Të besosh në drejtësi

You are here

  • 04-05-21 |

Të besosh në drejtësi

Juliana është studente e fakultetit të Drejtësisë. Ajo beson në të drejtën, beson se asnjë rrethanë apo arsye nuk duhet të cënojë të drejtat e cdonjërit prej nesh si qenie njerëzore.

Prej rreth një vit  gjysmë ajo është vullnetare e qendrës A.L.T.R.I dhe së fundmi është bërë pjesë e projektit “Studentët e Drejtësisë në shërbim të qytetarëve për shërbime sociale”. Projekt është pjesë e skemës nëngratuese e “Të rinjtë për të drejtat e Njeriut në Shqipëri” (Youth Standing Up For Human Rights) i bashkëfinancuar nga Bashkimi Evropian dhe zbatuar nga World Vision Albania dhe SEEYN.

“Eksperienca në këtë projekt është ndër më të bukurat e jetës sime dhe që po ndikon pozitivisht tek unë. Të kërkosh drejtësi dhe respektim të të drejtave njerezore, është jo vetëm një eksperiencë shumë emocionale, por dhe e vlefshme nga ana e praktikës ligjore për mua”- tregon ajo.

Projketi ka si qëllim të forcojë mbrojtjen e të Drejtave të Njeriut dhe të përmirësojë standartin e jetesës së grupeve të margjinalizuara, që kanë vështirësi për të pasur mundësi trajtimi në shërbimet sociale.  Rreth 10-15 jurist të rinj dhe studentë janë trajnuar kanë punuar të sigurojnë ndihmë ligjore për grupet e margjinalizuara të zonave rurale të Lezhës,  Kukësit dhe Kurbinit.

“Rrugëtimi në fshatrave e Shqipërisë më bëri të mendoj për vargjet e Migjenit. Kanë kaluar shumë vite, por shoqëria jonë vuan ende nga ato plagë. Projekti që marr pjesë është një rreze shprese edhe për ata që shohin vetëm errësirë. Në mendje më vjen historia e dy të moshuarve, që ishin vetëm në këtë botë, pa fëmijë, pa asgjë dhe shumë të sëmurë. Jetonin në mjerimi. Ishin përfitues të ndihmës juridike parësore për shkak të gjendjes se tyre, por nuk kishin informacion për këtë pjesë. Rastin në e konsultuam me përfaqesuesin rajonal të Avokatit të Popullit, i cili me anë të kësaj iniciative, u iniciua për të bërë inspektimin, sic eshtë parashikuar në ligjin e Avokatit te Popullit dhe dhe me anë të rekomandimit do të referohet rasti prane organeve kompetente.Gjithashtu këtë rast e bëmë të njohur edhe pranë Bashkisë Kukës, si dhe është dërguar bashkë me rastet e tjera tek Ministria e Drejtësisë. Jemi ende në pritje të përgjigjes, por edhe referimi është dicka pozitive, për të ngritur zërin për qytetarët dhe për të drejtat e tyre.

Për Julianën dhe për juristët e tjerë të rinj që u u angazhuan në këtë projekt, këto muaj kanë qenë shumë të rëndësishëm, pasi shumë prej tyre kanë mësuar edhe shumë praktika ligjore që do t’i shërbejnë në të ardhmen.

Në fund të këtij projketi jam shumë falenderuese, pasi ishte një mundësi dhe eksperiencë që më ka përmbushur shpirtërisht, por dhe se më ka mësuar shumë praktikën ligjore. Ndihem me fat që arrita të përjetoj një eksperiencë të tillë,”- përfundon Juliana.

 

Tungjatjeta.al

 
Arjani, 15 vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi fëminor. Ka nevojë për shërbime logopodie.

Ardiani, 8 vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Me 400 lekë në muaj do të mund të ndjekë një plan individual zhillimi, me ekip të specializuar!

Emiljano, 2 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Paraliza Cerebrale. Me 400 lekë në muaj, ai do të mund të ecë.

Bruna, 7 vjeçe
Shqipëri

 Diagnostikuar me çrregullime të spektrit të autizmit.

Klajdi, 11 vjeç
Shqipëri

I diagnostifikuar me Paralizë Cerebrale/Paraplegji.  Me 400 lekë në muaj do mund të marrë seanca fizioterapie për të përmirësuar lëvizjet

Sara, 6 vjeçe
Shqipëri

Sara vuan nga Paraliza Cerebrle
​Me 400 lekë në muaj ajo do të marrë fizioterapi dhe do të ndiejë më pak dhimbje trupi.

Altin, 3 vjeç
Shqipëri

Altini e takojmë në oborrin e shtëpisë… Në muajin Shkurt ai bën 3 vjeç… Ka një buzëqeshje të ëmbël dhe kur qesh sytë e tij të mëdhej i nd

Arta, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga paraliza cerebrale. Nuk mund të qëndrojë në këmbë për nje kohë të gjatë.

Elvani, 8 vjeç
Librazhd

Diagnostikuar me autizëm. Me 400 lekë në muaj, do të bëhet e mundur të marrë shërbimet e nevojshme mjekësore!

Emanueli, 4 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Sindroma WEST (Encefalopati Epileptogjene). Me 400 lekë në muaj, ai do të mësojë të qëndrojë ulur

Alesia, 9 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të shkoj në shkollë me makinë."

Oligerta, 14 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Ajo nuk flet, nuk reagon ndaj asgjëje, nuk lëviz asnjë gjymtyrë.

Gabriela, 15 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga çrregullimet e spektrit të autizmit.
“Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të mësoj gërmat e alfabetit".

Irena, 10 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për trajtim të specializuar.

Soni, 11 vjeç
Shqipëri

Marigleni, 9-vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për seanca logopedie.

Ana, 15 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Nuk mund te ecë dhe të flasë. Me 400 lekë në muaj do të marrë ndihmë te specializuar!

Leonora, 16 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Epilepsi e gjeneralizuar. Ka nevojë për seanca logopedie.

Jasmina, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Sindroma Rett, një sëmundje e rrallë gjenetike që e bën të sëmurin të humbasë të folurën, oreksin, përdorimin e duarve dhe shumë

Selma, 4 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
Me 400 leke në muaj ajo do të fillojë të lëvizë dhe të artikulojë fjalët e para.

 

Fjorida, 11 vjeçe
Librazhd

Vuan nga ischemia cerebrale e avancuar.
Me 400 lekë në muaj ajo do të mund fillojë të flasë më qartë.

Juliani, 12 vjeç
Librazhd

Ai ka probleme me shikimin.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mund të shikoj më mirë".

Donaldi, 10 vjeç
Shqipëri

Twitter Feed

 

Facebook Feed

 

Jetë në plotësi për çdo fëmijë

Ne punojmë në mbi 

179

komunitete

8

zona të Shqipërisë
përmes programeve

19

Bashki
përmes programeve dhe projekteve

me mbi 60,000

fëmijë

Ne punojmë në

2

Komuna

22

Komunitete

Na Kontaktoni

Shqipëri
  • Rruga “Skënderbej”, Ndërtesa Gurten,
    Kati 2, Tirana, Albania
  • Email: tirana@wvi.org
Kosovë
  • Rruga "Lorenc Antoni|, Nr.38, 10000 Prishtinë, Kosovë
  • Tel: +381 (0)38 221 812

Na Ndiqni