Libri, një mik i mirë gjatë pandemisë së COVID-19

You are here

  • 05-05-21 |

Libri, një mik i mirë gjatë pandemisë së COVID-19

Libri shoku më i mirë i të gjitha kohërave. Një shok besnik, që nuk del kurrë nga moda, një shok edhe më i mirë në kohëra të vështira dhe kur frikrat shtohen,  e si nevojë për parandalimin e pandemisë njerezit duhet të distancohen.

Për t’i sjellë të rinjtë me pranë me njeri-tjetrin, për t’i ndihmuar veten për t’u shprehur, për t’u përballur me frikën, stresin dhe ankthin si pasojë e dy situatave emergjente si ajo e #tërmetit dhe e COVID-19, të rinjtë nga 2 shkolla 9-vjecare në Kurbin si dhe në gjimnazin “At Shtjefen Gjecovi”, kanë zgjedhur që nismat e ndermarra prej tyre, të jenë 4 klube librash.

“Të lexuarit nuk është thjeshtë një angazhim për njohuri, por ndikon drejtpërdrejtë në emocione. Ajo është mënyra më e bukur për të bërë një shkëputje nga realiteti stresues,” – thotë Savina, gjimnaziste.

Të rinjtë e kanë të lexuarin si pjesë e rutinës së tyre javore, duke hapur horizontet e imagjinatës dhe synuar që të ndihmojnë veten dhe të tjerët për t’ia dalë përtej frikës nga #tërmeti dhe nga pandemia #COVID19. Cdo të premte ata janë mbledhur për të diskutuar mbi aventurat që kanë gjetur në librin e radhës.

“Librat kanë qenë miq shumë të mirë për nxënësit, sidomos tani gjatë pandemisë  së #COVID19 dhe në kushtet e distancimit fizik dhe mungesës së aktiviteteve,” –shprehet mësuesja e letërsisë që është përfshirë në koordinimin e Klubit të Librit

Nisma e grupeve IMPACT është mbështetur dhe nga Zyra World Vision në Kurbin, e cila ka siguruar 29 tituj librash dhe rreth 200 kopje.

Grupi IMPACT “Re-Agimi” ka përfshirë jo vetëm për adoleshentët, por edhe të rriturit. Ata kanë organizuar prindër, anëtare të komunitetit dhe mësuesit në një “Klub Libri” me dëshirën për të kaluar kohë cilësore të këndshme bashkë, përtej ngarkesës shkollore, stresit dhe shqetesimeve e frikërave.

“Libri ka shërbyer për të na dhuruar qetësi dhe harmoni me veten dhe njeri-tjetrin, duke na ofruar edhe mësime të vlefshme dhe forcimin e reziliencesë komunitetit” – shprehet Donika, lider i grupit Potenciali Rinor dhe koordinatore e sherbimit psiko-social në Kurbin.

“Kjo nismë është shumë e gjetur dhe shumë e bukur, sidomos tani kur vëmendja e të gjithëve është drejtuar drejt botës virtuale. Ndjesia e të pasurit në dorë një liber, shfletimi i tij si dhe kënaqësia që merr gjatë leximit nuk përshkruhet me fjalë. Jam e mendimit se kjo nismë duhet të vazhdojë, sepse të lexuarit nuk del kurrë jashtë mode, - shprehet Etleva, mesuese në shkollën” Gjorem.

Tungjatjeta.al

 
Jasmina, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Sindroma Rett, një sëmundje e rrallë gjenetike që e bën të sëmurin të humbasë të folurën, oreksin, përdorimin e duarve dhe shumë

Selma, 4 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
Me 400 leke në muaj ajo do të fillojë të lëvizë dhe të artikulojë fjalët e para.

 

Sara, 6 vjeçe
Shqipëri

Sara vuan nga Paraliza Cerebrle
​Me 400 lekë në muaj ajo do të marrë fizioterapi dhe do të ndiejë më pak dhimbje trupi.

Bruna, 7 vjeçe
Shqipëri

 Diagnostikuar me çrregullime të spektrit të autizmit.

Juliani, 12 vjeç
Librazhd

Ai ka probleme me shikimin.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mund të shikoj më mirë".

Soni, 11 vjeç
Shqipëri

Arta, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga paraliza cerebrale. Nuk mund të qëndrojë në këmbë për nje kohë të gjatë.

Oligerta, 14 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Ajo nuk flet, nuk reagon ndaj asgjëje, nuk lëviz asnjë gjymtyrë.

Gabriela, 15 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga çrregullimet e spektrit të autizmit.
“Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të mësoj gërmat e alfabetit".

Klajdi, 11 vjeç
Shqipëri

I diagnostifikuar me Paralizë Cerebrale/Paraplegji.  Me 400 lekë në muaj do mund të marrë seanca fizioterapie për të përmirësuar lëvizjet

Arjani, 15 vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi fëminor. Ka nevojë për shërbime logopodie.

Emanueli, 4 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Sindroma WEST (Encefalopati Epileptogjene). Me 400 lekë në muaj, ai do të mësojë të qëndrojë ulur

Alesia, 9 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të shkoj në shkollë me makinë."

Altin, 3 vjeç
Shqipëri

Altini e takojmë në oborrin e shtëpisë… Në muajin Shkurt ai bën 3 vjeç… Ka një buzëqeshje të ëmbël dhe kur qesh sytë e tij të mëdhej i nd

Emiljano, 2 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Paraliza Cerebrale. Me 400 lekë në muaj, ai do të mund të ecë.

Irena, 10 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për trajtim të specializuar.

Ardiani, 8 vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Me 400 lekë në muaj do të mund të ndjekë një plan individual zhillimi, me ekip të specializuar!

Ana, 15 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Nuk mund te ecë dhe të flasë. Me 400 lekë në muaj do të marrë ndihmë te specializuar!

Leonora, 16 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Epilepsi e gjeneralizuar. Ka nevojë për seanca logopedie.

Donaldi, 10 vjeç
Shqipëri

Fjorida, 11 vjeçe
Librazhd

Vuan nga ischemia cerebrale e avancuar.
Me 400 lekë në muaj ajo do të mund fillojë të flasë më qartë.

Marigleni, 9-vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për seanca logopedie.

Elvani, 8 vjeç
Librazhd

Diagnostikuar me autizëm. Me 400 lekë në muaj, do të bëhet e mundur të marrë shërbimet e nevojshme mjekësore!

Twitter Feed

 

Facebook Feed

 

Jetë në plotësi për çdo fëmijë

Ne punojmë në mbi 

220

komunitete

10

zona të Shqipërisë

25

Bashki

50,000

fëmijë janë pjesë e programit të Letërkëmbimit.

Ne punojmë në

4

Komuna

14

Komunitete

Na Kontaktoni

Shqipëri
  • Rruga “Skënderbej”, Ndërtesa Gurten,
    Kati 2, Tirana, Albania
  • Tel: +355 4 2419601
  • Email: tirana@wvi.org
Kosovë
  • Rruga "Lorenc Antoni|, Nr.38, 10000 Prishtinë, Kosovë
  • Tel: +381 (0)38 221 812

Na Ndiqni