Nga Brajan Duka, Kurbin: Mund të isha unë në vendin e tij...

You are here

  • 07-11-18 |

Nga Brajan Duka, Kurbin: Mund të isha unë në vendin e tij...

"Bëje nëse e do xhupin… ",- kjo fjali me një ton të përzier mes ironisë, agresivitetit dhe kërcënimit me tërhoqi vëmendjen një ditë në oborrin e shkollës. Ishte një djalë pa xhup në një mot relativisht të ftohtë që po mbahej peng nga dy të tjerë. Nuk e di pse, por po ndjehesha në faj. Po ndjeja një pjesë të fajita, sepse ishte ky djalë që asnjëherë nuk afrova, nuk e pyeta për emrin, ishte i padukshëm deri më sot…

Deri kur e gjithë shkolla ktheu kokën për të parë mënyrën qesharake që beri saltron e detyruar nga ata dhe ra me kokë. Ata të dy po filmonin dhe po qeshnin duke hedhur videon në rrjete sociale dhe në youtube . Fillimi i skenës së xhirimit fillonte me 'Bëje nëse do që të ta jap xhupin!”.

Përgjigja e tij më vrau në shpirt…

-"Vërtetë do ma japësh nës e bëj?"

Po përgjërohej për mëshirë, për diçka që s’kishte pse. Unë heshta…Të gjithë heshtën… A ishte kjo gjëja e duhur?!!

Mund të isha unë në vendin e tij, vëllai im, shoku im…Do të na vriste më shumë indiferenca e shoqërisë sesa veprimi i një njeriu që nuk ka minimumin e etikës dhe sjelljes.

Këtu ka vend për kritika ndaj të gjithëve.

Shkollës: Arsimi duhet t’i lërë hapësirë nxënësve për të shprehur dhe parandaluar bulizmin. Ta luftojë atë nëpërmjet mekanizmave të saj.

Familjes: Eshtë përgjegjësi e prindërve të edukojnë si duhet fëmijët e tyre, nëse duan që nesër të kemi një shoqëri të shendetshme.

Të rinjve: Të mos jenë indiferentë, por të reagojnë me zë të lartë ndaj çdo rasti ku shkelen të drejtat e  tyre ….

Thirrja ime për të gjithë bashkëmoshatarët e mi: Bëje ti hapin i pari, nëse do të ecim përpara! Reago!

Thirrja ime për të gjithë shoqërine: Flisni me gjuhën e dashurisë e jo me gjuhën e urrejtjes!

Tungjatjeta.al

 
Juliani, 12 vjeç
Librazhd

Ai ka probleme me shikimin.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mund të shikoj më mirë".

Irena, 10 vjeçe
Librazhd

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për trajtim të specializuar.

Alesia, 9 vjeçe
Librazhd

Vuan nga paraliza cerebrale.
"Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të shkoj në shkollë me makinë."

Gabriela, 15 vjeçe
Librazhd

Vuan nga çrregullimet e spektrit të autizmit.
“Me 400 lekë në muaj, unë do të mundem të mësoj gërmat e alfabetit".

Oligerta, 14 vjeçe
Librazhd

Ka zhvillim të vonuar. Ajo nuk flet, nuk reagon ndaj asgjëje, nuk lëviz asnjë gjymtyrë.

Soni, 11 vjeç
Librazhd

Donaldi, 10 vjeç
Librazhd

Klajdi, 11 vjeç
Librazhd

I diagnostifikuar me Paraplegji.  Me 400 lekë në muaj do mund të marrë seanca fizioterapie për të përmirësuar lëvizjet e tij.

Marigleni, 9-vjeç
Librazhd

Vuan nga autizmi. Ka nevojë për seanca logopedie.

Bruna, 7 vjeçe
Librazhd

 Diagnostikuar me çrregullime të spektrit të autizmit.

Emanueli, 4 vjeç
Librazhd

Vuan nga encefalopatia dhe paraliza e gjymtyrëve të poshtme. Me 400 lekë në muaj, ai do të mësojë të qëndr

Fjorida, 11 vjeçe
Librazhd

Vuan nga ischemia cerebrale e avancuar.
Me 400 lekë në muaj ajo do të mund fillojë të flasë më qartë.

Arjani, 15 vjeç
Librazhd

Vuan nga autizmi fëminor. Ka nevojë për shërbime logopodie.

Arta, 7 vjeçe
Librazhd

Vuan nga paraliza cerebrale. Nuk mund të qëndrojë në këmbë për nje kohë të gjatë.

Sara, 6 vjeçe
Librazhd

Sara vuan nga encefalopatia dhe epilepsia.

Altin, 3 vjeç
Librazhd

Altini e takojmë në oborrin e shtëpisë… Në muajin Shkurt ai bën 3 vjeç… Ka një buzëqeshje të ëmbël dhe kur qesh sytë e tij të mëdhej i nd

Ardiani, 8 vjeç e gjysmë
Librazhd

Vuan nga autizmi. Me 400 lekë në muaj do të mund të ndjekë një plan individual zhillimi, me ekip të specializuar!

Elvani, 8 vjeç
Librazhd

Ka kaluar temperaturë të brendshme. Diagnozë e papërcaktuar.

Emiljano, 2 vjeç
Librazhd

Vuan nga encefalopatia. Me 400 lekë në muaj, ai do të mund të ecë.

Jasmina, 7 vjeçe
Librazhd

Vuan nga Sindroma Rett, një sëmundje e rrallë gjenetike që e bën të sëmurin të humbasë të folurën, oreksin, përdorimin e duarve dhe shumë

Ana, 15 vjeçe
Librazhd

Diagnostikuar me epilepsi. Nuk mund te ecë dhe të flasë. Me 400 lekë në muaj do të marrë ndihmë te specializuar!

Selma, 4 vjeçe
Librazhd

Vuan nga Spinofibi ( deformime të shtyllës kurrizore).

Leonora, 16 vjeçe
Librazhd

Vuan nga encefalopatia epileptogjene. Ka nevojë për seanca logopedie.

Twitter Feed

 

Facebook Feed

 

Jetë në plotësi për çdo fëmijë

Ne punojmë në mbi 

220

komunitete

10

zona të Shqipërisë

13

Bashki

32,000

fëmijë janë pjesë e programit të Letërkëmbimit.

Ne punojmë në

10

Komuna

19

Komunitete

Na Kontaktoni

Shqipëri
  • Rruga “Skënderbej”, Ndërtesa Gurten,
    Kati 2, Tirana, Albania
  • Tel: +355 4 2419601
  • Email: tirana@wvi.org
Kosovë
  • Mujo Ulqinaku Nr. 1, Qyteza Pejton
    Prishtina 10000, Prishtinë, Kosovë, 10000
  • Tel: +381 (0)38 221 812

Na Ndiqni