Dibër: Familja e Eraldit ndihmohet me ushqime dhe ilaçe

You are here

  • 25-04-20 |

Dibër: Familja e Eraldit ndihmohet me ushqime dhe ilaçe

Eraldi është djali 7 vjeçar nga fshati Brest i Peshkopisë, i cili të rrëmbën vëmendjen me buzëqeshjen dhe shkëlqimin e syve të tij. 

Ndonëse i vogël në moshë, Eraldi ka kaluar jo pak shqetësime në jetë, dhe kjo për shkak të problemeve të vazhdueshme shëndetësore. Para 3 vitesh Eraldi së bashku me prindërit e tij dhe vëllai u larguan drejt Gjermanisë me shpresën për një jetë më të mirë. Atje iu desh të operohej disa herë pasi vuante nga problemet me veshkat, probleme që edhe sot janë prezente tek ai. 

"Një grip i stinës po ta zë, atij i fillojnë problemet me shëndetin,"- thotë e shqetësuar Arjana, mamaja e Eraldit. 

Për shkak të refuzimit të kërkesës për azil, familja e Eraldit u detyrua të kthehet në Shqipëri, në fshatin e tyre të vogël dhe të largët nga Peshkopia. Me kthimin e tyrë, ajo që nuk ka ndryshuar janë vështirësitë, sidomos ato ekonomike për të përballuar jetesën. Prindërit e Eraldit janë të papunë dhe të ardhurat e vetme për familjen janë nga ndihma ekonomike (4800) lekë në muaj, të cilat siç tregojnë nuk mjaftojnë as për tu ushqyer, jo më për të blerë edhe ilaçet që iu duhen. Babai i Eraldit vuan nga diabeti dhe nervi në krah, ndërsa mamaja nga veshkat dhe hernia diskale.  Të dy prindërit e tij janë të regjistruar në Zyrën e Punës, por  të gjitha punët e ofruara deri tani i kanë patur të pamundura për t’i ndjekur, pasi shtëpia e tyre është larg bizneseve dhe qëndrave të banuara.

Por pavarësisht të gjitha vështirësive, Eraldit nuk i mungon buzëqeshja dhe gatishmëria për t’i ndihmuar me aq sa mundet prindërit e tij. Ai është një fëmijë i dashur që të bën përvete me shkathtësinë e tij. Dëshira më e madhe e Eraldit është që kur të rritet të bëhet një mekanik i mirë, pasi që i vogël atij i pëlqente shumë të merret me makina.

 

Pak muaj pasi familja e Eraldit u kthye nga Gjermania, të ndodhur në kushte të vështira ekonomike dhe ne kërkim të mundësive për punë ranë në kontakt me stafin e projektit RE-IN-VEST, i cili po punon në bashkine e Dibrës për të ndihmuar familjet e rikthyera të riintegrohen dhe të përmirësojnë jetën e tyre në aspektin social dhe ekonomik.

Ata po mbështeten nga projekti me menaxhim rasti dhe janë mbështetur me paketa ushqimore dhe higjienike. Prindërit e tij janë ndihmuar edhe me ilaçe. Ata janë bërë pjesë e trajnimeve të ndryshme të projektit mbi prindërimin pozitiv ku kanë mësuar si të reflektojnë mbi rëndësinë e rolit të tyre si prind dhe të komunikojnë më mirë për të ndërtuar marrëdhënie të shëndetshme në familje.

Eraldi ka qene pjesë e grupit të fëmijëve nga Dibra në kampet verore të zhvilluara verën e kaluar. Së fundmi, ai është bërë pjesë e orëve suplemtentare për lëndët gjuhë shqipe dhe matematike, të cilat po ofrohen nga projekti për fëmijët e familjeve të rikthyera, të cilët kanë vështirësi  si pasojë e largimit nga Shqipëria për një fare kohe.

Për shkak të situatës së pandemisë Covid-19 orët suplementare po zhvillohen online për 180 fëmijë nga familjet e rikthyera në 13 bashki të vendit.

