Shokët “mësues”…

You are here

  • 22-12-16 |

Shokët “mësues”…

Në shkollën e fshatit Podgorie në Korçë, nxënësit e mirë në mësime ndihmojnë shokët e shoqet e klasës që kanë vështirësi për të arritur të njëjtat rezultate me ta. Është viti i pestë që çdo ditë janë aty pas mësimit. Në rolin e mësuesit ata i shpjegojnë konceptet e reja, i ndihmojnë të zgjidhin ushtrime, përgatisin provime dhe i vendosin nota njëri - tjetrit.

Shumica e këtyre fëmijëve rriten me mungesën disa mujore të figurës së babait që i duhet të emigrojë për të siguruar të ardhura për familjen, nëna të mbyllura në vetvete, gjyshe kryefamiljare, probleme ekonomike e ndonjëherë edhe mësues të pamotivuar. Në këtë realitet jo shumë favorizues për të vegjëlit, mësuese Irmës së bashku me një grup nxënësish i lindi një ide: “Në klasë kemi gjithsesj 21 fëmijë. Janë rreth 5-6 nxënës të mirë që ndihmojnë 4-5 shokët e tyre. Fëmijët që ndihmohen kanë vështirësi me konceptet e reja që mësohen në matematikë, gjuhë dhe dituri natyre”, - tregon ajo.

Pavarësisht se prindërit e këtyre fëmijëve jo gjithmonë kanë qenë dakord, në asnjë rast nuk i kanë penguar ata.

Ariola është 11 vjeçe. Me lot në sy tregon se ndjehej keq kur donte të ishte njëlloj si shoqet e saj, por nuk ia dilte dot. Tani me ndihmën e tyre ka filluar të përparojë në mësime.

Mësuesja tregon se Ariola kishte problem me tabelën e shumëzimit, por pas 4-5 ditësh praktikë arriti ta mësojë.

Matematika është një nga lëndët më të vështira dhe Hysnia është një ndër vajzat që nuk e ka shumë të lehtë për ta kuptuar: “Unë kam patur probleme me matematikën. Tani ndjehem shumë e lumtur që më ndihmojnë shoqet”, thotë ajo.

Por jo gjithmonë çdo gjë shkon vaj. Ka edhe raste që grinden e debatojnë mes tyre, por shumë shpejt harrojnë.

Ndërkohë mësuese Irma tregon se fëmijët ndajnë çdo gjë bashkë. Është përpjekur t’iu mësojë se të gjithë janë të barabartë. “Në pushim të madh dhe në raste festash ndajnë çdo gjë me nxënësit që nuk kanë dhe si rrjedhojë shkëmbejnë me njëri-tjetrin”, –thotë ajo.

Greta është një nga vajzat që ndihmon miqtë e saj. Megjithëse ndonjëherë është e lodhshme për të, por thotë se lumturohet shumë kur arrin t’i ndihmojë shokët.

Mësuesja veçon një nga rastet që iu është dashur më shumë punë për t’ia dalë. “Kam një nxënës me vështirësi në të nxënë.  Për të, ato kujdesen më shumë se për gjithë të tjerët. E duarktrokasin kur ai arrin të shprehë një frazë, se ka problem me lidhjen logjike të fjalive dhe artikulimin. Por edhe ai ndjehet mirë me këtë gjë. Janë fëmijë që e marrin një gjë me shumë përgjegjësi dhe e çojnë deri në fund, jam e çuditur”, - tregon ajo.

Por ky nuk është i vetmi grup në shkollën e tyre. Kanë ekipin e pastrimit dhe higjenës, ekipin e rreshtimit. Me pak fjalë çdo nxënës në klasë ka një detyrë të caktuar.

Të vegjëlit kanë arritur të lidhen me njëri - tjetrin, të bëhen pjesë e vështirësive të bashkëmoshtarëve të tyre e mesa munden e të japin ndihmë për të zgjidhur sadopak nga barra e problemeve që asnjë fëmijë s’duhet të mbajë mbi supe. 

