“Hapësira miqësore për të mitur në kontakt apo në konflikt me ligjin”

You are here

  • 10-09-18 |

“Hapësira miqësore për të mitur në kontakt apo në konflikt me ligjin”

Në Shqipëri numri i të miturve që janë në kontakt dhe konflikt me ligjin, të identifikuar në Komisariatet e Tiranës ( Sipas ARSIS- Nisma për ndryshim shoqëror) është rritur 20  herë.  Në vitin 2011 janë identifikuar 46 të mitur dhe në fund të  vitit 2017, numri i tyre ka shkuar në 933.

Institucionet e zbatimit të ligjit, duhet të shikohen si stuktura në përkrahje të  interesit dhe edukimit të të miturve që janë në konflikt me ligjin, dhe jo si institucione ndëshkimi, apo ri-viktimizimi gjatë procesit të intervistimit.

Rastet e paraqitura në Komisariatin nr .5 në Kamëz, janë fëmijë – viktima të dhunës fizike dhe psikologjike në familje; të larguar nga banesa për shkak të situatës së vështirë ekonomike/si dhe neglizhencës së theksuar të prindërve. Shumë prej të miturve janë në konflikt me ligjin për vjedhje me dhunë. Të dhënat nga komsiariati tregojnë se nje pjesë e të miturve janë në situatë rruge; viktima të shfrytëzimit ekonomik; lypjes; konflikteve me moshatarë (bullizëm) ose me persona më të rritur në moshë. Në rastet e identifikuara ka edhe viktima të ngacmimit seksual nga më të rritur.

“World Vision dhe Nisma Për Ndryshim Shoqëror- ARSIS vlerësojnë si shumë të rëndësishme dhe si një kërkesë e Kodit Penal për të Mitur, trajtimin e të miturve viktima, dëshmitarë apo autorë të trajtohen në ambiente miqësore. Sot në Komisariatin nr. 5 në Kamëz, inagurohen ambientet miqësore, ku do të zhvillohen intervistat më të miturit në konflikt apo kontakt me ligjin. Ky është komisariati i parë në Tiranë, ku të miturit do të trajtohen me standarte në përputhje me të drejtat e tyre ligjore, jo vetëm përsa i takon ambienteve fizike, por edhe qasjes së oficerëve të policisë gjyqësore që janë në kontakt të drejtëperdrejtë me ta.  Vetëm gjatë vitit të fundit World Vision ka mbështetur 73 raste në Tiranë, që kanë nevojë për shërbime ligjore.  Është e rëndësishme që të gjithë aktorët e përfshirë në sistemin e drejtësisë për të mitur të kenë një të kuptuar, përsa i takon standardeve të trajtimit të të miturve në procese ligjore. Çdo veprim i organeve të drejtësisë duhet të ketë në fokus mirëqenien e fëmijës dhe respektimin e parimit të interesit më të lartë të tij.”- u shpreh Eljona Boçe Elmazi, drejtoreshë e World Vision për Ballkanin Perëndimor.

Duke parë këto nevoja si dhe përcaktimet e Kodit të Drejtësisë për të Mitur, World Vision në Shqipëri ka marrë angazhimin të mbështesë institucionet shtetërore, Ministrinë e Punëve të Brendshme, Policinë e Shtetit si dhe Ministrinë e Drejtësisë për krijimin e hapësirave miqësore për trajtimin e fëmijëve në komisariat.

Sipas Raportit mbi Situatën e Mirëqenies së Fëmijëve në Shqipëri nga World Vision (Child Well-Being 2016-2017) 70% e fëmijeve shqiptarë, pohojnë se kanë përjetuar dhunë dhe 80% e prindërve, pranojnë se kanë përdorur dhunë ndaj fëmijëve të tyre si mjet disiplinimi.

World Vision është një organizatë zhvillimi komunitar, e krishterë, humanitare dhe advokatie. Prej dy dekadash ne punojmë me 32 mijë fëmijë, në 220 komunitete në nevojë. World Vision njihet në komunitet si mobilizues dhe ndërlidhës i tyre me institucionet dhe organizatat për çështje që prekin jetën e fëmijëve. Gjatë kësaj periudhe kemi bashkëpunuar me 56 organizata, 18 kisha dhe organizata me bazë besimi.

