës. 
 

E vetmja zgjidhje që duket se mund të jap rezultat në pakësimin apo eleminimin e këtij fenomeni është mos heshtja, raportimi dhe ndërgjegjësimi i njerëzve përballë rasteve të tilla. Ky fenomen duhet të ndalojë, sepse duket qartë se dita-ditës po shkatërron jetët e shumë e shumë fëmijëve të pafajshëm.

#ItTakesAWorld

 

 

Tungjatjeta.al

 
Emanueli, 4 vjeç
Librazhd

Vuan nga encefalopatia dhe paraliza e gjymtyrëve të poshtme. Me 400 lekë në muaj, ai do të mësojë të qëndr

Leonora, 16 vjeçe
Librazhd

Vuan nga encefalopatia epileptogjene. Ka nevojë për seanca logopedie.

Soni, 11 vjeç
Librazhd

Oligerta, 14 vjeçe
Librazhd

Ka zhvillim të vonuar. Ajo nuk flet, nuk reagon ndaj asgjëje, nuk lëviz asnjë gjymtyrë.

Bruna, 7 vjeçe
Librazhd

 Diagnostikuar me çrregullime të spektrit të autizmit.

Emiljano, 2 vjeç
Librazhd

Vuan nga encefalopatia. Me 400 lekë në muaj, ai do të mund të ecë.

Arjani, 15 vjeç
Librazhd

Vuan nga autizmi fëminor. Ka nevojë për shërbime logopodie.

Irena, 10 vjeçe
Librazhd

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për trajtim të specializuar.

Gabriela, 15 vjeçe
Librazhd

Vuan nga çrregullimet e spektrit të autizmit.
“Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të mësoj gërmat e alfabetit".

Alesia, 9 vjeçe
Librazhd

Vuan nga paraliza cerebrale.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të shkoj në shkollë me makinë."

Elvani, 8 vjeç
Librazhd

Ka kaluar temperaturë të brendshme. Diagnozë e papërcaktuar.

Ardiani, 8 vjeç e gjysmë
Librazhd

Vuan nga autizmi. Me 400 lekë në muaj do të mund të ndjekë një plan individual zhillimi, me ekip të specializuar!

Arta, 7 vjeçe
Librazhd

Vuan nga paraliza cerebrale. Nuk mund të qëndrojë në këmbë për nje kohë të gjatë.

Selma, 4 vjeçe
Librazhd

Vuan nga Spinofibi ( deformime të shtyllës kurrizore).

Klajdi, 11 vjeç
Librazhd

I diagnostifikuar me Paraplegji.  Me 400 lekë në muaj do mund të marrë seanca fizioterapie për të përmirësuar lëvizjet e tij.

Fjorida, 11 vjeçe
Librazhd

Vuan nga ischemia cerebrale e avancuar.
Me 400 lekë në muaj ajo do të mund fillojë të flasë më qartë.

Jasmina, 7 vjeçe
Librazhd

Vuan nga Sindroma Rett, një sëmundje e rrallë gjenetike që e bën të sëmurin të humbasë të folurën, oreksin, përdorimin e duarve dhe shumë

Sara, 6 vjeçe
Librazhd

Sara vuan nga encefalopatia dhe epilepsia.

Altin, 3 vjeç
Librazhd

Altini e takojmë në oborrin e shtëpisë… Në muajin Shkurt ai bën 3 vjeç… Ka një buzëqeshje të ëmbël dhe kur qesh sytë e tij të mëdhej i nd

Marigleni, 9-vjeç
Librazhd

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për seanca logopedie.

Donaldi, 10 vjeç
Librazhd

Juliani, 12 vjeç
Librazhd

Ai ka probleme me shikimin.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mund të shikoj më mirë".

Ana, 15 vjeçe
Librazhd

Diagnostikuar me epilepsi. Nuk mund te ecë dhe të flasë. Me 400 lekë në muaj do të marrë ndihmë te specializuar!

Twitter Feed

 

Facebook Feed

 

Jetë në plotësi për çdo fëmijë

Ne punojmë në mbi 

220

komunitete

10

zona të Shqipërisë

13

Bashki

32,000

fëmijë janë pjesë e programit të Letërkëmbimit.

Ne punojmë në

10

Komuna

19

Komunitete

Na Kontaktoni

Shqipëri
  • Rruga “Skënderbej”, Ndërtesa Gurten,
    Kati 2, Tirana, Albania
  • Tel: +355 4 2419601
  • Email: tirana@wvi.org
Kosovë
  • Mujo Ulqinaku Nr. 1, Qyteza Pejton
    Prishtina 10000, Prishtinë, Kosovë, 10000
  • Tel: +381 (0)38 221 812

Na Ndiqni