 

Tungjatjeta.al

 
Selma, 4 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
Me 400 leke në muaj ajo do të fillojë të lëvizë dhe të artikulojë fjalët e para.

 

Donaldi, 10 vjeç
Shqipëri

Arta, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga paraliza cerebrale. Nuk mund të qëndrojë në këmbë për nje kohë të gjatë.

Arjani, 15 vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi fëminor. Ka nevojë për shërbime logopodie.

Klajdi, 11 vjeç
Shqipëri

I diagnostifikuar me Paralizë Cerebrale/Paraplegji.  Me 400 lekë në muaj do mund të marrë seanca fizioterapie për të përmirësuar lëvizjet

Irena, 10 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për trajtim të specializuar.

Altin, 3 vjeç
Shqipëri

Altini e takojmë në oborrin e shtëpisë… Në muajin Shkurt ai bën 3 vjeç… Ka një buzëqeshje të ëmbël dhe kur qesh sytë e tij të mëdhej i nd

Alesia, 9 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të shkoj në shkollë me makinë."

Marigleni, 9-vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për seanca logopedie.

Fjorida, 11 vjeçe
Librazhd

Vuan nga ischemia cerebrale e avancuar.
Me 400 lekë në muaj ajo do të mund fillojë të flasë më qartë.

Ardiani, 8 vjeç e gjysmë
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Me 400 lekë në muaj do të mund të ndjekë një plan individual zhillimi, me ekip të specializuar!

Jasmina, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Sindroma Rett, një sëmundje e rrallë gjenetike që e bën të sëmurin të humbasë të folurën, oreksin, përdorimin e duarve dhe shumë

Bruna, 7 vjeçe
Shqipëri

 Diagnostikuar me çrregullime të spektrit të autizmit.

Oligerta, 14 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Ajo nuk flet, nuk reagon ndaj asgjëje, nuk lëviz asnjë gjymtyrë.

Gabriela, 15 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga çrregullimet e spektrit të autizmit.
“Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të mësoj gërmat e alfabetit".

Soni, 11 vjeç
Shqipëri

Emanueli, 4 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Sindroma WEST (Encefalopati Epileptogjene). Me 400 lekë në muaj, ai do të mësojë të qëndrojë ulur

Ana, 15 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Nuk mund te ecë dhe të flasë. Me 400 lekë në muaj do të marrë ndihmë te specializuar!

Emiljano, 2 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Paraliza Cerebrale. Me 400 lekë në muaj, ai do të mund të ecë.

Juliani, 12 vjeç
Librazhd

Ai ka probleme me shikimin.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mund të shikoj më mirë".

Leonora, 16 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Epilepsi e gjeneralizuar. Ka nevojë për seanca logopedie.

Elvani, 8 vjeç
Librazhd

Diagnostikuar me autizëm. Me 400 lekë në muaj, do të bëhet e mundur të marrë shërbimet e nevojshme mjekësore!

Sara, 6 vjeçe
Shqipëri

Sara vuan nga Paraliza Cerebrle
​Me 400 lekë në muaj ajo do të marrë fizioterapi dhe do të ndiejë më pak dhimbje trupi.

Twitter Feed

 

Facebook Feed

 

Jetë në plotësi për çdo fëmijë

Ne punojmë në mbi 

220

komunitete

10

zona të Shqipërisë

13

Bashki

32,000

fëmijë janë pjesë e programit të Letërkëmbimit.

Ne punojmë në

10

Komuna

19

Komunitete

Na Kontaktoni

Shqipëri
  • Rruga “Skënderbej”, Ndërtesa Gurten,
    Kati 2, Tirana, Albania
  • Tel: +355 4 2419601
  • Email: tirana@wvi.org
Kosovë
  • Mujo Ulqinaku Nr. 1, Qyteza Pejton
    Prishtina 10000, Prishtinë, Kosovë, 10000
  • Tel: +381 (0)38 221 812

Na Ndiqni