Dibër/ Lançohen dy Hapësira Zhvillimore

You are here

  • 07-11-19 |

Dibër/ Lançohen dy Hapësira Zhvillimore

Sot, u lançuan në Dibër hapësirat zhvillimore në shkollat “Demir Gashi” dhe “Irfan Hajrullai”. Ky model ofron mbështetje për arritjen e objektivave mësimorë, si dhe siguron mbështetje socio-emocionale dhe zhvillimore për  1196 nxënës.

Marrëveshja e bashkëpunimit u firmos sot mes World Vision Albania, Bashkisë Dibër, Zyrës Vendore Arsimore, Drejtoria e Shëndetit dhe Shërbimit Social Rajonal Dibër.

Modeli ka në fokus mbështetjen në aspektin zhvillimor dhe të të mësuarit të çdo nxënësi duke sjellë këtë vit dhe risinë e bashkërendimit të punës mes mësuesit të klasës së zakonshme, mbështetjen e mësuesit ndihmës, koordinimin me shërbimin psiko-social të shkollës dhe me kontributin e shërbimeve të tjera shëndetësore dhe sociale në nivel bashkie. Fëmijët dhe veçanërisht ata me aftësi të kufizuara mund të marrin shërbim dhe më të specializuar pranë ambienteve shkollore sipas planit edukativ të individualizuar të përcaktuar nga specialistët së bashku.

“Jam shumë e lumtur sot që shikoj Hapësirën Zhvillimore. Kjo hapësirë do ta ndihmoj djalin tim Erjonin të mësoj dhe të kuptoj më shumë gjëra. Kjo klasë ju jep mundësinë mësuesve të punojnë siç duhet, sepse më parë kishte shumë mungesa në mjete për të punuar”- na thotë Ilda prind i fëmije me aftësi të kufizuar në shkollën “Demir Gashi” në Dibër.

Duke filluar që nga Dhjetor 2018 deri me sot janë hapur dhe janë funksionale 16 Hapësira Zhvillimore në 13 Bashki në gjithë vendin. Nga zbatimi i këtij modeli, po përfitojnë 13, 303 fëmijë nga të cilët 180 janë fëmijë me aftësi te kufizuar (KMCAP).

Aktivitete kryesore që po zhvillohen në këto shkolla, në kuadër të zbatimit të këtij modeli të arsimit gjithëpërfshirës janë:

- Punë e koordinuar nga mësuesi lëndor me mësuesin ndihmës për të arritur objektivate e PEI për fëmijët me aftësi të kufizuara, kryesisht objektiva zhvillimorë që nuk arrihen dot brenda klasës;

- Terapi individuale/ shërbime sipas PEI në shkollat e Durrësit dhe Lezhës ku nga World Vision dhe DRAP ofrohet shërbimi i logopedisë;

- Psiko- edukim (punë në grupe e organizuar nga psikologu i shkollës dhe aty ku ka punonjës social);

- Mbështetje për të punuar me fëmijën në momente vështirësish, situata ku fëmija ka qënë viktimë e një situate bullizmi etj;

- Mbështetje nga stafi psiko-social i shkollës ndaj fëmijëve që kanë patur një konflikt ose për t’u qetësuar;

- Përdorim i hapësirës për art terapi me grupe femijesh;

- Aktiviteve verore ku janë zhvilluar lojra psiko-sociale; kthimi i hapësirës në mini- kinema dhe grupe diskutimi mbi tema të ndryshme etj;

- Përdorimi i hapësirës për aktivitete socio- emocionale dhe ndergjegjesuese; përdorimi i mini teatrit të kukullave për lojë me role nga femijët e parashkollorit dhe ciklit fillor etj

- Përdorimi i materialeve nga hapësira në klasat e zakonshme nga mësuesit lëndor etj.

