Groshë Korçe

You are here

  • 12-01-18 |

Groshë Korçe

Në ditët e sotme, Pandeli Malaveci arrin të marrë prodhim nga 35 dynym tokë. Vetëm 12 prej tyre i ka të familjes, kurse pjesën tjetër e merr me qera.

Më parë i shpenzonim ato pak të ardhura që kishim kuturu, pa ditur ti menaxhonim siç duhet, pra nuk dinim se çfarë të mbillnim e se cilat ishin prodhimet që kjo tokë mund të rriste më mirë. Duke qenë se kemi shumë tokë tani, me sezone marrim edhe 5-10 punëtorë se ia dalim dot vetëm unë me gruan. Kështu kemi zgjidhur problemin tonë financiar” – kujton ai vite të shkuara.

Ka provuar të bëjë dhe zanat tjetër më parë, siç është ndërtimi, por pavarësisht se fitimet ditore i kishte të mira, puna ishte sezonale. Kështu vendosi t’i rikthehej tokës dhe të mbjellave. Në fillim e kishte të vështirë të nxirrte edhe paratë e haxhuara për farat, mirëmbajtjen dhe rritjen e prodhimeve, kurse për fitime ishte ende herët të flitej, tregon korçari: “Duhej gjetur një zgjidhje sepse fëmijët rriteshin e bashkë me ta edhe shpenzimet. Në atë kushte më dridhej shpirti që fëmijët mos ta vazhdonin shkollën, se edhe kanë mësuar. Atëherë e vija në dyshim për shkak të kushteve financiare, por i vura detyrë vetes që të punoja me gjithë forcat vetëm e vetëm të nxirrja fëmijët në dritë. Dhe çdo gjë u lidh vetë, natyrshëm. U njoha me World Vision.

Për 2 vite rresht u bë pjesë e trajnimeve që organizonte World Vision Shqipëri dhe Kosovë. Në këtë mënyrë do të mësonin si të menaxhonin biznesin, kulturat që do mbillnin, zgjedhjen e farave, njohjen e tokës e kujdesin e vazhdueshëm për të marrë prodhim cilësor. Ai thotë se tani merret kryesisht me prodhimin e fasules, patates dhe specit.  E filloi duke mbjellë pak nga pak duke hedhur hapa të ngadaltë, por të sigurtë sepse fitimet e sotme e kalojnë dyfishin e të ardhurave që merrte 4-5 vite të shkuara. Ai na thotë se pa shokë nuk arrihet asgjë, kështu që edhe ai e ka pasur një mik që i ka treguar rrugën: “Është organizata dhe nuk ka qenë vetëm për mua, por edhe për shumë të tjerë, në drejtime të ndryshme. Na kanë ndihmuar në pastrimin e kanaleve kulluese, hapjen e puseve të ujit kush ka pasur nevojë, me pompa për vaditjen e tokave. Një nga teknikat që kemi mësuar është  se dikur përdornim drurin dhe telin për të rregulluar prodhimet, tani përdorim kallamat që do të thotë se fasulja rritet më shumë e sjell më shumë prodhim, nuk prishet e rri më e pastër. Pra pa përmendur që vetëm falë kësaj ndihme djali vazhdon shkollën e lartë për infermieri në Korçë, kurse vajza është në Pojan në shkollë të mesme, por angazhohen edhe në grupet e të rinjve në World Vision. Kurse unë dhe gruaja vazhdojmë të punojmë në fushë” – tregon ai i kënaqur dhe falenderues që çdo gjë po i shkon mbarë.

Tungjatjeta.al

 
Gabriela, 15 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga çrregullimet e spektrit të autizmit.
“Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të mësoj gërmat e alfabetit".

Sara, 6 vjeçe
Shqipëri

Sara vuan nga Paraliza Cerebrle
​Me 400 lekë në muaj ajo do të marrë fizioterapi dhe do të ndiejë më pak dhimbje trupi.

Elvani, 8 vjeç
Librazhd

Diagnostikuar me autizëm. Me 400 lekë në muaj, do të bëhet e mundur të marrë shërbimet e nevojshme mjekësore!

Altin, 3 vjeç
Shqipëri

Altini e takojmë në oborrin e shtëpisë… Në muajin Shkurt ai bën 3 vjeç… Ka një buzëqeshje të ëmbël dhe kur qesh sytë e tij të mëdhej i nd

Arta, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga paraliza cerebrale. Nuk mund të qëndrojë në këmbë për nje kohë të gjatë.

Emanueli, 4 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Sindroma WEST (Encefalopati Epileptogjene). Me 400 lekë në muaj, ai do të mësojë të qëndrojë ulur

Ana, 15 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Nuk mund te ecë dhe të flasë. Me 400 lekë në muaj do të marrë ndihmë te specializuar!

Klajdi, 11 vjeç
Shqipëri

I diagnostifikuar me Paralizë Cerebrale/Paraplegji.  Me 400 lekë në muaj do mund të marrë seanca fizioterapie për të përmirësuar lëvizjet

Emiljano, 2 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Paraliza Cerebrale. Me 400 lekë në muaj, ai do të mund të ecë.

Juliani, 12 vjeç
Librazhd

Ai ka probleme me shikimin.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mund të shikoj më mirë".

Alesia, 9 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të shkoj në shkollë me makinë."

Ardiani, 8 vjeç e gjysmë
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Me 400 lekë në muaj do të mund të ndjekë një plan individual zhillimi, me ekip të specializuar!

Leonora, 16 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Epilepsi e gjeneralizuar. Ka nevojë për seanca logopedie.

Bruna, 7 vjeçe
Shqipëri

 Diagnostikuar me çrregullime të spektrit të autizmit.

Jasmina, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Sindroma Rett, një sëmundje e rrallë gjenetike që e bën të sëmurin të humbasë të folurën, oreksin, përdorimin e duarve dhe shumë

Donaldi, 10 vjeç
Shqipëri

Oligerta, 14 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Ajo nuk flet, nuk reagon ndaj asgjëje, nuk lëviz asnjë gjymtyrë.

Soni, 11 vjeç
Shqipëri

Marigleni, 9-vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për seanca logopedie.

Fjorida, 11 vjeçe
Librazhd

Vuan nga ischemia cerebrale e avancuar.
Me 400 lekë në muaj ajo do të mund fillojë të flasë më qartë.

Selma, 4 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
Me 400 leke në muaj ajo do të fillojë të lëvizë dhe të artikulojë fjalët e para.

 

Irena, 10 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për trajtim të specializuar.

Arjani, 15 vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi fëminor. Ka nevojë për shërbime logopodie.

Twitter Feed

 

Facebook Feed

 

Jetë në plotësi për çdo fëmijë

Ne punojmë në mbi 

220

komunitete

10

zona të Shqipërisë

13

Bashki

32,000

fëmijë janë pjesë e programit të Letërkëmbimit.

Ne punojmë në

10

Komuna

19

Komunitete

Na Kontaktoni

Shqipëri
  • Rruga “Skënderbej”, Ndërtesa Gurten,
    Kati 2, Tirana, Albania
  • Tel: +355 4 2419601
  • Email: tirana@wvi.org
Kosovë
  • Mujo Ulqinaku Nr. 1, Qyteza Pejton
    Prishtina 10000, Prishtinë, Kosovë, 10000
  • Tel: +381 (0)38 221 812

Na Ndiqni