Tungjatjeta.al

 
Emanueli, 4 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Sindroma WEST (Encefalopati Epileptogjene). Me 400 lekë në muaj, ai do të mësojë të qëndrojë ulur

Arjani, 15 vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi fëminor. Ka nevojë për shërbime logopodie.

Ana, 15 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Nuk mund te ecë dhe të flasë. Me 400 lekë në muaj do të marrë ndihmë te specializuar!

Leonora, 16 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Epilepsi e gjeneralizuar. Ka nevojë për seanca logopedie.

Klajdi, 11 vjeç
Shqipëri

I diagnostifikuar me Paralizë Cerebrale/Paraplegji.  Me 400 lekë në muaj do mund të marrë seanca fizioterapie për të përmirësuar lëvizjet

Selma, 4 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
Me 400 leke në muaj ajo do të fillojë të lëvizë dhe të artikulojë fjalët e para.

 

Bruna, 7 vjeçe
Shqipëri

 Diagnostikuar me çrregullime të spektrit të autizmit.

Donaldi, 10 vjeç
Shqipëri

Jasmina, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Sindroma Rett, një sëmundje e rrallë gjenetike që e bën të sëmurin të humbasë të folurën, oreksin, përdorimin e duarve dhe shumë

Arta, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga paraliza cerebrale. Nuk mund të qëndrojë në këmbë për nje kohë të gjatë.

Irena, 10 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për trajtim të specializuar.

Fjorida, 11 vjeçe
Librazhd

Vuan nga ischemia cerebrale e avancuar.
Me 400 lekë në muaj ajo do të mund fillojë të flasë më qartë.

Sara, 6 vjeçe
Shqipëri

Sara vuan nga Paraliza Cerebrle
​Me 400 lekë në muaj ajo do të marrë fizioterapi dhe do të ndiejë më pak dhimbje trupi.

Ardiani, 8 vjeç e gjysmë
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Me 400 lekë në muaj do të mund të ndjekë një plan individual zhillimi, me ekip të specializuar!

Elvani, 8 vjeç
Librazhd

Diagnostikuar me autizëm. Me 400 lekë në muaj, do të bëhet e mundur të marrë shërbimet e nevojshme mjekësore!

Altin, 3 vjeç
Shqipëri

Altini e takojmë në oborrin e shtëpisë… Në muajin Shkurt ai bën 3 vjeç… Ka një buzëqeshje të ëmbël dhe kur qesh sytë e tij të mëdhej i nd

Juliani, 12 vjeç
Librazhd

Ai ka probleme me shikimin.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mund të shikoj më mirë".

Soni, 11 vjeç
Shqipëri

Emiljano, 2 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Paraliza Cerebrale. Me 400 lekë në muaj, ai do të mund të ecë.

Oligerta, 14 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Ajo nuk flet, nuk reagon ndaj asgjëje, nuk lëviz asnjë gjymtyrë.

Alesia, 9 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të shkoj në shkollë me makinë."

Marigleni, 9-vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për seanca logopedie.

Gabriela, 15 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga çrregullimet e spektrit të autizmit.
“Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të mësoj gërmat e alfabetit".

Twitter Feed

 

Facebook Feed

 

Jetë në plotësi për çdo fëmijë

Ne punojmë në mbi 

220

komunitete

10

zona të Shqipërisë

13

Bashki

32,000

fëmijë janë pjesë e programit të Letërkëmbimit.

Ne punojmë në

10

Komuna

19

Komunitete

Na Kontaktoni

Shqipëri
  • Rruga “Skënderbej”, Ndërtesa Gurten,
    Kati 2, Tirana, Albania
  • Tel: +355 4 2419601
  • Email: tirana@wvi.org
Kosovë
  • Mujo Ulqinaku Nr. 1, Qyteza Pejton
    Prishtina 10000, Prishtinë, Kosovë, 10000
  • Tel: +381 (0)38 221 812

Na Ndiqni