“Kopshtet komunitare” në Korçë

You are here

  • 30-07-20 |

“Kopshtet komunitare” në Korçë

"Për familjen është angazhim shumë i mirë për të qëndruar bashkë, për të mësuar dhe për të edukuar fëmijët. Më pëlqen shumë fryma që po arrihet ndërmjet familjeve, sepse deri tani më është dukur që familjet janë bërë individualiste, ndërkohë që këtu ka mundësi bashkëveprimi. Djali i madh është angazhuar aq shumë, sa shkoi në zdrukthtari dhe preu ristelat për kastravecat," – shprehet Xhensila, nënë e dy fëmijëve dhe mësuese mbështetëse në Korçë.

Prej dy javësh, 14 familje vullnetare në Korçë, janë bërë pjesë e miniprojektit “Kopshtet komunitare”. Gjatë kësaj nisme #familjet dhe #fëmijë ftohen që të bëhen bashkë për të përjetuar angazhimin komunitar.

World Vision në bashkëpunim Bashkinë Korçë, ka nisur miniprojektin që synon që familjet dhe fëmijët të mësojnë aftësi të reja, për të zhvilluar frymën komunitare dhe kujdesin ndaj hapësirave të perbashkëta, por dhe që ata të kalojnë kohën cilësore, që të mësojnë, të komunikojnë dhe ndërveprojnë së bashku. Frutat dhe perimet do të dhurohen në mensat që u shërbejnë të varfërve në qytet.

Brenda kopshteve komunitare

14 familje janë përfshirë në mbjelljen e kulturave të ndryshme të sezonit si: domate, speca, pjepër, shalqi, barbunja, lakra dhe kastravec. Çdo familje ka parcelën e saj, që e viziton çdo ditë dhe për të cilën përkujdeset me të gjitha elementët si: ujitja e kulturës që ka mbjellë, plehërimi, punimi i tokës, etj.

Familjet

"Një motiv i mirë për të dhënë një shembull të mirë, së pari duke u nisur nga fëmijet tanë dhe më pas në komunitet,"- thotë Renato, drejtues kishe në Korçë.
14 familjet të gjitha të angazhuara vullnetarisht në këtë projekt kanë tipologji të larmishme duke nisur nga familje që kanë fëmijë me aftësi të kufizuara, familje ku nëna është kryefamiljare, familje nga komuniteti rom dhe ai egjyptian, familje të krishtera, etj.

Produktet

Frutat dhe perimet do të shkojnë për dhurim në mencat që u shërbejnë të varfërve në qytet. Familjet gjithashtu kanë menduar që të shkojnë një ditë në një nga mensat e qytetit dhe me produktet që do të dhurojnë, do të gatuajnë dhe shpërndajnë ushqimin.

Rëndësia e mjedisit

Promovimi i jetës komunitare dhe përmirësimi i cilësisë së jetës nëpër lagje përmes hapësirave të gjelbërta, promovimi i jetës së shëndetëshme dhe dhënies së shembujve praktikë tek fëmijët,  ndërgjegjësimi i komuniteteve për rëndësinë e mjedisit, kujdesit ndaj tij dhe përfshirja e tyre përmes dhurimit financiar, përfshirjes në nisma për mbjellje pemesh, pastrim territorit, etj janë disa nga qëllimet që ky miniprojekt synon të arrrjë.

 

Tungjatjeta.al

 
Arjani, 15 vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi fëminor. Ka nevojë për shërbime logopodie.

Selma, 4 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
Me 400 leke në muaj ajo do të fillojë të lëvizë dhe të artikulojë fjalët e para.

 

Emiljano, 2 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Paraliza Cerebrale. Me 400 lekë në muaj, ai do të mund të ecë.

Altin, 3 vjeç
Shqipëri

Altini e takojmë në oborrin e shtëpisë… Në muajin Shkurt ai bën 3 vjeç… Ka një buzëqeshje të ëmbël dhe kur qesh sytë e tij të mëdhej i nd

Bruna, 7 vjeçe
Shqipëri

 Diagnostikuar me çrregullime të spektrit të autizmit.

Juliani, 12 vjeç
Librazhd

Ai ka probleme me shikimin.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mund të shikoj më mirë".

Leonora, 16 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Epilepsi e gjeneralizuar. Ka nevojë për seanca logopedie.

Elvani, 8 vjeç
Librazhd

Diagnostikuar me autizëm. Me 400 lekë në muaj, do të bëhet e mundur të marrë shërbimet e nevojshme mjekësore!

Fjorida, 11 vjeçe
Librazhd

Vuan nga ischemia cerebrale e avancuar.
Me 400 lekë në muaj ajo do të mund fillojë të flasë më qartë.

Soni, 11 vjeç
Shqipëri

Sara, 6 vjeçe
Shqipëri

Sara vuan nga Paraliza Cerebrle
​Me 400 lekë në muaj ajo do të marrë fizioterapi dhe do të ndiejë më pak dhimbje trupi.

Ana, 15 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Nuk mund te ecë dhe të flasë. Me 400 lekë në muaj do të marrë ndihmë te specializuar!

Alesia, 9 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të shkoj në shkollë me makinë."

Ardiani, 8 vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Me 400 lekë në muaj do të mund të ndjekë një plan individual zhillimi, me ekip të specializuar!

Jasmina, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Sindroma Rett, një sëmundje e rrallë gjenetike që e bën të sëmurin të humbasë të folurën, oreksin, përdorimin e duarve dhe shumë

Donaldi, 10 vjeç
Shqipëri

Oligerta, 14 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Ajo nuk flet, nuk reagon ndaj asgjëje, nuk lëviz asnjë gjymtyrë.

Arta, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga paraliza cerebrale. Nuk mund të qëndrojë në këmbë për nje kohë të gjatë.

Klajdi, 11 vjeç
Shqipëri

I diagnostifikuar me Paralizë Cerebrale/Paraplegji.  Me 400 lekë në muaj do mund të marrë seanca fizioterapie për të përmirësuar lëvizjet

Emanueli, 4 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Sindroma WEST (Encefalopati Epileptogjene). Me 400 lekë në muaj, ai do të mësojë të qëndrojë ulur

Irena, 10 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për trajtim të specializuar.

Gabriela, 15 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga çrregullimet e spektrit të autizmit.
“Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të mësoj gërmat e alfabetit".

Marigleni, 9-vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për seanca logopedie.

Twitter Feed

 

Facebook Feed

 

Jetë në plotësi për çdo fëmijë

Ne punojmë në mbi 

179

komunitete

8

zona të Shqipërisë
përmes programeve

19

Bashki
përmes programeve dhe projekteve

me mbi 60,000

fëmijë

Ne punojmë në

2

Komuna

22

Komunitete

Na Kontaktoni

Shqipëri
  • Rruga “Skënderbej”, Ndërtesa Gurten,
    Kati 2, Tirana, Albania
  • Tel: +355 4 2419601
  • Email: tirana@wvi.org
Kosovë
  • Rruga "Lorenc Antoni|, Nr.38, 10000 Prishtinë, Kosovë
  • Tel: +381 (0)38 221 812

Na Ndiqni