World Vision përmes projektit RE-IN-VEST, të financuar nga Qeveria Gjermane dhe implementuar nga GIZ Albania po i vjen në ndihmë familjeve të rikthyera nga emigracioni në 13 bashki në Shqipëri që po përballen me probleme të mëdha sociale dhe ekonomike. Ky projekt po zhvillohet në partneritet me SHKEJ dhe Diakonia Agapes

 

 

 

Tungjatjeta.al

 
Klajdi, 11 vjeç
Shqipëri

I diagnostifikuar me Paralizë Cerebrale/Paraplegji.  Me 400 lekë në muaj do mund të marrë seanca fizioterapie për të përmirësuar lëvizjet

Donaldi, 10 vjeç
Shqipëri

Bruna, 7 vjeçe
Shqipëri

 Diagnostikuar me çrregullime të spektrit të autizmit.

Ana, 15 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Nuk mund te ecë dhe të flasë. Me 400 lekë në muaj do të marrë ndihmë te specializuar!

Marigleni, 9-vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për seanca logopedie.

Leonora, 16 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Epilepsi e gjeneralizuar. Ka nevojë për seanca logopedie.

Arta, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga paraliza cerebrale. Nuk mund të qëndrojë në këmbë për nje kohë të gjatë.

Altin, 3 vjeç
Shqipëri

Altini e takojmë në oborrin e shtëpisë… Në muajin Shkurt ai bën 3 vjeç… Ka një buzëqeshje të ëmbël dhe kur qesh sytë e tij të mëdhej i nd

Irena, 10 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për trajtim të specializuar.

Juliani, 12 vjeç
Librazhd

Ai ka probleme me shikimin.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mund të shikoj më mirë".

Elvani, 8 vjeç
Librazhd

Diagnostikuar me autizëm. Me 400 lekë në muaj, do të bëhet e mundur të marrë shërbimet e nevojshme mjekësore!

Ardiani, 8 vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Me 400 lekë në muaj do të mund të ndjekë një plan individual zhillimi, me ekip të specializuar!

Alesia, 9 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të shkoj në shkollë me makinë."

Sara, 6 vjeçe
Shqipëri

Sara vuan nga Paraliza Cerebrle
​Me 400 lekë në muaj ajo do të marrë fizioterapi dhe do të ndiejë më pak dhimbje trupi.

Jasmina, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Sindroma Rett, një sëmundje e rrallë gjenetike që e bën të sëmurin të humbasë të folurën, oreksin, përdorimin e duarve dhe shumë

Gabriela, 15 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga çrregullimet e spektrit të autizmit.
“Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të mësoj gërmat e alfabetit".

Arjani, 15 vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi fëminor. Ka nevojë për shërbime logopodie.

Fjorida, 11 vjeçe
Librazhd

Vuan nga ischemia cerebrale e avancuar.
Me 400 lekë në muaj ajo do të mund fillojë të flasë më qartë.

Oligerta, 14 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Ajo nuk flet, nuk reagon ndaj asgjëje, nuk lëviz asnjë gjymtyrë.

Selma, 4 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
Me 400 leke në muaj ajo do të fillojë të lëvizë dhe të artikulojë fjalët e para.

 

Emanueli, 4 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Sindroma WEST (Encefalopati Epileptogjene). Me 400 lekë në muaj, ai do të mësojë të qëndrojë ulur

Emiljano, 2 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Paraliza Cerebrale. Me 400 lekë në muaj, ai do të mund të ecë.

Soni, 11 vjeç
Shqipëri

Twitter Feed

 

Facebook Feed

 

Jetë në plotësi për çdo fëmijë

Ne punojmë në mbi 

179

komunitete

8

zona të Shqipërisë
përmes programeve

19

Bashki
përmes programeve dhe projekteve

me mbi 60,000

fëmijë

Ne punojmë në

2

Komuna

22

Komunitete

Na Kontaktoni

Shqipëri
  • Rruga “Skënderbej”, Ndërtesa Gurten,
    Kati 2, Tirana, Albania
  • Tel: +355 4 2419601
  • Email: tirana@wvi.org
Kosovë
  • Rruga "Lorenc Antoni|, Nr.38, 10000 Prishtinë, Kosovë
  • Tel: +381 (0)38 221 812

Na Ndiqni