Si ta bësh të këndshme kohën e mësimeve në shtëpi?

You are here

 • 05-05-20 |

Si ta bësh të këndshme kohën e mësimeve në shtëpi?

Izolimi brenda një hapësire të kufizuar në shtëpi është bërë tashmë realiteti sfidues i shumë familjeve shqiptare. Shtëpia është tashmë mjedisi, jo vetëm për të jetuar, por aty janë tranferuar edhe shumë aktivitete që më parë ndodhnin në të tjera ambiente; brenda shtëpisë ne po zhvillojmë edhe punën edhe shkollën.  Ndaj prindër duhet të përshtasim këtë mjedis për të plotësuar në mënyrë sa me të shëndetshme nevojat e secilit prej nesh dhe ta kthejmë procesin e të mësuarit në një kohë të cilësore për të gjithë: World Vision ndan me ju disa këshilla si ta bëni më thjeshtë, të larmishme dhe argëtuese këtë kohë.

Ja disa këshilla dhe sugjerime për ju:

 • Së pari, ruani qetësinë çdo ditë dhe jini të duruar me çdo situatë të krijuar nga stresi i karantinimit.
 • Mundohuni të ndërtoni një rutinë të shëndetshme ditore me orare zgjimi, higjiene personale, zhvillimin e mësimeve të shkollës, kohën e argëtimit dhe miqësinë me shokët/shoqet.
 • Fol me fëmijën për çdo gjë, përjetimet e tij, pyetje që mund të këtë, por dhe duke e përditësuar me situatën që po përmirësohet në mënyrë miqësore.
 • Vijoni të mbani kontakt të vazhdueshëm me mësuesit duke përshtatur kërkesat e shkollës ndaj fëmijëve dhe nevojave të situatës.
 • Shfaqni durim për të kryer bashkë detyrat dhe mundohuni të mos kini një kërkesë llogarie të tepruar, pa shtuar një stres tjetër mbi fëmijët.
 • Stimuloni dhe motivoni fëmijët tuaj për çdo detyrë, mësim e punë të kryer. Kjo do të nxisë tek ata dëshirën për angazhim.
 • Koha e mësimit dhe detyrave të jetë e shoqëruar me lojra dhe argëtime të ndryshme. Psh. Këndoni/kërceni me ta këngën e preferuar, luani lojen e preferuar, jepini ëmbelsirën e preferuar etj. (P.sh prindi bëhet nxënësi dhe fëmija bëhet mësuesi, problemat trajtohen në formë loje, përdoren objekte konkrete shtëpiake për të shpjeguar koncepte te ndryshme si format dhe ngjyrat, etj.)
 • Përdoreni teknologjinë së bashku për tu shlodhur dhe argëtuar.
 • Inkurajojeni që pak nga pak situata ka filluar të përmirësohet.
 • Ju e njihni më mirë fëmijën tuaj, çfarë i pëlqen apo nuk i pëlqen, çfarë dhe kur ka dëshirë të bëjë diçka dhe kur nuk ka, por gjithashtu i njihni dhe vështirësitë e tij/saj dhe pasojat mbi ne të një izolimi të zgjatur, ndaj bëhuni aleati dhe ndihmësi i tij/saj kryesor në këtë situatë të pazakontë për të gjithë.

Tungjatjeta.al

 
Oligerta, 14 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Ajo nuk flet, nuk reagon ndaj asgjëje, nuk lëviz asnjë gjymtyrë.

Elvani, 8 vjeç
Librazhd

Diagnostikuar me autizëm. Me 400 lekë në muaj, do të bëhet e mundur të marrë shërbimet e nevojshme mjekësore!

Irena, 10 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për trajtim të specializuar.

Juliani, 12 vjeç
Librazhd

Ai ka probleme me shikimin.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mund të shikoj më mirë".

Donaldi, 10 vjeç
Shqipëri

Bruna, 7 vjeçe
Shqipëri

 Diagnostikuar me çrregullime të spektrit të autizmit.

Alesia, 9 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të shkoj në shkollë me makinë."

Emanueli, 4 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Sindroma WEST (Encefalopati Epileptogjene). Me 400 lekë në muaj, ai do të mësojë të qëndrojë ulur

Leonora, 16 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Epilepsi e gjeneralizuar. Ka nevojë për seanca logopedie.

Klajdi, 11 vjeç
Shqipëri

I diagnostifikuar me Paralizë Cerebrale/Paraplegji.  Me 400 lekë në muaj do mund të marrë seanca fizioterapie për të përmirësuar lëvizjet

Soni, 11 vjeç
Shqipëri

Selma, 4 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
Me 400 leke në muaj ajo do të fillojë të lëvizë dhe të artikulojë fjalët e para.

 

Ana, 15 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Nuk mund te ecë dhe të flasë. Me 400 lekë në muaj do të marrë ndihmë te specializuar!

Arjani, 15 vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi fëminor. Ka nevojë për shërbime logopodie.

Arta, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga paraliza cerebrale. Nuk mund të qëndrojë në këmbë për nje kohë të gjatë.

Marigleni, 9-vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për seanca logopedie.

Gabriela, 15 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga çrregullimet e spektrit të autizmit.
“Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të mësoj gërmat e alfabetit".

Fjorida, 11 vjeçe
Librazhd

Vuan nga ischemia cerebrale e avancuar.
Me 400 lekë në muaj ajo do të mund fillojë të flasë më qartë.

Sara, 6 vjeçe
Shqipëri

Sara vuan nga Paraliza Cerebrle
​Me 400 lekë në muaj ajo do të marrë fizioterapi dhe do të ndiejë më pak dhimbje trupi.

Ardiani, 8 vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Me 400 lekë në muaj do të mund të ndjekë një plan individual zhillimi, me ekip të specializuar!

Altin, 3 vjeç
Shqipëri

Altini e takojmë në oborrin e shtëpisë… Në muajin Shkurt ai bën 3 vjeç… Ka një buzëqeshje të ëmbël dhe kur qesh sytë e tij të mëdhej i nd

Jasmina, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Sindroma Rett, një sëmundje e rrallë gjenetike që e bën të sëmurin të humbasë të folurën, oreksin, përdorimin e duarve dhe shumë

Emiljano, 2 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Paraliza Cerebrale. Me 400 lekë në muaj, ai do të mund të ecë.

Twitter Feed

 

Facebook Feed

 

Jetë në plotësi për çdo fëmijë

Ne punojmë në mbi 

179

komunitete

8

zona të Shqipërisë
përmes programeve

19

Bashki
përmes programeve dhe projekteve

me mbi 60,000

fëmijë

Ne punojmë në

2

Komuna

22

Komunitete

Na Kontaktoni

Shqipëri
 • Rruga “Skënderbej”, Ndërtesa Gurten,
  Kati 2, Tirana, Albania
 • Tel: +355 4 2419601
 • Email: tirana@wvi.org
Kosovë
 • Rruga "Lorenc Antoni|, Nr.38, 10000 Prishtinë, Kosovë
 • Tel: +381 (0)38 221 812

Na Ndiqni