Njoftim për shtyp/ Festivali i Rinisë 2020 – Të rinjtë për ndryshim dhe rimëkëmbje

You are here

  • 01-10-20 |

Njoftim për shtyp/ Festivali i Rinisë 2020 – Të rinjtë për ndryshim dhe rimëkëmbje

29 & 30 Shtator – Dhjetra të rinj nga Shqipëria dhe Kosova nxorën në pah problemet kryesore të komuniteteve të tyre, ndërkohë që kërkuan mbështetje dhe investime strategjike për zhvillimin dhe rimëkëmbjen e zonave ku banojnë.

Edicioni i katërt i Festivalit të Rinisë u zhvillua për herë të parë virtualisht në kushtet e ‘normalitetit të ri’, si dhe në përgjigje të nevojës emergjente të familjeve t’u ringritur nga sfidat socio-ekonomike me të cilat po përballen pas tërmetit dhe pandemisë COVID-19.

Sipas raportit të vlerësimit mbi ndikimin e pandemisë COVID-19 në mirëqenien e fëmijëve dhe familjeve në Shqipëri[1] rezulton se 76% e tyre nuk kanë përmbushur plotësisht nevojat për ushqim gjatë periudhës së qendrimit të detyruar në shtëpi; ndërkohë që papunësia u rrit me 10% dhe 43% e të intervistuarve pohuan se situata e krijuar ndikoi direkt në shitjen e produkteve të tokave të tyre bujqësore.

Përgjatë 2 ditëve të festivalit, përfaqësuesit e 2062 të rinjve nga 10 rajone[2] theksuan rëndësinë e zhvillimit ekonomik përmes rimëkëmbjes së ekonomisë familjare, mbështetjes së fermerëve, zhvillimit të turizmit malor e detar, agri-kulturës, bujqësisë, si sektorëve të tjerë të ngjashëm që kërkojnë vëmendje dhe investim.

Gjatë forumit në pjesën e dytë të festivalit ku morën pjesë përfaqësues të pushtetit vendor e qendror, agjensive, përfaqësive diplomatike, organizatave të shoqërisë civile dhe biznesit, drejtoresha e World Vision për Shqipërinë dhe Kosovën, Eljona Boçe Elmazi, ndër të tjera u shpreh: “Shumë është investuar ndër vite për të mbyllur “ngushticën” mes asaj çfarë sistemi ynë arsimor prodhon në terma të aftësive të aplikuara dhe çfarë është nevoja për zhvillimin ekonomik në Shqipëri, por COVID-19 përveç sfidave madhore që po vijon të sjellë në sektorë si shëndetësia, arsimi, mbrojtja sociale etj, duket se ka afektuar dhe do vijojë të afektojë dhe zhvillimin ekonomik të komuniteteve.

Ndërsa të rinjtë sot na sfiduan dhe kërkuan të investohet në zonat e tyre në mënyrë që ata mos të shohin emigrimin si zgjidhjen e vetme, duket që e ardhmja e punësimit do jetë duke u lidhur gjithmonë e më shumë me teknologjinë ku inteligjenca artificiale dhe përdorimi dhe menaxhimi i të dhënave, zhvillimi i produkteve teknologjike, shitjet, marketingu dhe përmbajtja digjitale duken se në të ardhmen e afërt do lidhen shumë fort me ekonominë e përkujdesjes dhe shërbimeve dhe “ekonomisë së gjelbër”.

Të gjithë këto terma ngjajnë kaq futuristë, por e ardhmja tashmë është digjitale dhe çështja që do doja të diskutoja sot me ju partnerë të nderuar është se si mund të vijojmë partneritet tona së bashku që mundësi të tilla t’ia sjellim sa më afër këtyre të rinjve që përfaqësojnë 2026 të rinj nga gjithë Shqipëria dhe Kosova, por edhe çdo të ri në Shqipëri dhe Kosovë.”

 

 

 

 

Këto ishin temat kryesore ku u fokusuan të rinjtë për të vënë në lëvizje të gjithë aktorët përgjegjës të shoqërisë e duke sjellë në vëmendjen  e dy paneleve të diskutimit mekanizma  për përfshirjen e të rinjve në vendimmarrje dhe përfshirjen sociale të komuniteteve më në nevojë drejt procesit të rimëkëmbjes.

