Një ditë nga ditari i Eraldit…

You are here

  • 24-03-20 |

Një ditë nga ditari i Eraldit…

“Në fshatin tim nuk shikon më asnjë njeri. Ne jemi vetë-izoluar, rrimë vetëm në shtëpi. Nga e hëna deri të premten bëjmë mësim me mësuesen online. Unë dhe vëllai im luajmë në oborr me topin tonë, por më ka marrë malli edhe për shokët…” 

Këto janë disa rreshta nga ditari i Eraldit, pjesë e programit të World Vision në Korcë, i cili përshkruan mënyrën si ka ndryshuar jeta e tij dhe e #familjes së tij në izolim, ashtu sikurse edhe për mënyrën e re të mësimit online, për lojrat, por dhe për mallin për miqtë dhe shkollën.

Gjatë këtyre ditëve të vështira është e rëndësishme t’i kushtohet kohë fëmijëve, t’u shpjegojmë atyre arsyet e ndryshimit, t’i porosisim të kenë kujdes dhe jo frikë. Duhet t’i ndihmojmë që ata të shprehin emocionet dhe ndjenjat e tyre duke folur apo duke shkruar.

Gjatë kohës së qëndrimit në shtëpi me fëmijët tuaj, si prindër, është shumë e rëndësishme që gjatë ndërveprimit apo komunikimit me ta në këtë situatë, të kihen parasysh parimet e mëposhtëme:

Promovimi i një ndjesie sigurie: Të gjithë kemi nevojë për siguri në momente të vështira, aq më tepër fëmijët.  Shtëpia është një vend i sigurt për të qëndruar, vendi ku secili prej nesh ka hapsirën e tij fizike, por dhe shpirterore. Është foleja e ngrohtë që na mbledh të gjithë bashkë në mbështetje të njeri – tjetrit, në nxitjen dhe respektimin e rregullave  dhe faktin që të gjithë bashkë mund t’ia dalim në cdo situatë. 

Promovimi i qetësisë: Në një mjedis emergjence epidemie shëndetsore frika, ankthi dhe axhitimi psikologjik, janë të zakonshëm, ndaj të ruatjturit të qetësisë përmes ushtrimeve të frymëmarrjes apo teknikave të tjera, është me vlerë për ju së pari e më pas për ta transmetuar këtë qetësi tek fëmijët tuaj.

Promovimi i një ndjesie shprese: Situata mund të jetë kaotike dhe mbingarkuese me emocione të frikës dhe pasigurisë, por ju si prindër duke folur dhe komunikuar lirshëm me fëmijët jeni përgjegjës për të transmetuar shpresë dhe besim që kjo është një situatë që do të kaloj dhe shumë shpjet do ti kthehemi rutinës normale në shkollë e shoqëri. 

Tungjatjeta.al

 
Emanueli, 4 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Sindroma WEST (Encefalopati Epileptogjene). Me 400 lekë në muaj, ai do të mësojë të qëndrojë ulur

Leonora, 16 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Epilepsi e gjeneralizuar. Ka nevojë për seanca logopedie.

Gabriela, 15 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga çrregullimet e spektrit të autizmit.
“Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të mësoj gërmat e alfabetit".

Fjorida, 11 vjeçe
Librazhd

Vuan nga ischemia cerebrale e avancuar.
Me 400 lekë në muaj ajo do të mund fillojë të flasë më qartë.

Klajdi, 11 vjeç
Shqipëri

I diagnostifikuar me Paralizë Cerebrale/Paraplegji.  Me 400 lekë në muaj do mund të marrë seanca fizioterapie për të përmirësuar lëvizjet

Selma, 4 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
Me 400 leke në muaj ajo do të fillojë të lëvizë dhe të artikulojë fjalët e para.

 

Juliani, 12 vjeç
Librazhd

Ai ka probleme me shikimin.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mund të shikoj më mirë".

Arta, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga paraliza cerebrale. Nuk mund të qëndrojë në këmbë për nje kohë të gjatë.

Alesia, 9 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të shkoj në shkollë me makinë."

Jasmina, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Sindroma Rett, një sëmundje e rrallë gjenetike që e bën të sëmurin të humbasë të folurën, oreksin, përdorimin e duarve dhe shumë

Ardiani, 8 vjeç e gjysmë
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Me 400 lekë në muaj do të mund të ndjekë një plan individual zhillimi, me ekip të specializuar!

Oligerta, 14 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Ajo nuk flet, nuk reagon ndaj asgjëje, nuk lëviz asnjë gjymtyrë.

Arjani, 15 vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi fëminor. Ka nevojë për shërbime logopodie.

Irena, 10 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për trajtim të specializuar.

Emiljano, 2 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Paraliza Cerebrale. Me 400 lekë në muaj, ai do të mund të ecë.

Ana, 15 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Nuk mund te ecë dhe të flasë. Me 400 lekë në muaj do të marrë ndihmë te specializuar!

Altin, 3 vjeç
Shqipëri

Altini e takojmë në oborrin e shtëpisë… Në muajin Shkurt ai bën 3 vjeç… Ka një buzëqeshje të ëmbël dhe kur qesh sytë e tij të mëdhej i nd

Donaldi, 10 vjeç
Shqipëri

Bruna, 7 vjeçe
Shqipëri

 Diagnostikuar me çrregullime të spektrit të autizmit.

Marigleni, 9-vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për seanca logopedie.

Sara, 6 vjeçe
Shqipëri

Sara vuan nga Paraliza Cerebrle
​Me 400 lekë në muaj ajo do të marrë fizioterapi dhe do të ndiejë më pak dhimbje trupi.

Soni, 11 vjeç
Shqipëri

Elvani, 8 vjeç
Librazhd

Diagnostikuar me autizëm. Me 400 lekë në muaj, do të bëhet e mundur të marrë shërbimet e nevojshme mjekësore!

Twitter Feed

 

Facebook Feed

 

Jetë në plotësi për çdo fëmijë

Ne punojmë në mbi 

220

komunitete

10

zona të Shqipërisë

25

Bashki

50,000

fëmijë përfitojnë çdo vit nga programet e World Vision.

Ne punojmë në

10

Komuna

19

Komunitete

Na Kontaktoni

Shqipëri
  • Rruga “Skënderbej”, Ndërtesa Gurten,
    Kati 2, Tirana, Albania
  • Tel: +355 4 2419601
  • Email: tirana@wvi.org
Kosovë
  • Rruga "Lorenc Antoni|, Nr.38, 10000
    Prishtinë, Kosovë
  • Tel: +381 (0)38 221 812

Na Ndiqni