Nga Xhesika, Tiranë: Këshilla për të qenë të sigurtë online

You are here

 • 12-02-19 |

Nga Xhesika, Tiranë: Këshilla për të qenë të sigurtë online

Interneti si një mjet komunikimi dhe argëtimi mbart avantazhet dhe disavantazhet e tij. Sot interneti ofron një gamë të larmishme informacioni, ku ne mund të zgjedhim atë më të përshtatshëm për ta përdorur për nevojat tona.

Mundësia për t’u argëtuar online është e pakufizuar, larmishmëria e madhe e lojrave dhe programeve të ndryshme të argëtimit, bën që dita-ditës fëmijët dhe të rinjtë të jenë të afeksionuar pas navigimit online, por gjithashtu përdorimi i pakontrrolluar i internetit sjell dhe efekte  negative.   

Mbajta e fëmijëve të sigurt në internet vazhdon të mbetet një sfidë, ndër rreziqet që fëmijët përballlen janë vjedhja e identitetit online, ekspozimi ndaj ndikimeve të padëshirueshme, etj.

Është e rëndësishme t'u kujtojmë fëmijëve se çfarë informacioni është i sigurt për t’u ndarë internet në mënyrë që kjo t'i mbajë ata të sigurtë.

 • Kurrë nuk duhet të shpallim se ku jemi, ku po shkojmë, ose ku do të jemi. Kur ne zbulojmë specifikat se ku jemi ose çfarë po bëjmë, jemi të pambrojtur.  
 • Gjithashtu është shumë e rëndësishme që të mos pranojmë kërkesa të miqve të huaj apo të panjohur në faqet e rrjeteve sociale dhe të kontrrollojmë profilin tonë në mënyrë që informacioni  të shpërndahet vetëm me kontakte të miratuara nga vetë ne.  
 • Prindërit janë ata që duhet të bisedojnë me fëmijët në një mënyrë pozitive dhe optimiste dhe t’i edukojnë ata se si funksionojnë rrjetet sociale, hapat dhe shqetësimet e mundshme që mund të lindin.
 • Është e rëndësishme që fëmijët ta dinë se ku të drejtohen për ndihmë nëse është e nevojshme dhe fëmijët të mos frikësohen  kur paraqiten sfidat por të flasin hapur.
 • Prindërit mund të veprojnë si një burim për të ndihmuar në sigurimin e internetit më të sigurt për fëmijët e tyre. Mbajtja e përditësuar dhe e informuar për çështjet dhe trendet aktuale mund t'i ndihmojë të kuptojnë se çfarë po përjetojnë fëmijët në internet.

Interneti mund të jetë një vend i mrekullueshëm për fëmijët, një vend ku mund të lidhen me miqtë e tyre, të mbledhin informacion dhe të shijojnë përvojën online. Qëndrimi i sigurt gjatë online mund të jetë sfidues, por nuk është e pamundur.

Tungjatjeta.al

 
Ana, 15 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Nuk mund te ecë dhe të flasë. Me 400 lekë në muaj do të marrë ndihmë te specializuar!

Alesia, 9 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të shkoj në shkollë me makinë."

Leonora, 16 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Epilepsi e gjeneralizuar. Ka nevojë për seanca logopedie.

Irena, 10 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për trajtim të specializuar.

Oligerta, 14 vjeçe
Shqipëri

Diagnostikuar me Paralizë Cerebrale. Ajo nuk flet, nuk reagon ndaj asgjëje, nuk lëviz asnjë gjymtyrë.

Emanueli, 4 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Sindroma WEST (Encefalopati Epileptogjene). Me 400 lekë në muaj, ai do të mësojë të qëndrojë ulur

Altin, 3 vjeç
Shqipëri

Altini e takojmë në oborrin e shtëpisë… Në muajin Shkurt ai bën 3 vjeç… Ka një buzëqeshje të ëmbël dhe kur qesh sytë e tij të mëdhej i nd

Bruna, 7 vjeçe
Shqipëri

 Diagnostikuar me çrregullime të spektrit të autizmit.

Fjorida, 11 vjeçe
Librazhd

Vuan nga ischemia cerebrale e avancuar.
Me 400 lekë në muaj ajo do të mund fillojë të flasë më qartë.

Juliani, 12 vjeç
Librazhd

Ai ka probleme me shikimin.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mund të shikoj më mirë".

Sara, 6 vjeçe
Shqipëri

Sara vuan nga Paraliza Cerebrle
​Me 400 lekë në muaj ajo do të marrë fizioterapi dhe do të ndiejë më pak dhimbje trupi.

Gabriela, 15 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga çrregullimet e spektrit të autizmit.
“Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të mësoj gërmat e alfabetit".

Selma, 4 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Spina bifida/Paraplegji.
Me 400 leke në muaj ajo do të fillojë të lëvizë dhe të artikulojë fjalët e para.

 

Klajdi, 11 vjeç
Shqipëri

I diagnostifikuar me Paralizë Cerebrale/Paraplegji.  Me 400 lekë në muaj do mund të marrë seanca fizioterapie për të përmirësuar lëvizjet

Elvani, 8 vjeç
Librazhd

Diagnostikuar me autizëm. Me 400 lekë në muaj, do të bëhet e mundur të marrë shërbimet e nevojshme mjekësore!

Marigleni, 9-vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për seanca logopedie.

Soni, 11 vjeç
Shqipëri

Ardiani, 8 vjeç e gjysmë
Shqipëri

Vuan nga autizmi. Me 400 lekë në muaj do të mund të ndjekë një plan individual zhillimi, me ekip të specializuar!

Arta, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga paraliza cerebrale. Nuk mund të qëndrojë në këmbë për nje kohë të gjatë.

Jasmina, 7 vjeçe
Shqipëri

Vuan nga Sindroma Rett, një sëmundje e rrallë gjenetike që e bën të sëmurin të humbasë të folurën, oreksin, përdorimin e duarve dhe shumë

Arjani, 15 vjeç
Shqipëri

Vuan nga autizmi fëminor. Ka nevojë për shërbime logopodie.

Donaldi, 10 vjeç
Shqipëri

Emiljano, 2 vjeç
Shqipëri

Vuan nga Paraliza Cerebrale. Me 400 lekë në muaj, ai do të mund të ecë.

Twitter Feed

 

Facebook Feed

 

Jetë në plotësi për çdo fëmijë

Ne punojmë në mbi 

220

komunitete

10

zona të Shqipërisë

13

Bashki

32,000

fëmijë janë pjesë e programit të Letërkëmbimit.

Ne punojmë në

10

Komuna

19

Komunitete

Na Kontaktoni

Shqipëri
 • Rruga “Skënderbej”, Ndërtesa Gurten,
  Kati 2, Tirana, Albania
 • Tel: +355 4 2419601
 • Email: tirana@wvi.org
Kosovë
 • Mujo Ulqinaku Nr. 1, Qyteza Pejton
  Prishtina 10000, Prishtinë, Kosovë, 10000
 • Tel: +381 (0)38 221 812

Na Ndiqni