 

Për informacione të mëtejshme kontaktoni:

World Vision Albania and Kosovo

Vasilika Bargjo - Senior PR & Communication Officer - E-mail: vasilika_bargjo@wvi.org

 

 

[2] Dibra, Durrësi, Elbasani, Kamza, Korça, Kurbini, Librazhdi, Lipjani (Kosovë), Lezha, Maliqi, Shkodra

Tungjatjeta.al

 
Oligerta, 14 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Ajo nuk flet, nuk reagon ndaj asgjëje, nuk lëviz asnjë gjymtyrë.

Marigleni, 9-vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për seanca logopedie.

Arta, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga paraliza cerebrale. Nuk mund të qëndrojë në këmbë për nje kohë të gjatë.

Arjani, 15 vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi fëminor. Ka nevojë për shërbime logopodie.

Fjorida, 11 vjeçe
Librazhd

Vuan nga ischemia cerebrale e avancuar.
Me 400 lekë në muaj ajo do të mund fillojë të flasë më qartë.

Donaldi, 10 vjeç
Shqipëri

Gabriela, 15 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga çrregullimet e spektrit të autizmit.
“Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të mësoj gërmat e alfabetit".

Leonora, 16 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Epilepsi e gjeneralizuar. Ka nevojë për seanca logopedie.

Bruna, 7 vjeçe
Shqipëri

 Diagnostikuar me çrregullime të spektrit të autizmit.

Alesia, 9 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të shkoj në shkollë me makinë."

Emiljano, 2 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Paraliza Cerebrale. Me 400 lekë në muaj, ai do të mund të ecë.

Altin, 3 vjeç
Shqipëri

Altini e takojmë në oborrin e shtëpisë… Në muajin Shkurt ai bën 3 vjeç… Ka një buzëqeshje të ëmbël dhe kur qesh sytë e tij të mëdhej i nd

Emanueli, 4 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Sindroma WEST (Encefalopati Epileptogjene). Me 400 lekë në muaj, ai do të mësojë të qëndrojë ulur

Klajdi, 11 vjeç
Shqipëri

I diagnostifikuar me Paralizë Cerebrale/Paraplegji.  Me 400 lekë në muaj do mund të marrë seanca fizioterapie për të përmirësuar lëvizjet

Juliani, 12 vjeç
Librazhd

Ai ka probleme me shikimin.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mund të shikoj më mirë".

Selma, 4 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
Me 400 leke në muaj ajo do të fillojë të lëvizë dhe të artikulojë fjalët e para.

 

Elvani, 8 vjeç
Librazhd

Diagnostikuar me autizëm. Me 400 lekë në muaj, do të bëhet e mundur të marrë shërbimet e nevojshme mjekësore!

Ana, 15 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Nuk mund te ecë dhe të flasë. Me 400 lekë në muaj do të marrë ndihmë te specializuar!

Jasmina, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Sindroma Rett, një sëmundje e rrallë gjenetike që e bën të sëmurin të humbasë të folurën, oreksin, përdorimin e duarve dhe shumë

Soni, 11 vjeç
Shqipëri

Irena, 10 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për trajtim të specializuar.

Ardiani, 8 vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Me 400 lekë në muaj do të mund të ndjekë një plan individual zhillimi, me ekip të specializuar!

Sara, 6 vjeçe
Shqipëri

Sara vuan nga Paraliza Cerebrle
​Me 400 lekë në muaj ajo do të marrë fizioterapi dhe do të ndiejë më pak dhimbje trupi.

Twitter Feed

 

Facebook Feed

 

Jetë në plotësi për çdo fëmijë

Ne punojmë në mbi 

179

komunitete

8

zona të Shqipërisë
përmes programeve

19

Bashki
përmes programeve dhe projekteve

me mbi 60,000

fëmijë

Ne punojmë në

2

Komuna

22

Komunitete

Na Kontaktoni

Shqipëri
  • Rruga “Skënderbej”, Ndërtesa Gurten,
    Kati 2, Tirana, Albania
  • Tel: +355 4 2419601
  • Email: tirana@wvi.org
Kosovë
  • Rruga "Lorenc Antoni|, Nr.38, 10000 Prishtinë, Kosovë
  • Tel: +381 (0)38 221 812

Na Ndiqni