Kur dashuria të shënohet në gjene

You are here

  • 09-03-20 |

Kur dashuria të shënohet në gjene

Tungjatjeta Xhesika!

 

 

Xhesika ka në gjenetikën e saj një kromozom plus, por ajo ka gjithashtu dhe aftësinë që të mbushë me dritë dhe ëmbëlsi shtëpinë dhe çdo ambient ku shkon. Xhesi lindi me sindromën Down 8 vjet më parë në një fshat të Dibrës. Prindërit e saj në atë kohë nuk dinin asgjë për këtë sindromë. Sot Xhesi artikulon me vështirësi fjalët dhe ka nevojë për logopedi, por prindërit nuk mund ta sjellin në Tiranë për terapi të specializuar.  

Ardhja në jetë

8 vite më parë prindërit e saj e prisnin me padurim, si fëmijën e parë në familje. Ashtu sic na tregon dhe Valbona, nëna e Xhesikës, për ta ka qenë e vështirë përballja e parë me diagnozën.

“Unë e kam marrë vesht pas një muaji se çfarë kishte. Nuk kisha dëgjuar kurrë më parë Sindromën Down dhe as kur isha vizituar nuk ma kishin thënë. Ka qenë e vështirë, por ajo është vajza jonë dhe ne e duam pa kushte,”-  thotë e Valbona, e cila na shpjegon se gjatë rritjes Xhesika sëmurej shpesh dhe kishte imunitet shumë të dobët.

Me kalimin e kohës erdhi dhe nevoja e vogëlushes për të komunikuar, për t’u shprehur me fjalë, për të shkuar në shkollë dhe që të mësojë të bëhet e zonja e vetes. Aktualisht ajo artikulon me vështirësi, fjalori i saj është i përbërë nga pak fjalë, ndërkohë që ajo ka dhe probleme me përqëndrimin. Gjithashtu nuk kujdeset dot për veten, ka nevojë për dikë që ta ndihmojë të ushqehet, të vishet dhe të jetë më e pavarur.

Edhe pse nëna e saj kujdeset për Xhesin gjatë gjithë ditës, por duket se voglëshja pikë të dobët ka të atin, i cili gjithashtu është i përkushtuar ndaj të bijës.

 “Burri shkon dhe punon në Greqi, si puntor sezonal. Është i vetmi që sjellë në shtëpi të ardhura. Unë duhet të kujdesem për Xhesin dhe dy fëmijët e tjerë, më i vogli është vetëm 7 muajsh. Kur im shoq është këtu, Xhesi nuk i ndahet. Edhe ai bën shumë për të. E përkëdhel, e merr shëtitje në krah.. Ajo çmedet pas tij!  Edhe ai është shumë i lumtur që ajo ka nisur terapi në shtëpi”- na tregon Valbona.

Tungjatjeta Xhesi!

Xhesika nuk ka bërë më parë terapi të specializuar. Familja e saj ka të pamundur të udhtojë drejt Tiranës dhe në Dibër aktualisht nuk ka një qendër të ofrojë shërbime të specializuara për fëmijët me aftësi të kufizuara.

 “Ditën në të cilën është përcaktuar ora e terapisë me ekipin e “Tungjatjeta…jetë”, është një ndër ditët me të bukura për të. Del tek porta dhe e pret, ”- na thotë e ëma.

Prej qeshorit të 2019 Xhesin e viziton çdo javë në shtëpi ekipi i “Tungjatjeta…jetë në Dibër dhe prej disa muajsh tashmë ajo merr shërbimin e logopedisë.

Xhesika ka arritur të rrijë ulur 20 minuta gjatë orës së terapisë e ndërthurur me pjesë relaksimi,  ka arritur të përqendrohet dhe të njohë e shkruaj vargun e numrave deri në 10,” – shprehet thotë Kreshniku, logopedi i ekipit Tungjatjeta në Dibër.

“Për ne është një ndihmë e madhe që specialistët vijnë dhe punojnë me vajzën në shtëpi. Ju e shikoni sa larg jemi, nuk kemi ku ta çojmë veç shkollës. Me Keni (logopedin) mëson gjëra të reja, ka filluar ketë përmirësime dhe të thotë më shumë fjalë,” – pranon Valbona.

Në shkollën  e Xhesit

Në klasën e saj, në shkollën e fshatit, Xhesin e duan të gjithë nxënësit. Që kur ka nisur klasën e saj, një mësuese ndihëmse e asiston Xhesin në programin e saj të edukimit.