#inclusiveeducation #psychosocialsupportforallchildreninschools #socialinclusion

Tungjatjeta.al

 
Arjani, 15 vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi fëminor. Ka nevojë për shërbime logopodie.

Soni, 11 vjeç
Shqipëri

Alesia, 9 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të shkoj në shkollë me makinë."

Elvani, 8 vjeç
Librazhd

Diagnostikuar me autizëm. Me 400 lekë në muaj, do të bëhet e mundur të marrë shërbimet e nevojshme mjekësore!

Leonora, 16 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Epilepsi e gjeneralizuar. Ka nevojë për seanca logopedie.

Ana, 15 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Nuk mund te ecë dhe të flasë. Me 400 lekë në muaj do të marrë ndihmë te specializuar!

Jasmina, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Sindroma Rett, një sëmundje e rrallë gjenetike që e bën të sëmurin të humbasë të folurën, oreksin, përdorimin e duarve dhe shumë

Emanueli, 4 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Sindroma WEST (Encefalopati Epileptogjene). Me 400 lekë në muaj, ai do të mësojë të qëndrojë ulur

Gabriela, 15 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga çrregullimet e spektrit të autizmit.
“Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të mësoj gërmat e alfabetit".

Irena, 10 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për trajtim të specializuar.

Altin, 3 vjeç
Shqipëri

Altini e takojmë në oborrin e shtëpisë… Në muajin Shkurt ai bën 3 vjeç… Ka një buzëqeshje të ëmbël dhe kur qesh sytë e tij të mëdhej i nd

Juliani, 12 vjeç
Librazhd

Ai ka probleme me shikimin.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mund të shikoj më mirë".

Oligerta, 14 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Ajo nuk flet, nuk reagon ndaj asgjëje, nuk lëviz asnjë gjymtyrë.

Arta, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga paraliza cerebrale. Nuk mund të qëndrojë në këmbë për nje kohë të gjatë.

Marigleni, 9-vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për seanca logopedie.

Emiljano, 2 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Paraliza Cerebrale. Me 400 lekë në muaj, ai do të mund të ecë.

Ardiani, 8 vjeç e gjysmë
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Me 400 lekë në muaj do të mund të ndjekë një plan individual zhillimi, me ekip të specializuar!

Donaldi, 10 vjeç
Shqipëri

Sara, 6 vjeçe
Shqipëri

Sara vuan nga Paraliza Cerebrle
​Me 400 lekë në muaj ajo do të marrë fizioterapi dhe do të ndiejë më pak dhimbje trupi.

Fjorida, 11 vjeçe
Librazhd

Vuan nga ischemia cerebrale e avancuar.
Me 400 lekë në muaj ajo do të mund fillojë të flasë më qartë.

Bruna, 7 vjeçe
Shqipëri

 Diagnostikuar me çrregullime të spektrit të autizmit.

Selma, 4 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
Me 400 leke në muaj ajo do të fillojë të lëvizë dhe të artikulojë fjalët e para.

 

Klajdi, 11 vjeç
Shqipëri

I diagnostifikuar me Paralizë Cerebrale/Paraplegji.  Me 400 lekë në muaj do mund të marrë seanca fizioterapie për të përmirësuar lëvizjet

Twitter Feed

 

Facebook Feed

 

Jetë në plotësi për çdo fëmijë

Ne punojmë në mbi 

220

komunitete

10

zona të Shqipërisë

25

Bashki

50,000

fëmijë përfitojnë çdo vit nga programet e World Vision.

Ne punojmë në

10

Komuna

19

Komunitete

Na Kontaktoni

Shqipëri
  • Rruga “Skënderbej”, Ndërtesa Gurten,
    Kati 2, Tirana, Albania
  • Tel: +355 4 2419601
  • Email: tirana@wvi.org
Kosovë
  • Rruga "Lorenc Antoni|, Nr.38, 10000
    Prishtinë, Kosovë
  • Tel: +381 (0)38 221 812

Na Ndiqni