Me Xhesikën kam 2 vitet që punoj, në parashkollor dhe tani në klasë të parë. Ajo ka përparuar shumë në identifikim e figurave, sidomos në lidhje me shkronjat dhe numrat. Sot njeh vargun e numrave nga njëshi tek dhjeta, ndërsa synimi për këtë vit është bashkimi i shkronjave në rrokje dhe puna me shkrim. Xhesi është shumë aktive me shokët dhe shoqet dhe ardhja e “Tungjatjeta… jetë”, na mbush me shpresë që Xhesi do të vijojë të këtë përmirësime të mëtejshme,”- na thotë Zadjona, mësuesja e saj ndihmëse.

Që dhe Xhesi të vijojë të bëjë përmirësime, që ajo të artikulojë më qartë dhe që mund të përparojë në shkollë, dhuro për programin “Tungjatjeta…jetë”.

World Vision Albania përmes këtij programi social ofron në shtëpi terapi të specializuar për 72 e fëmijë dhe familjet e tyre në zonat e thella të Librazhdit, Prrenjasit, Dibrës dhe Bulqizës.

Dhuro një Tungjatjeta, për një fëmijëri me dinjitet. 

Tungjatjeta.al

 
Bruna, 7 vjeçe
Shqipëri

 Diagnostikuar me çrregullime të spektrit të autizmit.

Donaldi, 10 vjeç
Shqipëri

Jasmina, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Sindroma Rett, një sëmundje e rrallë gjenetike që e bën të sëmurin të humbasë të folurën, oreksin, përdorimin e duarve dhe shumë

Oligerta, 14 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Ajo nuk flet, nuk reagon ndaj asgjëje, nuk lëviz asnjë gjymtyrë.

Soni, 11 vjeç
Shqipëri

Sara, 6 vjeçe
Shqipëri

Sara vuan nga Paraliza Cerebrle
​Me 400 lekë në muaj ajo do të marrë fizioterapi dhe do të ndiejë më pak dhimbje trupi.

Juliani, 12 vjeç
Librazhd

Ai ka probleme me shikimin.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mund të shikoj më mirë".

Altin, 3 vjeç
Shqipëri

Altini e takojmë në oborrin e shtëpisë… Në muajin Shkurt ai bën 3 vjeç… Ka një buzëqeshje të ëmbël dhe kur qesh sytë e tij të mëdhej i nd

Elvani, 8 vjeç
Librazhd

Diagnostikuar me autizëm. Me 400 lekë në muaj, do të bëhet e mundur të marrë shërbimet e nevojshme mjekësore!

Leonora, 16 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Epilepsi e gjeneralizuar. Ka nevojë për seanca logopedie.

Irena, 10 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për trajtim të specializuar.

Klajdi, 11 vjeç
Shqipëri

I diagnostifikuar me Paralizë Cerebrale/Paraplegji.  Me 400 lekë në muaj do mund të marrë seanca fizioterapie për të përmirësuar lëvizjet

Fjorida, 11 vjeçe
Librazhd

Vuan nga ischemia cerebrale e avancuar.
Me 400 lekë në muaj ajo do të mund fillojë të flasë më qartë.

Ardiani, 8 vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Me 400 lekë në muaj do të mund të ndjekë një plan individual zhillimi, me ekip të specializuar!

Ana, 15 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Nuk mund te ecë dhe të flasë. Me 400 lekë në muaj do të marrë ndihmë te specializuar!

Alesia, 9 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të shkoj në shkollë me makinë."

Gabriela, 15 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga çrregullimet e spektrit të autizmit.
“Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të mësoj gërmat e alfabetit".

Selma, 4 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
Me 400 leke në muaj ajo do të fillojë të lëvizë dhe të artikulojë fjalët e para.

 

Arjani, 15 vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi fëminor. Ka nevojë për shërbime logopodie.

Emiljano, 2 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Paraliza Cerebrale. Me 400 lekë në muaj, ai do të mund të ecë.

Arta, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga paraliza cerebrale. Nuk mund të qëndrojë në këmbë për nje kohë të gjatë.

Emanueli, 4 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Sindroma WEST (Encefalopati Epileptogjene). Me 400 lekë në muaj, ai do të mësojë të qëndrojë ulur

Marigleni, 9-vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për seanca logopedie.

Twitter Feed

 

Facebook Feed

 

Jetë në plotësi për çdo fëmijë

Ne punojmë në mbi 

179

komunitete

8

zona të Shqipërisë
përmes programeve

19

Bashki
përmes programeve dhe projekteve

me mbi 60,000

fëmijë

Ne punojmë në

2

Komuna

22

Komunitete

Na Kontaktoni

Shqipëri
  • Rruga “Skënderbej”, Ndërtesa Gurten,
    Kati 2, Tirana, Albania
  • Email: tirana@wvi.org
Kosovë
  • Rruga "Lorenc Antoni|, Nr.38, 10000 Prishtinë, Kosovë
  • Tel: +381 (0)38 221 812

Na Ndiqni